
Bostadsrättens indirekta nettoskuld
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
När en bostadsrätt bjuds ut till försäljning är det inte ovanligt att styrelsen vill genomföra en besiktning av lägenheten för att kontrollera att säljaren inte utfört någon olovlig åtgärd i lägenheten. Företrädare för föreningen har också rätt att komma in i lägenheten när det behövs för tillsyn, men det händer att styrelsen uppställer som krav att en besiktning faktiskt ska ske innan styrelsen tänker ta ställning till en köpares ansökan om medlemskap. Det kan även handla om att styrelsen redan fått kännedom om att säljaren utfört en olovlig åtgärd i lägenheten och begärt att säljaren måste återställa lägenheten innan styrelsen tänker bevilja en köpare medlemskap. Ytterligare ett par exempel är när föreningen har ett skadeståndskrav mot säljaren, eller när säljaren har obetalda avgifter till föreningen, och föreningen kräver betalning innan styrelsen kommer att pröva medlemskapsansökan.
Enligt bostadsrättslagen 2 kap. 3 § får den som en bostadsrätt övergått till inte vägras inträde i föreningen om de villkor för medlemskap som föreskrivs i stadgarna är uppfyllda och föreningen skäligen bör godta honom som bostadsrättshavare. Detta innebär att styrelsen vid prövningen av en ansökan om medlemskap endast ska beakta villkoren i stadgarna som avser medlemskap och bestämmelserna i bostadsrättslagens 2 kap. Det är alltså den som bostadsrätten övergått till som är föremål för prövning och föreningen/styrelsen har inte rätt att uppställa några krav mot säljaren när det gäller medlemskapsfrågan.
Det är viktigt att föreningen håller isär medlemskapsfrågan och eventuella tvister mellan föreningen och säljaren. Om den som en bostadsrätt övergått till vägras medlemskap är överlåtelsen ogiltig enligt bostadsrättslagen 6 kap. 5 § och det är inte ovanligt att köparen och säljaren även avtalat om att köpet ska gå åter om styrelsen inte beviljar medlemskap samt att köparen i sådant fall inte ska ha möjlighet att begära överprövning i hyresnämnden. Ett nej från styrelsen kan alltså innebära att affären går åter vilket i sin tur kan leda till att säljaren drabbas av skada. Om styrelsen underlåter att pröva en medlemskapsansökan eller nekar medlemskap på en direkt felaktig grund kan föreningen ådra sig skadeståndsskyldighet gentemot säljaren.
När tvist föreligger mellan föreningen och säljaren vid köpetillfället bör överlåtelseavtalet fullständigt reglera hur tvisten ska hanteras.
En tvist om obetalda avgifter till föreningen bör lösas så att säljaren blir helt skuldfri gentemot föreningen eftersom föreningen har panträtt i bostadsrätten enligt bostadsrättslagen 7 kap. 16a §. Köparen bör då i överlåtelseavtalet kräva att säljaren omgående ska betala hela skulden till föreningen inklusive dröjsmålsränta och att köparen ska ha rätt till ett prisavdrag om inte säljaren betalat skulden senast på tillträdesdagen. Med prisavdraget kan köparen i så fall betala säljarens skuld till föreningen.
Ett annat exempel är när tvist uppstått mellan föreningen och säljaren om en otillåten ombyggnad som enligt föreningen innebär påtaglig skada eller olägenhet för föreningen. Det händer att köpare och säljare avtalar om att säljaren ska återställa lägenheten innan tillträdet, men detta bör undvikas eftersom det sin tur leda till tvist om köparen inte är nöjd med hur återställandet skett. Köparen och säljaren bör istället komma överens om ett prisavdrag och att det därefter står köparen fritt att på egen hand tillse att skadan eller olägenheten undanröjs, alternativt ta strid mot föreningen.
