Bostadsrättens indirekta nettoskuld
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Precis som tidigare kommer lagen att kräva att ni tillhandahåller objektsbeskrivningar. Det blir inte heller någon skillnad framöver om vilka uppgifter som är obligatoriska att ha med i dessa (i den ändrade lagen räknas dessa upp i § 14 när det gäller fastigheter och § 15 när det gäller bostadsrätter, istället för att som tidigare varit delar av en och samma §).
Hur gör ni då för att uppfylla kravet på att tillhandahålla?
Antingen överlämnas en objektsbeskrivning i fysisk form, vanligtvis i samband med visning. Den kan även tillhandahållas genom att den skickas med e-post; dvs spekulanter kan uppge sin mailadress och få beskrivningen skickad till sig. Kravet kan också vara uppfyllt om ni hänvisar till att beskrivningen finns på en hemsida, men då krävs även att ni senare kontrollerar att den tilltänkta köparen också har laddat ner objektsbeskrivningen – så av de tre sätten är detta det som bör användas i sista hand.
För att uppfylla kravet på god fastighetsmäklarsed gäller att inte bara tillhandahålla objektsbeskrivningen – den ska också tillhandahållas i god tid före köpet (kontraktsskrivningen). I situationer där tiden är knapp för att parterna snabbt vill träffa avtal gäller enligt förarbetena att fastighetsmäklaren då ska ”se till att köparen får handlingen så snart det är möjligt” och ”givetvis alltid före undertecknandet”.
När man funderar på om detta sköts korrekt i en viss affär, kan det kanske vara enklare att snarare tänka på den otillåtna varianten. Det är inte tillräckligt att ”tillhandahålla” den genom att kort och gott ta in den som en bilaga till kontraktet eller presentera den i samband med kontraktsskrivningen – det brister utifrån att köparen, objektivt sett, inte kan antas ha haft möjlighet att faktiskt granska och ta ställning till informationen där i innan köpet.
Det man far efter är att försöka bedöma att köparen ifråga, rent objektivt sett, har haft möjlighet att granska och ta ställning till informationen i objektsbeskrivningen innan kontraktsskrivningen. Man kan jämföra det lite tidsgränser i svävarklausuler. Inte heller där finns någon direkt tidsgräns uppställd i utan när man i efterhand bedömer rimligheten så tittar man på de faktiska omständigheterna och försöker bedöma om köparen haft en reell möjlighet att tillvarata vad klausulen tar sikte på. På samma vis vill man här säkerställa att köparen, utifrån hur omständigheterna såg ut, hade en reell möjlighet att ta ställning till informationen i beskrivningen innan sitt beslut att köpa objektet.
Louise Åhl Rosell
Förbundsjurist Mäklarsamfundet
/ Bransch 30 maj 2024 Fastighetsmäklarinspektionen föreslår i en skrivelse till regeringen en rad ändringar inom tio områden i fastighetsmäklarlagen. Skrivelsen berör bland annat…
/ Juridik 15 december 2022 Tiden rusar och vi med den och vi närmar oss i rask takt årsskiftet och tidpunkten för ikraftträdandet av de lagändringar som vi vid upprepade tillfällen…
/ Medlem 15 december 2022 2023 innebär en hel del lagändringar för dig som fastighetsmäklare, det här i och med att både bostadsrättslagen och fastighetsmäklarlagen uppdateras. Därför…
/ Juridik 7 april 2022 Som vi tidigare har informerat om har regeringen lagt fram en ny proposition med förslag på ändringar i bland annat bostadsrättslagen och fastighetsmäklarlagen.…
/ Juridik 24 mars 2022 Arkivering av akter är ett vanligt ämne i telefonrådgivningen. Inte minst blir ämnet aktuellt i samband med att en fastighetsmäklare ska avsluta sin anställning…
