Uthyrningsobjekt
Nyhet Bransch 17 oktober 2024

Kontakta Skatteverket om du förmedlar uthyrningsobjekt

Mäklare som förmedlar uthyrning av fast egendom måste enligt lag rapportera in hyrvärdarnas hyresinkomstuppgifter (kontrolluppgifter) till Skatteverket.

Rapporteringsskyldigheten beror på EU-direktivet DAC 7: Sedan den första januari 2023 ska plattformsoperatörer anmäla sig och lämna uppgifter till Skatteverket om vilka säljare och uthyrare som använder plattformen – och vilka inkomster de fått. Mäklare som endast säljer fast egendom berörs inte av rapporteringsskyldigheten, men om de gör både och ska de rapportera förmedlingen av uthyrningsobjekten.

En digital plattform kan vara en app i telefonen eller en hemsida som mäklare använder för att förmedla objekt mellan hyresvärd och hyresgäst. En mäklare kan också omfattas av reglerna om hen använder sig av andra verktyg utanför plattformen för att koppla ihop hyresgäst och hyresvärd, exempelvis mejl och telefon.

Ställ dig följande frågor om du förmedlar uthyrningsobjekt men ännu inte rapporterar kontrolluppgifter till Skatteverket:

  • Tillhandahåller mäklarbyrån en plattform, exempelvis en app eller hemsida?
  • Är företaget en plattformsoperatör, alltså en enhet eller juridisk person?
  • Har byrån sin hemvist eller anknytning i Sverige?
  • Har mäklarbyrån ansökt om och fått beslut om undantag att rapportera inkomstuppgifter trots att den per definition är en rapporteringsskyldig plattformsoperatör?


På Skatteverkets rättsliga vägledning finns en utförligare metod för att bedöma om en verksamhet är en plattformsoperatör. Där hittar du även laghänvisningar. 

Hur bedömer man om ett företag är en rapporteringsskyldig plattformsoperatör?

Så här lämnar du kontrolluppgifter 

På skatteverket.se hittar du information om hur plattformsoperatörer lämnar kontrolluppgifter. 

Kontrolluppgifter från plattformsoperatörer (KU90, KU91, KU92 och KU93)

Se gärna Skatteverkets film som beskriver reglerna för plattformsoperatörer. Under filmen kan du ställa frågor i ett frågeformulär om du undrar något. 

Film och kontaktformulär om plattformsekonomi

Vad händer om mäklare inte lämnar kontrolluppgifter?

Det kan bli dyrt. Hen som inte lämnar kontrolluppgifter senaste den 31 januari året efter inkomståret riskerar att betala 2 500 kronor för en ej inlämnad kontrolluppgift. Ytterligare två månaders försening kan innebära 5 000 kronor därutöver. Och har det gått ännu längre tid kan plattformsoperatören under vissa förutsättningar behöva betala ytterligare 5 000 kronor för en ej inlämnad kontrolluppgift.

Skapad 17 oktober 2024
Uppdaterad 17 oktober 2024
Fastighetsmäklare