Magnus Sallnäs
Bitr. förbundsjurist
/ Juridik 13 mars 2025 Till följd av höjda räntor och ökade energikostnader har många föreningar tvingats besluta om att höja avgifterna till föreningen. Men när ska en avgiftshöjning…
/ Press/Opinion 19 oktober 2023 I dag får inte ett kriminellt förflutet vägas in när en bostadsrättsförening ska bedöma en ny köpare. Det måste förändras, skriver den borgerliga…
/ Juridik 15 december 2022 Tiden rusar och vi med den och vi närmar oss i rask takt årsskiftet och tidpunkten för ikraftträdandet av de lagändringar som vi vid upprepade tillfällen…
/ Juridik 25 augusti 2022 Riksdagen har den 16 juni 2022 klubbat igenom en proposition med förslag på ändringar i bostadsrättslagen som får konsekvenser inte bara för er…
/ Juridik 7 april 2022 Som vi tidigare har informerat om har regeringen lagt fram en ny proposition med förslag på ändringar i bland annat bostadsrättslagen och fastighetsmäklarlagen.…
/ Juridik 24 mars 2022 Regeringen lade den 17 mars 2022 fram en proposition i syfte att stärka det rättsliga skyddet för den som köper eller äger en bostadsrätt. Propositionen har…
/ Bransch 4 november 2021 Konsumentskyddet för den som köper en nyproducerad bostadsrätt har diskuterats länge. Nu vill regeringen stärka skyddet genom skärpt lagstiftning. Bland annat…
/ Juridik 25 mars 2021 Kommande förändringar, särskilt höjningar, av en bostadsrättsförenings årsavgift är en omständighet som kan ha stor betydelse för köpare – där råder nog inga…
/ Juridik 15 oktober 2020 Alldeles nyligen har § om bostadsrättens skick i våra branschgemensamma överlåtelseavtal uppdaterats och detta nyhetsbrev syftar framförallt till att…
/ Medlem 24 januari 2019 Det finns mycket som kan påverka bankens vilja att bevilja lån för bostadsköpare. Till exempel om köpet avser en bostad i en liten bostadsrättsförening. Vad bör…
/ Juridik 9 november 2017 Efter att säljare och köpare träffat avtal om överlåtelse – och köparen beviljats medlemskap – är det inte ovanligt att parterna kommer överens om att tidigare-…
/ Juridik 27 april 2017 Det har blivit allt vanligare att bostadsrättsföreningar upplåter t.ex. vindsutrymmen och f.d. hyreslokaler med bostadsrätt för att användas som bostäder. Det…
/ Juridik 16 mars 2017 Andelstal är ett begrepp som varken förekommer i bostadsrättslagen eller i lagen om ekonomiska föreningar. Vad som avses med andelstal är inte alltid självklart…
/ Juridik 2 mars 2017
/ Juridik 2 mars 2017
/ Juridik 2 juni 2016 Högsta Domstolen har i avgörande av den 25 maj 2016 bedömt vem av säljaren eller köparen av en lägenhet som ska stå kostnaden för obetalda månadsavgifter till…
/ Juridik 7 april 2016 Om du läser den här texten är du troligen intresserad av bostadsrättsfrågor, förmodligen känner du också till att det nästan inte finns något skrivet om just…
/ Juridik 12 november 2015 En inte helt ovanlig fråga till oss jurister är hur man ska hantera situationen när en bostadsrättsförening (föreningen) nekar köparen medlemskap i föreningen.…
/ Juridik 29 oktober 2015 Vilken tidpunkt gäller för mäklarens skyldighet att redovisa deponerad handpenning och för rätten till provision? Mäklarsamfundets biträdande förbundsjurist…
/ Juridik 2 september 2015 Stockholms hyresnämnd stoppar en bostadsrättshavare som hyrde ut sin bostadsrätt till en rad olika turister genom uthyrningssajten Airbnb.
/ Juridik 20 augusti 2015 Högsta Domstolen, HD, har nyligen avgjort en tvist mellan en bostadsrättsförening och ett par bostadsrättshavare om huruvida bostadsrättshavarna hade rätt att…
/ Juridik 13 maj 2015 På senare tid har det blivit allt vanligare att bostadsrättshavare i flerfamiljshus svarar för olika kostnader utöver de som ingår i årsavgiften. Det finns…
/ Juridik 2 april 2014 Det har sedan länge uppmanats till försiktighet i användandet av optionsavtal för bostadsrätter.
/ Juridik 3 december 2012 Solna tingsrätt har utdömt ett skadestånd om 1,3 miljoner kr till en tidigare medlem i en bostadsrättsförening. Den före detta medlemmen drabbades av ekonomisk…
/ Juridik 30 oktober 2012 En bostadsrättsinnehavare i centrala Stockholm väckte talan och begärde skadestånd från sin bostadsrättsförening. Den bakomliggande anledningen var att…