Mäklarpanelen
Nyhet Medlem 19 september 2024

Mäklarpanelen: “Allt kan hända på landet i Småland!”

Vår mäklarpanel – Ulrika Hjort, Bo Collryd och Tina Engström – svarar den här veckan på vad det mest minnesvärda, udda eller roliga som hänt under deras karriär egentligen är. Vi får höra om allt från hembränning i uthus till inbrott och nödlösningar under tuffa tider med höga räntor.

Ulrika Hjort
Många udda saker har hänt – allt ifrån hembränning i uthus, till personer som ligger och sover, till inbrott och personer som springer och gömmer sig. Ja, allt kan hända på landet i Småland.

Bo Collryd
När vi startade upp vår mäklarbyrå 1981 hade diskontot (och därmed räntorna) under ganska kort tid höjts från 6,5% till 10%. När Riksbanken höjde diskontot med ytterligare 2% och det skulle bli lånestopp i bankerna blev det enda gången vi har funderat på om mäklarsatsningen var rätt. Eftersom vi inte hade några andra inkomster så hoppade vi in som gymnastiklärare vid sjukdom eller annan frånvaro från ordinarie lärare. När vi då på stan fick frågan om företaget inte gick så bra, eftersom vi jobbade extra, så tvingades vi sluta med det och då försvann även den inkomst som vi erhöll för detta. Men klarar man svåra tider så går man alltid stärkt ur dem och framåt sommaren samma år så lossnade det för oss.  

En annan minnesvärd sak var när vi lyckades övertala en fastighetsförvaltare att under en just påbörjad ombyggnad av ett äldreboende till 54 hyresbostäder, att ändra ägandeformen till bostadsrätter. Vi fick garantera att vi kunde sälja minst 90% av lägenheterna och att det skulle inbringa honom ett visst pris. Därefter fick vi sköta i princip allt förutom byggentreprenaden. Jag åkte upp till fastigheten när man höll på att riva betongväggarna och genom ritningarna försökte jag bilda mig en uppfattning om vilka priser som skulle sättas på var och en av lägenheterna. Vissa hade stadsöversikt och andra låg i källarsuterräng så kvadratmeterpriset skilde sig en hel del mellan lägenheterna. Därefter räknade vi på vilka hyror och priser som skulle gälla. Vi infriade löftet till ägaren och lyckades sälja alla 54 bostadsrätter.

Tina Engström
Jag kan nämna små saker som en spisfläkt som ramlat ner under visning eller när en säljare plötsligt glömt att det var visning och fick panikstäda när jag kom en stund innan visningen skulle börja.

Jag träffar så många trevliga och spännande människor i mitt yrke och visst händer roliga grejer – men resten stannar hos mig, haha! 

Skapad 19 september 2024
Uppdaterad 19 september 2024
Medlem