/ Juridik 24 februari 2022 På senare tid har det varit många frågor om närstående eftersom kretsen av närstående utökades i och med att nya fastighetsmäklarlagen (2021:516) trädde i kraft…
/ Juridik 18 november 2021 Mäklare får inte förmedla till eller ifrån någon som är närstående till mäklaren. Att kretsen för vilka som anses vara närstående har utvidgats i och med nya…
/ Juridik 21 oktober 2021 Det har nu gått lite drygt tre månader sedan den nya fastighetsmäklarlagen trädde ikraft den 1 juli. Den enskilt största nyheten i den nya lagen är att även…
/ Juridik 9 september 2021 Den nya fastighetsmäklarlagen som trädde i kraft den 1 juli 2021 ställer krav på att de personer som ingår i företagets ledning och ägarkrets varken har gjort…
/ Bransch 1 juli 2021 Idag, den 1 juli börjar den nya fastighetsmäklarlagen att gälla. Lagen innebär bland annat att företagen ska registreras och stå under tillsyn och att de måste…
/ Juridik 17 juni 2021 Har du koll på vilka förändringar i fastighetsmäklarlagen som träder i kraft den 1 juli? Klart du har! Men repetition är kunskapens moder, så här kommer en kort…
/ Juridik 20 maj 2021 Från och med den 1 juli 2021 föreslås den nya fastighetsmäklarlagen att träda i kraft. Två förändringar som sker i den nya lagen är att uppdrags- och…
/ Medlem / Utbildning 6 maj 2021 Har du koll på den nya Fastighetsmäklarlagen och förslaget för nya utbildningskrav för fastighetsmäklare? Några som har stenkoll är våra jurister, som kommer…
/ Juridik 6 maj 2021 Som vi redan tidigare har informerat om kommer, om inget oförutsett händer, en ny fastighetsmäklarlag att träda ikraft den 1 juli 2021. Från Mäklarsamfundet…
/ Bransch / Juridik 22 april 2021 Med några mindre ändringar och tillägg på inrådan från Lagrådet, föreslår regeringen i propositionen 2020/21:119 införandet av en ny fastighetsmäklarlag med…
/ Juridik 5 februari 2021 Regeringen föreslår i lagrådsremissen införandet av en ny fastighetsmäklarlag, som när den träder ikraft den 1 juli ska ersätta den nuvarande. Regeringens…
/ Juridik 4 juni 2020 Chefsjurist Jonas Anderberg, en av de förordnade experterna som deltog i utredningen om en ny fastighetsmäklarlag för lite mer än tre år sedan, reder ut var…
/ Juridik 4 april 2019 I augusti 2018 överlämnades utredningen ” Utökad tillsyn över fastighetsmäklarbranschen” till regeringen. Där föreslogs bland annat att…
/ Bransch 23 augusti 2018 Flera förändringar i fastighetsmäklarlagen är att vänta nästa sommar. Fastighetsmäklarföretagen ska omfattas av Fastighetsmäklarlagen och det ska bli möjligt…
/ Juridik 8 december 2016 Som tidigare meddelats pågår en uppföljning av den nya fastighetsmäklarlagen. I underlaget för detta riksdagsärende finns en presentation av konsumenternas…
/ Bransch 15 november 2016 Idag medverkande Mäklarsamfundets chefsjurist Jonas Anderberg och analys- och kommunikationschef Josefine Uppling, tillsammans med Fastighetsmäklarförbundet…
/ Juridik 11 februari 2016 Penningtvättsutredningen la nyligen fram sitt betänkande ”Ytterligare åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism”. Utredningen föreslår där en helt…
/ Juridik 28 januari 2016 Det finns idag oändliga möjligheter att på olika sätt redigera och försköna bilder och det kan därför vara lockande att göra det i samband med en förmedling för…
/ Bransch 24 juni 2015 När Mäklarsamfundets VD Ingrid Eiken och kommunikationschef Josefine Uppling träffade delar av civilutskottet tidigare i år var uppföljning av nya…