
Bostadsrättens indirekta nettoskuld
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Omständigheterna var att en säljare via överlåtelseavtal den 17 december 2009 överlät sin bostadsrätt till en ny köpare med en ursprunglig avtalad tillträdesdag den 29 januari 2010. Detta datum kom sedermera att senareläggas via tilläggsavtal till den 26 februari 2010, då lägenheten också tillträddes av köparen. Köparen erlade dock inte full betalning för lägenheten. Bostadsrättsföreningen hade tidigare i beslut av den 5 januari beviljat köparen medlemskap i bostadsrättsföreningen.
Sedan säljaren hävt köpet den 1 juli 2010 på grund av köparens bristande fullgörande av tecknat avtal, har tvist uppkommit mellan säljaren och bostadsrättsföreningen. Tvisten rörde om säljaren skulle vara betalningsskyldig för bristande betalningar av månadsavgifterna för månaderna februari till och med juni månad 2010.
Säljaren bestred att hen var betalningsskyldig då hen under tiden från och med mars 2010 till och med juni 2010 inte innehaft nyttjanderätt till bostadsrättslägenheten och inte heller varit medlem i bostadsrättsföreningen. Säljaren ansåg sig därför inte betalningsskyldig enligt 7 kap. 14 § bostadsrättslagen.
Bostadsrättsföreningen stämde säljaren med yrkande om 26 412 kronor.
Tingsrätten ansåg att parterna i överlåtelseavtalet direkt avtalat om att ägande- och dispositionsrättens övergång varit beroende av att köpeskillingen till fullo betalats. Då köparen ostridigt inte erlagt avtalad köpeskilling i enlighet med villkoren i köpeavtalet så har äganderätten till bostadsrätten därför inte övergått från köparen i 6 kap. 6 § bostadsrättslagens mening. Tingsrätten ansåg således att säljaren inte upphört att vara bostadsrättshavare och medlem i föreningen under den i målet aktuella och därför har hen att betala de yrkade månadsavgifterna.
Hovrätten ansåg att det aktuella köpeavtalet redovisar att ägande- och dispositionsrätten till lägenheten övergick till köparen "först på tillträdesdagen sedan köpeskillingen erlagts". Bestämmelsen kunde enligt hovrättens mening inte tolkas på annat sätt än att äganderätten till bostadsrätten skulle övergå på köparen först sedan hela köpeskillingen betalats.
Det förhållandet att köparen getts fysiskt tillträde till lägenheten kan med hänsyn till detta inte ges någon annan innebörd än att genom denna sin överenskommelse reglerat dispositionsrätten över bostadsrätten i avvaktan på köpets fullbordan och den därmed sammanhängande övergången av äganderätten.
Hovrätten ansåg att det inte var möjligt att med bindande verkan mot bostadsrättsföreningen kunna avtala om avvikelse från vad som i dessa hänseenden stadgas i bostadsrättslagen och man fann att säljaren, liksom tingsrätten under den i målet aktuella perioden haft den skyldighet som tillkommer medlemmar i föreningen att enligt 7 kap. 14 § bostadsrättslagen erlägga månadsavgift. Hovrätten fastställde således tingsrätten dom.
Även Högsta domstolen konstaterade bland annat att det faktum att köparen fått tillträda bostadsrätten innan betalning till fullo har erlagts inte i sig innebär att ett villkor om betalning för att bostadsrätten ska övergå upphör att gälla. Eftersom bostadsrätten inte övergick till köparen förrän slutbetalning skett så blev säljaren inte fri från ansvaret för förpliktelserna gentemot föreningen. Hen är därför betalningsskyldig för avgifterna och Högsta domstolen fastställde hovrättens domslut.
Detta mål visar på att det är stor vikt för en fastighetsmäklare att ta upp frågan om vem som ska stå kostnadsansvaret för lägenhetens månadsavgifter i förhållande till bostadsrättsföreningen i samband med tillträde då full likvid inte erläggs samt även löpande informera bostadsrättföreningen då förändringar sker mellan parterna gällande tillträdesdag m.m.
Avslutningsvis kan det särskilt noteras att de överlåtelseavtal som är branschgemensamma inte har den lydelsen som fanns i det nu redovisade rättsfallet, vilket i sig medför att användandet av sådant avtal troligen skulle medföra ett annat utfall av säljarens skyldighet att betala köparens obetalade månadsavgifter i förhållande till bostadsrättsföreningen.
