
Bostadsrättens indirekta nettoskuld
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Ombudsförbudet regleras i 3 kap 11 § i nya fastighetsmäklarlagen (2021:516) och har lydelsen; En fastighetsmäklare eller ett fastighetsmäklarföretag får inte som ombud företräda säljare gentemot köpare eller köpare gentemot säljare. Mäklaren får dock åta sig begränsade uppgifter. Bestämmelsen har samma lydelse som 15 § i den tidigare fastighetsmäklarlagen (2011:666), dock med undantaget att den äldre lagen inte omfattade fastighetsmäklarföretag. En av de övergripande ändringarna i nya fastighetsmäklarlagen är att lagen nu även omfattar fastighetsmäklarföretag och ombudsförbudet utvidgades därmed till att omfatta även fastighetsmäklarföretagen och företrädare för dessa.
Utgångspunkten är således att varken mäklare eller fastighetsmäklarföretag får agera ombud åt köpare eller säljare. För mäklare finns dock ett undantag från detta förbud för begränsade uppgifter. Att mäklare får åta sig begränsade uppgifter innebär att en mäklare under vissa förutsättningar kan agera ombud för en part vid tillträde. Så det korta svaret på frågan om mäklare fortsatt kan företräda en part genom fullmakt vid tillträdet är ja. Rättsläget för den enskilde mäklaren har inte ändrats så precis som tidigare kan mäklare företräda en part vid tillträdet.
För att en mäklare ska kunna företräda en part så förutsätter det att det endast återstår att köpeskillingen ska överlämnas och kvitteras. Som mäklare bör du därför tänka på att om det skulle uppkomma en fråga som parterna behöver ta ställning till så måste mäklaren inhämta fullmaktsgivarens besked och vid en eventuell tvist mellan parterna bör mäklaren omgående frånträda sitt uppdrag som ombud. Detta gör att även om det är möjligt för en mäklare att agera ombud vid tillträdet så är vårt råd i första hand att rekommendera köpare och säljare att själva utse någon de litar på att agera ombud för deras räkning. Detta för att begränsa mäklarens ansvar och även minska risken för att tillträdet inte kan genomföras om mäklaren skulle behöva frånträda sitt uppdrag som ombud.
Så sammanfattningsvis kan sägas att vår bedömning är att rättsläget inte har förändrats för den enskilde fastighetsmäklaren. Mäklare kan således fortsatt ha fullmakt för en part vid tillträde under samma förutsättningar som tidigare. Att förbudet nu även omfattar fastighetsmäklarföretagen kommer sannolikt inte innebära några stora praktiska skillnader då företagen eller dess företrädare sällan hamnar i situationer där det skulle vara aktuellt att företräda en part. Undantaget för begränsade uppgifter omfattar inte fastighetsmäklarföretagen vilket innebär att förbudet mot att agera ombud för fastighetsmäklarföretag är absolut. Även om fastighetsmäklare får agera ombud vid tillträdet så råder vi att alltid i första hand rekommendera parter att själva utse någon som kan företräda dem vid tillträdet.
