Marcus Folmer
Nyhet Medlem 19 september 2024

Veckans intervju: Marcus Folmer om visningsskyltskuppen

Marcus Folmer är fastighetsmäklare på Värmdö. Snart 20 år in i karriären så har han hamnat mitt i ett riktigt fastighetsmäklarmysterium – plötsligt har hans visningsskyltar tagit an formen av olika karaktärer från populärkulturen. Vi har tagit reda på vad Marcus vet om mysteriet – och hur han och hans säljare reagerat på upptåget.

Hej Marcus! Berätta om dig och din fastighetsmäklarbakgrund. 

Hej! Jag har jobbat som mäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Värmdö i snart 20 år. Jag var från början en av två som startade bolaget men valde 2015 att sälja min del för att fokusera på mäkleriet vilket var väldigt skönt. Jag trivs och jobbar kvar och har blivit en trotjänare i bolaget.

På sistone så har något märkligt börjat hända med dina visningsskyltar. Kan du berätta lite om det? 

Till salu-skyltar har funnits så länge jag mäklat och det har hänt någon enstaka gång att någon har ritat ett par glasögon, eller som vid ett tillfälle då mitt huvud var pepprat med kulhål från ett luftgevär. Men den här digniteten på utsmyckning har jag aldrig varit med om tidigare. Jag tycker att det är otroligt kreativt och roligt. Jag känner mig faktiskt lite hedrad att just jag blivit utvald.

Hur har du reagerat på upptåget – och hur har säljarna reagerat? 

Jag har själv fått en hel del ”grattiskommentarer” vilket är roligt. Säljarna hörde av sig och var lite oroliga och undrade hur vi ska hantera ”problemet”. Jag gav ett lugnande besked. Vi låter skyltarna sitta kvar. Det påverkar inte försäljningen negativt, inte på något sätt – tvärtom så ger det lite uppmärksamhet. Spekulanterna som kommer på visningen förstår ju att det är någon som skojat till det. Det lugnade säljarna. Skyltarna sitter kvar tills villan är såld.

Hoppas bara inte någon tror att det här kan bli något av en ”Banksykonst” och tar skyltarna…

Vilken skylt är din favorit och varför – och vilken karaktär skulle du helst se nästa gång? 

Det är svårt att välja någon av skyltarna, men jag gillar nog Pippi mest. Men alla är riktigt fina och vilken karaktär jag önskar härnäst vet jag inte. Kanske Sean Connery som James Bond med svart smoking, svart fluga och en Dry Martini i handen. Då har jag ju i alla fall något att sippa på när jag står där nedtryckt i trädgården i höstmörkret.

Den som är konspiratoriskt lagd skulle kunna ana en briljant PR-kupp bakom det hela. Vad har du att säga till ditt försvar?  

Jo, den tanken har nog dykt upp hos många men den briljanta PR-kuppen har någon okänd bjudit mig på. Skyltarna är signerade med CA. Min gissning är att det är en kvinna som säkert har barn. En kvinna som gillar att pyssla tillsammans med barnen och har både garn, papper, sax, klister och en stor portion av kreativitet därhemma.

Vad är det bästa och det mest utmanande med att vara fastighetsmäklare? 

Det mest utmanande och också bästa med att vara mäklare är ju att få träffa så otroligt många olika karaktärer. Människor med olika synsätt och behov och utifrån det skapa bra förutsättningar till en lyckad affär.

Sedan går det ju inte att komma ifrån att kunna jobba så flexibelt som jag har möjlighet att göra – det är ju ett stort plus. En bra arbetsgivare är också en förutsättning vilket jag har haft turen att ha.

Hur ser din lokala marknad ut just nu och vad tror du om marknaden under resten av året? 

Visst har marknaden fått lite fart efter räntesänkningen men en hel del spekulanter är fortfarande lite försiktiga. Många vill sälja först och köpa i steg två vilket lätt kan bli en inlåsning. Det gäller att få säljarna att acceptera långa tillträdestider så brukar det lösa sig.

Men det är ju det här som gör att affärerna blir lite mer utmanande och spännande. Jag tror att nästa räntesänkning kommer att släppa trycket ytterligare och nästa lite till. Mycket handlar ju om psykologi men någon större prisökning tror jag inte riktigt på – någon/några procent upp till nästa vår. 

Skapad 19 september 2024
Uppdaterad 19 september 2024
Veckans medlemsröst Medlem