Linda Jonsson
Nyhet Bransch 26 mars 2020

Gästkrönika: Moderaternas Linda Jonsson om fastighetsmäklaryrkets utmaningar och möjligheter

Drömyrke med stor frihet eller en potentiell låglönefälla med osäkra utsikter? Hur kan mäklarbranschen en gång för alla komma till rätta med arbetsvillkoren? Det undrar Linda Jonsson, utbildad mäklare och politiskt sakkunnig för Moderaterna i riksdagen.

Mellan 2012–2015 utbildade jag mig till fastighetsmäklare på Malmö Högskola. Under studietiden jobbade jag som assistent på byrå. Efter examen valde jag dock att bredda mig och studera vidare på KTH. Idag jobbar jag för Moderaterna i riksdagen, främst med partiets bostadspolitik. 

Mäklarbranschen står i och med corona inför en minst sagt utmanande tid. Provision är den dominerande lönemodellen i branschen, vilket gör den extra utsatt vid ekonomiska kriser. 

Branschen är tuff oavsett konjunktur, villkoren beskrivs ofta som dåliga och förutsättningarna att klara sig en längre tid i branschen är ofta små. Vi var sex klasskamrater som umgicks mycket under studietiden och som fortfarande träffas regelbundet. Av oss började 4 jobba som mäklare efter examen men idag, 5 år senare, gör ingen det. 

Vi är inget statistiskt säkerställt underlag men min uppfattning är att det är en ganska korrekt skattning, att cirka 30 procent av de som läser till mäklare aldrig börjar mäkla och att många av de som börjar mäkla blir kortvariga i branschen. Av Ekonomifokus framgår att 25 procent av alla nyregistrerade mäklare slutar att arbeta som mäklare inom ett år. Och att hela 50 procent har slutat som mäklare efter två år*. 

Det beskrivs som en naturlig urvalsprocess. Men det känns inte som en optimal sådan? Många talangfulla ungdomar slösar tid i skolbänken och tar studielån. De är initialt hoppfulla och förväntansfulla men får ofta allt för snabbt sina drömmar krossade. Dessutom är de som är nyexaminerade kraftigt beroende av hur marknaden ser ut just när de tar examen, om det är en ”dålig” marknad är förutsättningarna att ta sig in än sämre. Oavsett kompetens. 

Mäklare som lever med lagom mycket press och morot har förutsättningar att göra ett bra jobb. Mäklare som upplever för mycket stress riskerar att må dåligt och ge kunderna sämre service. I branschen saknas fortfarande bra lösningar för hur till exempel sjukdom, semester och föräldraledighet ska hanteras. Det är möjligt att vara frånvarande men priset är ofta högt. Inte bara till följd av utebliven inkomst utan också till följd av att ett avbrott för en etablerad mäklare gör att följdaffärer riskerar att utebli och vägen tillbaka därmed att bli lång. 

Branschen har tidigare tagit sig igenom ekonomiska kriser men det går inte att sticka under stol med att det drabbat många enskilda fastighetsmäklare hårt. Både de som är nya och de som har jobbat länge i branschen. Många har tvingats byta yrke när inkomsterna sinat. Och nu står vi inte bara inför en ekonomisk kris utan därtill restriktioner – som kan komma att bli ännu stramare – som uppmanar oss till social distansering. Det drabbar mäklarbranschen hårt då personliga möten, trots digitaliseringens starka kraft, fortfarande utgör grundfundamentet i jobbet. 

Mäklaryrket har så stor potential och runt om i landet finns så många duktiga mäklare som kämpar varje dag för att få allt att gå runt. Yrket förtjänar bättre rykte men de som har det förtjänar också bättre villkor. Hur kan branschen, en gång för alla, komma till rätta med arbetsvillkoren? 

Linda Jonsson, 
Utbildad mäklare och politiskt sakkunnig hos Moderaterna i riksdagen

*https://www.ekonomifokus.se/bostad/salja-bostad-guide/fastighetsmaklare-vad-ar-och-gor-en-maklare

Skapad 26 mars 2020
Uppdaterad 8 mars 2023
Fastighetsmäklare