
Bostadsrättens indirekta nettoskuld
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Såsom lagen är konturerad krävs en registrerad bouppteckning för att köparens bank, en bostadsrättsförening eller Lantmäteriet, ska vara säkra på att rätt person eller personer undertecknar för den avlidnes del och att all således är i ordning. I de fall ett dödsfall inträffar vid en tidpunkt där det rent praktisk vore möjligt att hinna upprätta en bouppteckning och få den registrerad av Skatteverket i tid för tillträdet, är detta självfallet att rekommendera och bör vara mäklarens första förslag till parterna.
Finns en registrerad bouppteckning att visa upp vid tillträdet och att, ifråga om fastighet, bifoga köparens lagfartsansökan kommer det inte att finnas anledning att tvivla på att tillträdet går att genomföra och, ifråga om fastighet, köparens lagfartsansökan går igenom.
I många fall inträffar ju emellertid dödsfallet i ett skede där det inte verkar troligt att en bouppteckning hinner registreras. Det förslag mäklaren först bör fundera på att föreslå är att flytta tillträdet, till en tidpunkt då det verkar troligt att bouppteckningen trots allt finns på plats. Den registrerade bouppteckningen borgar ju för att tillträdet genomförs med rätt person som tecknar dödsboet för den avlidne säljaren.
Om det är förknippat med alltför stora svårigheter att flytta tillträdet, finns dock en annan lösning som inte grundas i lag, utan snarare bildats i praxis. Det kan ju vara så att köparen sålt sin bostad och riskerar att stå bostadslös, om inte tillträde kan ske som avtalat.
I ett sådant fall, bör mäklaren råda säljarsidan att tillhandahålla ett dödsfallsintyg från Skatteverket. På ett sådant framgår om det finns en efterlevande make/make och barn till den avlidne. De som framgår på dödsfallsintyget kan kallas för ”kända arvingar”. Av dessa bör mäklaren efterfråga ett skriftligt intygande på att det, så vitt de känner till, inte finns något testamente efter den avlidne som skulle inkludera någon ytterligare person eller organisation. Om ett testamente finns, bör en kopia av det också efterfrågas.
Det bör dock tilläggas att såväl bank, som Lantmäteriet, sannolikt vill att köparsidan argumenterar för varför det vore omöjligt att skjuta fram tillträdet till dess en bouppteckning finns på plats. Lösningen ovan är som sagt inte grundad i lag, utan har vuxit fram genom praxis och det finns inga generella garantier för att parterna får igenom tillträdet. Mäklaren bör vara tydlig med detta och i allt utgå ifrån att i så många fall som möjligt arbeta för att en bouppteckning hinner upprättas, eller att tillträdet kan skjutas fram.
Är det inte möjligt, bör man förbereda en argumentation för detta samt tillhandahålla de dokument som nämns ovan.
Louise Åhl Rosell
Bitr. förbundsjurist
/ Juridik 20 april 2023 Under ett förmedlingsuppdrag uppstår ibland en situation där en säljare huserar en hyresgäst i sin bostad. Det kan i vissa fall innebära betydande svårigheter…
/ Bransch 12 januari 2023 Vilka var egentligen de riktigt heta frågorna som dök upp 2022? Mäklarsamfundet har sammanställt en lista på de tre mest klickade artiklarna från förra året. Ta…
/ Juridik 8 september 2022 I nuläget får vi en del samtal som handlar om att köpare inte har möjlighet att tillträda. I rådande läge är det inte konstigt och dessvärre kommer det…
/ Juridik 1 oktober 2020 Vi har på senare tid sett en ökad mängd frågor avseende problem kring hanteringen av utländska köpare och deras möjligheter att, genom erläggande av…
/ Juridik 20 september 2018 Förmedlingsuppdraget är personligt. Utgångspunkten är därför att uppdraget löper vidare även när en mäklare slutar på ett mäklarföretag. En sådan ändring…
/ Juridik 6 september 2018 Det förekommer att köpare och säljare diskuterar ändrad dag för tillträde efter kontraktsskrivningen. Normalt torde detta inte leda till några bekymmer.…
/ Konsument 8 juni 2018 En tid efter kontraktsskrivning är det dags för tillträde, men hur går ett tillträde till? I ett sprillans nytt avsnitt av Konsumentkollen går Mäklarsamfundets…
/ Juridik 9 november 2017 Efter att säljare och köpare träffat avtal om överlåtelse – och köparen beviljats medlemskap – är det inte ovanligt att parterna kommer överens om att tidigare-…
/ Juridik 26 oktober 2017 Om köparen inte kan betala på tillträdesdagen brukar säljaren som regel vilja häva köpet och sälja om. Då uppkommer vanligtvis följande frågor: När får jag…
/ Juridik 11 maj 2017 Om en köpare berättar att han eller hon inte behöver låna till köpet bör du som fastighetsmäklare vara extra vaksam. I den här artikeln ger förbundsjurist…
/ Konsument 10 november 2016 I sjunde avsnittet av Konsumentkollen svarar Mäklarsamfundets kundombudsman Magnus Bäckström på frågan – vad gäller om köparen inte kan betala vid tillträdet?…
/ Juridik 29 september 2016
/ Juridik 2 juni 2016 Högsta Domstolen har i avgörande av den 25 maj 2016 bedömt vem av säljaren eller köparen av en lägenhet som ska stå kostnaden för obetalda månadsavgifter till…
/ Juridik 4 maj 2016 Fastighetsmäklarinspektionen meddelade nyligen en mäklare en erinran då han lämnat över anbudsförteckningen för sent till parterna.
/ Juridik 10 mars 2016 Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) har genom nytt avgörande återigen understrukit vikten av att mäklaren upprättar en fullständig anbudsförteckning. I beslutet…