Bostadsrättens indirekta nettoskuld
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
FML - Uppgift om bostadsrättens indirekta nettoskuld
Mäklarens nya skyldighet att ta in en uppgift om bostadsrättens indirekta nettoskuld i objektsbeskrivningen återfinns i 3 kap 15 § p 6 FML. Bestämmelsen hade varit relativt lätt att fullgöra om uppgiften om föreningens totala nettoskuld som sådan kunde hämtas direkt från föreningens senaste årsredovisning , men så är ingalunda fallet. Uppgiften måste istället räknas fram utifrån flera olika delposter i balansräkningen och resultatet därefter multipliceras med det andelstal som föreningen använder vid beräkningen av årsavgifterna.
Då det vare sig är självklart vilka delposter som ska tas med i beräkningen eller huruvida det andelstal mäklaren fått från föreningen är det som ska användas vid beräkningen, är fullt förståeligt att osäkerheten är stor ifråga om den kommande tillämpningen av bestämmelsen.
Som en första åtgärd för att informera om hur bostadsrättens indirekta nettoskuld kan beräknas har Mäklarsamfundet producerat en kort instruktionsfilm i ämnet. Beräkningen i filmen baseras på att underlaget i form av uppgifter i föreningens årsredovisning och mäklarbild är optimalt men vi är väl medvetna om att verkligheten många gånger ser helt annorlunda ut och att mäklarna kommer att få problem med att avgöra vilka uppgifter som ska tas med i beräkningen. Instruktionsfilmen kommer att följas upp av ett webinarie med en ambition att kunna utveckla frågeställningarna ytterligare gällande beräkning av bostadsrätten indirekta nettoskuldsättning. Vi kommer därutöver att fortsätta att bevaka frågan och göra vårt yttersta för att bistå våra medlemmar på de sätt vi kan för att underlätta efterlevnaden av den nya bestämmelsen.
Det finns fortfarande många frågor om bostadsrättens indirekta nettoskuld som i nuläget är obesvarade, inte minst ifråga om hur mäklaren ska agera när underlaget för att göra beräkningen är ofullständigt eller undermåligt. En annan vanligt förekommande fråga är huruvida bostadsrättens indirekta nettoskuld ska redovisas även vid förmedling av nyproduktion och, om så, hur ska beräkningen då göras när det inte finns någon årsredovisning att utgå ifrån.
Då skyldigheten att beräkna bostadsrättens nettoskuld är omgärdad av många svårigheter som ligger utanför mäklarnas kontroll är vår tro och förhoppning att Fastighetsmäklarinspektionen kommer att beakta detta i sin tillsyn.
BRL -Erbjudande om förhandsavtal, betänketid och information till förhandstecknare
När det gäller ändringarna i BRL är det formellt bostadsrättsföreningarna som får utökade skyldigheter vilka dock mer eller mindre kommer att få påverkan även på mäklarna och deras sätt att jobba och i vissa avseenden göra att gränsen för mäklarnas ansvar blir svårare att dra.
Detta gäller inte minst ifråga om bostadsrättföreningarnas skyldighet att lämna ett bindande erbjudande om att ingå förhandsavtal, att erbjuda en betänketid om minst sju dagar och att lämna information till en förhandstecknare före ingående av förhandsavtal. Informationen ska innehålla uppgifter om bland annat de viktigaste stegen i byggprocessen och avtalsförhållandet, med angivande av tidpunkt för när de olika stegen beräknas inträffa. En förhandstecknare ska även informeras om föreningens ekonomi och de ekonomiska risker som föreningen är föremål för samt de privatekonomiska risker som är förknippade med att ingå ett förhandsavtal.
Då det är bostadsrättsföreningarna som åläggs en skyldighet att informera och informationen som sådan till största delen är av sådan karaktär att det bara är föreningen som kan informera om det, uppkommer frågan i vad mån mäklaren bör medverka till upprättandet och utformning av den aktuella informationen. Ett antal mäklare har hört av sig till oss och berättat att de fått frågan från byggbolag och bostadsutvecklare om vad informationen ska innehålla och hur den ska utformas. Någon skyldighet för mäklaren att bistå med sådan rådgivning finns inte, varför vi tills vidare avråder mäklare från att ta aktiv del i upprättande föreningarnas information, inte minst då mäklarna själva riskerar att ådra sig ett ansvar om något skulle bli fel.
Gällande de nya reglerna om erbjudande om att ingå förhandsavtal, hantering av betänketid och lämna information till förhandstecknarna finns det en hel del praktiska, snarare än juridiska, frågor som i mångt och mycket handlar om utformning av nya arbetssätt, något som mäklarna och deras uppdragsgivare är betydligt mer lämpade att lösa än vi jurister.
