Bostadsrättens indirekta nettoskuld
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Digitala signaturer av uppdragsavtal och depositionsavtal
Något som länge har efterfrågats i branschen är möjlighet att signera avtal digitalt. I den nya lagen tillkommer en nyhet som innebär att det blir möjligt att signera såväl uppdragsavtalen som depositionsavtalen digitalt. En välkomnad förändring som ligger i linje med samhällets utveckling som allt mer går mot en digitaliserad värld och även något som förhoppningsvis kommer att underlätta i ert arbete.
I den nya fastighetsmäklarlagen införs nu därför en helt ny bestämmelse i lagens 3 kap. 5 §. I bestämmelsen framgår att uppdrags- och depositionsavtal får undertecknas med elektronisk underskrift. Vid undertecknande av dessa avtal kommer det exempelvis gå bra att använda sig av en underskrift med bankID. Det kommer såklart även fortsättningsvis vara möjligt att signera avtalen för hand. Ni kommer därmed efter lagens ikraftträdande ha två alternativ att använda er av, vilket gör att ni kan anpassa signeringen efter era kunders behov och önskemål.
I sammanhanget ska dock understrykas att ovanstående inte medför någon förändring vad gäller formkraven för köpekontrakten och överlåtelseavtalen. För båda dessa kontrakt gäller även fortsättningsvis principen ”penna på papper” för dess giltighet. Köpekontrakten och överlåtelseavtalen regleras i annan lagstiftning än fastighetsmäklarlagen vilket innebär att det måste till en förändring i jordabalken respektive bostadsrättslagen för att ändra dessa avtals formkrav.
Utvidgning av förbudet mot närståendeförmedling
Utöver det förbud som råder mot förmedling av den närståendekretsen i gällande fastighetsmäklarlag kommer den nya lagen att utvidga närståendekretsen ytterligare. I nuvarande fastighetsmäklarlag har det som utgångspunkt inte varit förbjudet att mäklarkollegor förmedlar ett objekt till eller från varandra, förutsatt att de inte är delägare i samma mäklarföretag. Inte heller har det som utgångspunkt varit förbjudet att en arbetsgivare förmedlar ett objekt till eller från sina anställda mäklare. Motsatt förhållande har dock sedan tidigare varit förbjudet, det vill säga att en mäklare förmedlar ett objekt till eller från sin arbetsgivare.
I den nya fastighetsmäklarlagen utvidgas förbudet mot närståendeförmedling vilket innebär att de två ovan nämnda kategorierna kommer att omfattas av den närståendekrets som det råder förbud att förmedla objekt till eller från. I den nya fastighetsmäklarlagens 3 kap. 7 § första stycket framgår att:
”En fastighetsmäklare får inte förmedla en fastighet till eller från en annan fastighetsmäklare som bedriver verksamhet i samma fastighetsmäklarföretag eller i ett fastighetsmäklarföretag som har en nära anknytning till det förstnämnda fastighetsmäklarföretaget”
I den nya lagen kommer följande att räknas som närstående:
En intressant fråga i sammanhanget är vad som menas med att ett fastighetsmäklarföretag har en nära anknytning till ett annat fastighetsmäklarföretag? I regeringens proposition 2020/21:119 beskrivs att nära anknytning kan anses föreligga då två fastighetsmäklarföretag har samma ägare eller på något annat sätt har en intressegemenskap. Nära anknytning kan också anses föreligga mellan mäklare i fastighetsmäklarföretag som bedriver verksamhet under samma varumärke. I propositionen öppnas dock upp för att det kan komma finnas undantag från att nära anknytning anses föreligga. Det kan handla om fastighetsmäklarföretag som bedriver verksamhet under samma varumärke men som verkar i olika delar av landet och som inte har någon särskild ekonomisk intressegemenskap. Vart gränsen kommer att gå för detta vet vi i dagsläget ännu inte och vi uppmanar till försiktighet.
Utöver ovanstående punkter räknas vidare någon som mäklaren på något annat sätt har en nära anknytning till som närstående. Två exempel som detta kan avse är:
Även andra personer som bedöms ha sådan ekonomisk eller annan intressegemenskap med mäklaren kommer att räknas som närstående. Likaså här vet vi i dagsläget ännu inte vart gränserna för detta kommer att gå och uppmanar till försiktighet.
Fördelen med att närståendekretsen utvidgas är att det kan bidra till att minska de gråzoner som idag finns gällande lämpligheten i att exempelvis förmedla till eller från en mäklarkollega som inte är delägare eller lämpligheten i att arbetsgivaren förmedlar till eller från sina anställda mäklare. Dessa kategorier är som nämnt i regel inte närstående i lagens mening idag. Mäklarsamfundet har dock även tidigare normalt avrått från att ingå sådana förmedlingsuppdrag för att inte riskera att kunder eller andra uppfattar tjänsten som närstående och för att inte riskera att mäklarens förtroende rubbas. Genom den nya lagen skapas tydlighet då det införs ett uttryckligt förbud mot förmedling till eller från dessa kategorier. Vi har samtidigt stor förståelse för att utvidgningen av närståendekretsen kan påverka den enskilde mäklaren negativt som eventuellt inte kan ta vissa uppdrag. Detta särskilt för er som verkar på mindre orter där flera företag med stor marknadsandel verkar under samma varumärke.