Mats Sjöquist
Förbundsjurist
/ Juridik 13 mars 2025 Till följd av höjda räntor och ökade energikostnader har många föreningar tvingats besluta om att höja avgifterna till föreningen. Men när ska en avgiftshöjning…
/ Juridik 20 april 2023 Under ett förmedlingsuppdrag uppstår ibland en situation där en säljare huserar en hyresgäst i sin bostad. Det kan i vissa fall innebära betydande svårigheter…
/ Bransch 12 januari 2023 Vilka var egentligen de riktigt heta frågorna som dök upp 2022? Mäklarsamfundet har sammanställt en lista på de tre mest klickade artiklarna från förra året. Ta…
/ Juridik 8 september 2022 I nuläget får vi en del samtal som handlar om att köpare inte har möjlighet att tillträda. I rådande läge är det inte konstigt och dessvärre kommer det…
/ Juridik 2 december 2021 Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd (FRN) prövar inte bara kundernas skadeståndsanspråk mot mäklare och begäran om nedsättning av provision, utan även…
/ Juridik 25 mars 2021 Kommande förändringar, särskilt höjningar, av en bostadsrättsförenings årsavgift är en omständighet som kan ha stor betydelse för köpare – där råder nog inga…
/ Juridik 15 oktober 2020 Alldeles nyligen har § om bostadsrättens skick i våra branschgemensamma överlåtelseavtal uppdaterats och detta nyhetsbrev syftar framförallt till att…
/ Juridik 1 oktober 2020 Vi har på senare tid sett en ökad mängd frågor avseende problem kring hanteringen av utländska köpare och deras möjligheter att, genom erläggande av…
/ Juridik 3 september 2020 I plan- och bygglagen (PBL) regleras vilka åtgärder som kräver bygglov. De flesta känner till att det krävs för att bygga en ny byggnad eller göra en…
/ Juridik 16 januari 2020 När köparsidan i tiden mellan kontrakt och tillträde önskar ändra ägarandelar eller partsställning ger det upphov till ett antal eventuella problem, särskilt…
/ Juridik 2 maj 2019 Blir bostaden mer än tio veckor försenad så har köparen rätt att häva förhandsavtalet. Den bedömningen gör Nacka Tingsrätt i en ny dom.
/ Juridik 22 februari 2019 Inom ramen för god fastighetsmäklarsed ligger att mäklaren ska lämna en köpare de upplysningar som kan vara av betydelse för honom. Skyldigheten är inte menad…
/ Medlem 24 januari 2019 Det finns mycket som kan påverka bankens vilja att bevilja lån för bostadsköpare. Till exempel om köpet avser en bostad i en liten bostadsrättsförening. Vad bör…
/ Juridik 5 oktober 2018 I händelse av att en säljare avlider i tiden mellan kontrakt och tillträde ställs köparen och mäklaren inför situationen att förutsättningarna inför tillträde…
/ Juridik 20 september 2018 Förmedlingsuppdraget är personligt. Utgångspunkten är därför att uppdraget löper vidare även när en mäklare slutar på ett mäklarföretag. En sådan ändring…
/ Juridik 13 september 2018 Eftersom det kan gå ganska lång tid mellan förhandsavtalet och upplåtelseavtalet vid köp av nyproducerad bostadsrätt händer det att förhandstecknare vill ”lägga…
/ Juridik 6 september 2018 Det förekommer att köpare och säljare diskuterar ändrad dag för tillträde efter kontraktsskrivningen. Normalt torde detta inte leda till några bekymmer.…
/ Konsument 8 juni 2018 En tid efter kontraktsskrivning är det dags för tillträde, men hur går ett tillträde till? I ett sprillans nytt avsnitt av Konsumentkollen går Mäklarsamfundets…
/ Juridik 15 februari 2018 Frågor kring kontraktsbrott i anslutning till förvärv av nyproducerade bostadsrätter är aktuella, inte minst på grund av stort medieintresse. I den här artikeln…
/ Juridik 9 november 2017 Efter att säljare och köpare träffat avtal om överlåtelse – och köparen beviljats medlemskap – är det inte ovanligt att parterna kommer överens om att tidigare-…