BRL -ändrade förutsättningar för upplåtelse
En förändring som redan har fått viss betydelse är den att det inte längre ska vara tillåtet att upplåta bostadsrätter efter det att den slutliga kostnaden för föreningens hus har redovisats på en föreningsstämma. Efter årsskiftet krävs det alltså att den slutliga kostnaden har fastställts i den registrerade ekonomiska planen eller tillstånd från Bolagsverket för att få lov att upplåta föreningens bostadsrätter. Detta har fått till konsekvens att bostadsrättsföreningar som inte har det slutliga kostnaden fastställd i den ekonomiska planen vill passa på att upplåta före årsskiftet enligt nuvarande regelverk och redovisa kostnaden på en föreningsstämma istället för att ansöka om tillstånd hos Bolagsverket, vilket är förenat med betydande kostnader att ställa en sådan betryggande säkerhet för återbetalning av insatser som lagen kräver.
BRL -utökade formkrav för förhands- och upplåtelseavtal
Ändringarna i BRL innebär också att formkraven för såväl förhandsavtal som upplåtelseavtal utökas. Ett förhandsavtal ska efter årsskiftet innehålla uppgift om mark och andra utrymmen som avses bli upplåten med bostadsrätt, uppgifter om det bygglov som gäller för föreningens hus och den beräknade tidpunkten för upplåtelse får inte avse ett tidsintervall om mer än tre månader.
Även upplåtelseavtal ska innehålla uppgift om eventuell mark och andra utrymmen som upplåtelsen avser samt även en uppgift datum för tillträde om bostadsrätten inte ska tillträdas när upplåtelseavtalet ingås.
Gällande bygglov som förutsättning för att teckna förhandsavtal har vi fått en del frågor kring vad som krävs för att ett gällande bygglov ska anses föreligga. Räcker det med ett beviljat bygglov, krävs det att bygglovet har vunnit laga kraft eller krävs det ett startbesked för att förutsättningarna för att ingå förhandsavtal ska anses vara uppfyllda? I skrivande stund råder det fortfarande oklarheter även i denna del o men vi jobbar oförtrutet på och hoppas att få en del betydelsefull återkoppling från aktörerna på byggsidan om hur de ser på saken.
Många frågor ännu obesvarade
Bland de fastighetsmäklare som hör av sig till oss kan vi skönja en ganska stor frustration över de många oklarheterna som trots allt finns kring de nya bestämmelserna och över att inte kunna få klara och tydliga direktiv om hur man ska agera för att faktiskt göra rätt. Den frustrationen kan till viss del upplevas även av oss jurister som inget annat vill än att kunna ge raka och tydliga besked om hur ny lagstiftning ska tillämpas. Det är dock vare sig första eller sista gången som vi ställs inför ny lagstiftning som initialt framstår som knepig att leva upp till och det är nu upp till oss alla, fastighetsmäklare, branschförbund, jurister och tillsynsmyndighet att tillsammans hitta vägen framåt mot det vi alla strävar efter, en trygg och transparent bostadsmarknad med nöjda säljare och köpare som har ett stort förtroende för den svenska fastighetsmäklarkåren.
Med det sagt kommer vi självklart att även fortsättningsvis bevaka utvecklingen av rättsläget och löpande kommunicera ny information när sådan finns att tillgå, men faktum är att det fortfarande finns många oklarheter och betydligt fler frågor än svar när det gäller de nya bestämmelserna och vi får se tiden an och hoppas att det klarnar allteftersom.