Fanny Norsten
Bitr. förbundsjurist Mäklarsamfundet
/ Bransch 30 maj 2024 Fastighetsmäklarinspektionen föreslår i en skrivelse till regeringen en rad ändringar inom tio områden i fastighetsmäklarlagen. Skrivelsen berör bland annat…
/ Juridik 15 december 2022 Tiden rusar och vi med den och vi närmar oss i rask takt årsskiftet och tidpunkten för ikraftträdandet av de lagändringar som vi vid upprepade tillfällen…
/ Juridik 7 april 2022 Som vi tidigare har informerat om har regeringen lagt fram en ny proposition med förslag på ändringar i bland annat bostadsrättslagen och fastighetsmäklarlagen.…
/ Juridik 24 mars 2022 Arkivering av akter är ett vanligt ämne i telefonrådgivningen. Inte minst blir ämnet aktuellt i samband med att en fastighetsmäklare ska avsluta sin anställning…
/ Juridik 24 februari 2022 På senare tid har det varit många frågor om närstående eftersom kretsen av närstående utökades i och med att nya fastighetsmäklarlagen (2021:516) trädde i kraft…
/ Juridik 18 november 2021 Mäklare får inte förmedla till eller ifrån någon som är närstående till mäklaren. Att kretsen för vilka som anses vara närstående har utvidgats i och med nya…
/ Juridik 4 november 2021 I vårt förra nyhetsbrev informerade vi om verksamheten kring registrering av fastighetsmäklarföretag och de oklarheter som fortfarande råder kring vilka företag…
/ Juridik 21 oktober 2021 Det har nu gått lite drygt tre månader sedan den nya fastighetsmäklarlagen trädde ikraft den 1 juli. Den enskilt största nyheten i den nya lagen är att även…
/ Juridik 9 september 2021 Den nya fastighetsmäklarlagen som trädde i kraft den 1 juli 2021 ställer krav på att de personer som ingår i företagets ledning och ägarkrets varken har gjort…
/ Bransch 1 juli 2021 Idag, den 1 juli börjar den nya fastighetsmäklarlagen att gälla. Lagen innebär bland annat att företagen ska registreras och stå under tillsyn och att de måste…
/ Juridik 17 juni 2021 Har du koll på vilka förändringar i fastighetsmäklarlagen som träder i kraft den 1 juli? Klart du har! Men repetition är kunskapens moder, så här kommer en kort…
/ Juridik 3 juni 2021 I och med lagändringen gäller fortsatt strikt krav på objektsbeskrivningar, men med utökade möjligheter att tillhandahålla dem till tilltänkta köpare.
/ Juridik 20 maj 2021 Från och med den 1 juli 2021 föreslås den nya fastighetsmäklarlagen att träda i kraft. Två förändringar som sker i den nya lagen är att uppdrags- och…
/ Juridik 6 maj 2021 Som vi redan tidigare har informerat om kommer, om inget oförutsett händer, en ny fastighetsmäklarlag att träda ikraft den 1 juli 2021. Från Mäklarsamfundet…
/ Juridik 11 mars 2021 Fullmakt i dödsbon, framtidsfullmakter, fullmakt vid flera säljare eller köpare – situationerna är minst sagt många när fullmakter kommer på tal inom ramen av…
/ Juridik 5 februari 2021 Regeringen föreslår i lagrådsremissen införandet av en ny fastighetsmäklarlag, som när den träder ikraft den 1 juli ska ersätta den nuvarande. Regeringens…
/ Juridik 9 december 2020 Vi får alltjämt många frågor om vad som gäller avseende formkrav för undertecknande av de avtal som förekommer inom ramen för mäklartjänsten. Antalet frågor…
/ Juridik 4 juni 2020 Chefsjurist Jonas Anderberg, en av de förordnade experterna som deltog i utredningen om en ny fastighetsmäklarlag för lite mer än tre år sedan, reder ut var…
/ Juridik 4 april 2019 I augusti 2018 överlämnades utredningen ” Utökad tillsyn över fastighetsmäklarbranschen” till regeringen. Där föreslogs bland annat att…
/ Juridik 27 september 2018 En del av de frågor som ställs till juristerna på Mäklarsamfundet handlar om fullmakter vid köp eller försäljning av fastighet och bostadsrätt. Vilka krav…
/ Juridik 23 november 2017 En fastighetsmäklare har fått en varning av Fastighetsmäklarinspektionen, FMI, då han ansågs ha agerat utanför den begränsade fullmakt som han erhållit av…
/ Juridik 17 augusti 2017 Mäklarsamfundets jurister får ofta frågan hur en mäklare ska hantera situationen då säljaren har demens eller lider av psykisk sjukdom. För att inte riskera att…
/ Juridik 28 januari 2016 Det finns idag oändliga möjligheter att på olika sätt redigera och försköna bilder och det kan därför vara lockande att göra det i samband med en förmedling för…