/ Juridik 26 oktober 2017 Om köparen inte kan betala på tillträdesdagen brukar säljaren som regel vilja häva köpet och sälja om. Då uppkommer vanligtvis följande frågor: När får jag…
/ Juridik 21 september 2017 Avtal om köp av fastigheter och bostadsrätter måste vara skriftliga för att överhuvudtaget vara giltiga. Men hur är det med muntliga överenskommelser om…
/ Juridik 11 maj 2017 Om en köpare berättar att han eller hon inte behöver låna till köpet bör du som fastighetsmäklare vara extra vaksam. I den här artikeln ger förbundsjurist…
/ Juridik 27 april 2017 Det har blivit allt vanligare att bostadsrättsföreningar upplåter t.ex. vindsutrymmen och f.d. hyreslokaler med bostadsrätt för att användas som bostäder. Det…
/ Juridik 16 mars 2017 Andelstal är ett begrepp som varken förekommer i bostadsrättslagen eller i lagen om ekonomiska föreningar. Vad som avses med andelstal är inte alltid självklart…
/ Juridik 2 mars 2017
/ Juridik 2 mars 2017
/ Juridik 2 februari 2017 I samband med att en bostadsrätt övergår till en ny innehavare förekommer det att bostadsrättsföreningens styrelse meddelar att styrelsen inte avser att pröva…
/ Konsument 10 november 2016 I sjunde avsnittet av Konsumentkollen svarar Mäklarsamfundets kundombudsman Magnus Bäckström på frågan – vad gäller om köparen inte kan betala vid tillträdet?…
/ Juridik 29 september 2016
/ Juridik 4 maj 2016 Fastighetsmäklarinspektionen meddelade nyligen en mäklare en erinran då han lämnat över anbudsförteckningen för sent till parterna.
/ Juridik 7 april 2016 Om du läser den här texten är du troligen intresserad av bostadsrättsfrågor, förmodligen känner du också till att det nästan inte finns något skrivet om just…
/ Juridik 10 mars 2016 Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) har genom nytt avgörande återigen understrukit vikten av att mäklaren upprättar en fullständig anbudsförteckning. I beslutet…
/ Juridik 12 november 2015 En inte helt ovanlig fråga till oss jurister är hur man ska hantera situationen när en bostadsrättsförening (föreningen) nekar köparen medlemskap i föreningen.…
/ Juridik 29 oktober 2015 Vilken tidpunkt gäller för mäklarens skyldighet att redovisa deponerad handpenning och för rätten till provision? Mäklarsamfundets biträdande förbundsjurist…
/ Juridik 2 september 2015 Stockholms hyresnämnd stoppar en bostadsrättshavare som hyrde ut sin bostadsrätt till en rad olika turister genom uthyrningssajten Airbnb.
/ Juridik 20 augusti 2015 Högsta Domstolen, HD, har nyligen avgjort en tvist mellan en bostadsrättsförening och ett par bostadsrättshavare om huruvida bostadsrättshavarna hade rätt att…
/ Juridik 13 maj 2015 På senare tid har det blivit allt vanligare att bostadsrättshavare i flerfamiljshus svarar för olika kostnader utöver de som ingår i årsavgiften. Det finns…
/ Juridik 19 mars 2015 FMI tilldelade nyligen en mäklare varning pga. att den besiktningsklausul som fastighetsmäklaren medverkat till inte varit tillräckligt tydlig.
/ Juridik 19 februari 2015 Allt oftare förekommer det att säljare, sedan de jämfört resultatet av sin försäljning med grannens, blir missnöjda med det pris de sålt för och vill därmed…
/ Juridik 2 april 2014 Det har sedan länge uppmanats till försiktighet i användandet av optionsavtal för bostadsrätter.
/ Juridik 3 december 2012 Solna tingsrätt har utdömt ett skadestånd om 1,3 miljoner kr till en tidigare medlem i en bostadsrättsförening. Den före detta medlemmen drabbades av ekonomisk…
/ Juridik 30 oktober 2012 En bostadsrättsinnehavare i centrala Stockholm väckte talan och begärde skadestånd från sin bostadsrättsförening. Den bakomliggande anledningen var att…
/ Juridik 16 maj 2012 men inte för felaktig konstruktion av grunden.