Niklas Rollgard
Chefsjurist Mäklarsamfundet
Jonas Anderberg
Koncernjurist Mäklarsamfundet
/ Bransch 30 maj 2024 Fastighetsmäklarinspektionen föreslår i en skrivelse till regeringen en rad ändringar inom tio områden i fastighetsmäklarlagen. Skrivelsen berör bland annat…
/ Press/Opinion 19 oktober 2023 I dag får inte ett kriminellt förflutet vägas in när en bostadsrättsförening ska bedöma en ny köpare. Det måste förändras, skriver den borgerliga…
/ Medlem 15 december 2022 2023 innebär en hel del lagändringar för dig som fastighetsmäklare, det här i och med att både bostadsrättslagen och fastighetsmäklarlagen uppdateras. Därför…
/ Juridik 25 augusti 2022 Riksdagen har den 16 juni 2022 klubbat igenom en proposition med förslag på ändringar i bostadsrättslagen som får konsekvenser inte bara för er…
/ Juridik 7 april 2022 Som vi tidigare har informerat om har regeringen lagt fram en ny proposition med förslag på ändringar i bland annat bostadsrättslagen och fastighetsmäklarlagen.…
/ Juridik 24 mars 2022 Regeringen lade den 17 mars 2022 fram en proposition i syfte att stärka det rättsliga skyddet för den som köper eller äger en bostadsrätt. Propositionen har…
/ Juridik 24 mars 2022 Arkivering av akter är ett vanligt ämne i telefonrådgivningen. Inte minst blir ämnet aktuellt i samband med att en fastighetsmäklare ska avsluta sin anställning…
/ Juridik 24 februari 2022 På senare tid har det varit många frågor om närstående eftersom kretsen av närstående utökades i och med att nya fastighetsmäklarlagen (2021:516) trädde i kraft…
/ Juridik 18 november 2021 Mäklare får inte förmedla till eller ifrån någon som är närstående till mäklaren. Att kretsen för vilka som anses vara närstående har utvidgats i och med nya…
/ Bransch 4 november 2021 Konsumentskyddet för den som köper en nyproducerad bostadsrätt har diskuterats länge. Nu vill regeringen stärka skyddet genom skärpt lagstiftning. Bland annat…
/ Juridik 21 oktober 2021 Det har nu gått lite drygt tre månader sedan den nya fastighetsmäklarlagen trädde ikraft den 1 juli. Den enskilt största nyheten i den nya lagen är att även…
/ Juridik 9 september 2021 Den nya fastighetsmäklarlagen som trädde i kraft den 1 juli 2021 ställer krav på att de personer som ingår i företagets ledning och ägarkrets varken har gjort…
/ Bransch 1 juli 2021 Idag, den 1 juli börjar den nya fastighetsmäklarlagen att gälla. Lagen innebär bland annat att företagen ska registreras och stå under tillsyn och att de måste…
/ Juridik 17 juni 2021 Har du koll på vilka förändringar i fastighetsmäklarlagen som träder i kraft den 1 juli? Klart du har! Men repetition är kunskapens moder, så här kommer en kort…
/ Juridik 3 juni 2021 I och med lagändringen gäller fortsatt strikt krav på objektsbeskrivningar, men med utökade möjligheter att tillhandahålla dem till tilltänkta köpare.
/ Juridik 20 maj 2021 Från och med den 1 juli 2021 föreslås den nya fastighetsmäklarlagen att träda i kraft. Två förändringar som sker i den nya lagen är att uppdrags- och…
/ Medlem / Utbildning 6 maj 2021 Har du koll på den nya Fastighetsmäklarlagen och förslaget för nya utbildningskrav för fastighetsmäklare? Några som har stenkoll är våra jurister, som kommer…
/ Juridik 6 maj 2021 Som vi redan tidigare har informerat om kommer, om inget oförutsett händer, en ny fastighetsmäklarlag att träda ikraft den 1 juli 2021. Från Mäklarsamfundet…
/ Bransch / Juridik 22 april 2021 Med några mindre ändringar och tillägg på inrådan från Lagrådet, föreslår regeringen i propositionen 2020/21:119 införandet av en ny fastighetsmäklarlag med…
/ Juridik 5 februari 2021 Regeringen föreslår i lagrådsremissen införandet av en ny fastighetsmäklarlag, som när den träder ikraft den 1 juli ska ersätta den nuvarande. Regeringens…
/ Juridik 4 juni 2020 Chefsjurist Jonas Anderberg, en av de förordnade experterna som deltog i utredningen om en ny fastighetsmäklarlag för lite mer än tre år sedan, reder ut var…
/ Juridik 4 april 2019 I augusti 2018 överlämnades utredningen ” Utökad tillsyn över fastighetsmäklarbranschen” till regeringen. Där föreslogs bland annat att…
/ Bransch 23 augusti 2018 Flera förändringar i fastighetsmäklarlagen är att vänta nästa sommar. Fastighetsmäklarföretagen ska omfattas av Fastighetsmäklarlagen och det ska bli möjligt…
/ Juridik 8 december 2016 Som tidigare meddelats pågår en uppföljning av den nya fastighetsmäklarlagen. I underlaget för detta riksdagsärende finns en presentation av konsumenternas…
/ Bransch 15 november 2016 Idag medverkande Mäklarsamfundets chefsjurist Jonas Anderberg och analys- och kommunikationschef Josefine Uppling, tillsammans med Fastighetsmäklarförbundet…
/ Juridik 11 februari 2016 Penningtvättsutredningen la nyligen fram sitt betänkande ”Ytterligare åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism”. Utredningen föreslår där en helt…
/ Juridik 28 januari 2016 Det finns idag oändliga möjligheter att på olika sätt redigera och försköna bilder och det kan därför vara lockande att göra det i samband med en förmedling för…
/ Bransch 24 juni 2015 När Mäklarsamfundets VD Ingrid Eiken och kommunikationschef Josefine Uppling träffade delar av civilutskottet tidigare i år var uppföljning av nya…