Mäklarpanelen
Nyhet Medlem 3 oktober 2024

Mäklarpanelen om branschförändringarna de vill se

Vår mäklarpanel bestående av Ulrika Hjort, Bo Collryd och Tina Engström svarar den här veckan på vad de, om de bara fick förändra en enda sak relaterat till branschen eller yrket, hade valt att förändra.

Ulrika Hjort 

Om jag fick förändra en sak så skulle det vara att buden var bundna.

Bo Collryd 

FMI! Det är inte rimligt att en stor del av mäklarkåren i Sverige, förutom all annan stress, känner sig stressade över att de vet att om de får en anmälan mot sig så är risken stor att FMI hittar något att anmärka på och ger mäklaren en varning.

Det finns enligt min mening ett stort antal hårt arbetande mäklare som har blivit varnade för mindre allvarliga ”synder”. Instiftandet av ”erinran” som komplement är dock ett steg i rätt riktning men där kanske fler av nuvarande varningar skulle hamna.

Jag tror inte att FMI eller de som stiftat mäklarlagen förstår hur hårt det slår mot 

mäklaren/mäklarföretaget, i alla fall i de mindre orterna där jag verkar. I många av de här fallen kan man förutsätta att man tappar omkring 10 affärer efter en varning vilket motsvarar minst 400.000 kronor i förlorade intäkter. I vilket annat yrke har man en myndighet/företag som ger motsvarande straff för ett litet fel i sin yrkesutövning?

Däremot ska givetvis de mäklare som medvetet fuskar och/eller struntar i etiska regler straffas för detta.

Tina Engström 

Den otroligt tunga börda vi har med all administration. Sedan jag började för hundra år sen går det inte att beskriva hur mycket mer som ingår i vårt arbete.

Skapad 3 oktober 2024
Uppdaterad 3 oktober 2024
Medlem