Felicia Idbrant
Bitr. förbundsjurist Mäklarsamfundet
/ Bransch 30 maj 2024 Fastighetsmäklarinspektionen föreslår i en skrivelse till regeringen en rad ändringar inom tio områden i fastighetsmäklarlagen. Skrivelsen berör bland annat…
/ Juridik 15 december 2022 Tiden rusar och vi med den och vi närmar oss i rask takt årsskiftet och tidpunkten för ikraftträdandet av de lagändringar som vi vid upprepade tillfällen…
/ Medlem 15 december 2022 2023 innebär en hel del lagändringar för dig som fastighetsmäklare, det här i och med att både bostadsrättslagen och fastighetsmäklarlagen uppdateras. Därför…
/ Juridik 7 april 2022 Som vi tidigare har informerat om har regeringen lagt fram en ny proposition med förslag på ändringar i bland annat bostadsrättslagen och fastighetsmäklarlagen.…
/ Juridik 24 mars 2022 Arkivering av akter är ett vanligt ämne i telefonrådgivningen. Inte minst blir ämnet aktuellt i samband med att en fastighetsmäklare ska avsluta sin anställning…
/ Juridik 24 februari 2022 På senare tid har det varit många frågor om närstående eftersom kretsen av närstående utökades i och med att nya fastighetsmäklarlagen (2021:516) trädde i kraft…
/ Juridik 18 november 2021 Mäklare får inte förmedla till eller ifrån någon som är närstående till mäklaren. Att kretsen för vilka som anses vara närstående har utvidgats i och med nya…
/ Juridik 21 oktober 2021 Det har nu gått lite drygt tre månader sedan den nya fastighetsmäklarlagen trädde ikraft den 1 juli. Den enskilt största nyheten i den nya lagen är att även…
/ Juridik 9 september 2021 Den nya fastighetsmäklarlagen som trädde i kraft den 1 juli 2021 ställer krav på att de personer som ingår i företagets ledning och ägarkrets varken har gjort…
/ Bransch 1 juli 2021 Idag, den 1 juli börjar den nya fastighetsmäklarlagen att gälla. Lagen innebär bland annat att företagen ska registreras och stå under tillsyn och att de måste…
/ Juridik 17 juni 2021 Har du koll på vilka förändringar i fastighetsmäklarlagen som träder i kraft den 1 juli? Klart du har! Men repetition är kunskapens moder, så här kommer en kort…
/ Juridik 3 juni 2021 I och med lagändringen gäller fortsatt strikt krav på objektsbeskrivningar, men med utökade möjligheter att tillhandahålla dem till tilltänkta köpare.
/ Medlem / Utbildning 6 maj 2021 Har du koll på den nya Fastighetsmäklarlagen och förslaget för nya utbildningskrav för fastighetsmäklare? Några som har stenkoll är våra jurister, som kommer…
/ Juridik 6 maj 2021 Som vi redan tidigare har informerat om kommer, om inget oförutsett händer, en ny fastighetsmäklarlag att träda ikraft den 1 juli 2021. Från Mäklarsamfundet…
/ Bransch / Juridik 22 april 2021 Med några mindre ändringar och tillägg på inrådan från Lagrådet, föreslår regeringen i propositionen 2020/21:119 införandet av en ny fastighetsmäklarlag med…
/ Juridik 5 februari 2021 Regeringen föreslår i lagrådsremissen införandet av en ny fastighetsmäklarlag, som när den träder ikraft den 1 juli ska ersätta den nuvarande. Regeringens…
/ Juridik 4 juni 2020 Chefsjurist Jonas Anderberg, en av de förordnade experterna som deltog i utredningen om en ny fastighetsmäklarlag för lite mer än tre år sedan, reder ut var…
/ Juridik 4 april 2019 I augusti 2018 överlämnades utredningen ” Utökad tillsyn över fastighetsmäklarbranschen” till regeringen. Där föreslogs bland annat att…
/ Bransch 23 augusti 2018 Flera förändringar i fastighetsmäklarlagen är att vänta nästa sommar. Fastighetsmäklarföretagen ska omfattas av Fastighetsmäklarlagen och det ska bli möjligt…
/ Juridik 8 december 2016 Som tidigare meddelats pågår en uppföljning av den nya fastighetsmäklarlagen. I underlaget för detta riksdagsärende finns en presentation av konsumenternas…
/ Bransch 15 november 2016 Idag medverkande Mäklarsamfundets chefsjurist Jonas Anderberg och analys- och kommunikationschef Josefine Uppling, tillsammans med Fastighetsmäklarförbundet…
/ Juridik 11 februari 2016 Penningtvättsutredningen la nyligen fram sitt betänkande ”Ytterligare åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism”. Utredningen föreslår där en helt…
/ Juridik 28 januari 2016 Det finns idag oändliga möjligheter att på olika sätt redigera och försköna bilder och det kan därför vara lockande att göra det i samband med en förmedling för…
/ Bransch 24 juni 2015 När Mäklarsamfundets VD Ingrid Eiken och kommunikationschef Josefine Uppling träffade delar av civilutskottet tidigare i år var uppföljning av nya…