Jörgen Warberg
Nyhet Medlem 22 augusti 2024

Veckans medlemröst Jörgen Warberg: “Resten är historia”

Mäklarsamfundet intervjuar Jörgen Warberg, Göteborgs-mäklaren som varit aktiv i hela femtio år. Han blickar tillbaka på sin karriärs mest minnesvärda händelser och spår, efter att ha varit med om fem historiska finanskriser, höstens och vinterns marknad.

Hej Jörgen! Berätta om dig och din bakgrund som fastighetsmäklare. 

Jag började min karriär 1974 hos Garnisonen, ett dotterbolag till SEB. Jag startade sedan Bjurfors Göteborg AB 1984 och sålde det till Mats Ljung 1989. Jag är nu franchisetagare i RE/MAX-kedjan, Europas och världens största mäklare och marknadsför objekten lokalt, nationellt och internationellt.

Du är verksam i Göteborg. Hur skulle du beskriva det aktuella marknadsläget just nu? 

Jag känner att läget är lite avvaktande på fastighetsmarknaden i dagsläget, p g a Riksbankens tomma löften om räntesänkningar som aldrig kommer till skott. Jag tycker att det är fegt agerande. Trots tisdagens besked så är det hög tid för en dubbel räntesänkning och flera sänkningar efter det, inte bara tomt prat. Jag hör vad ni säger men ni agerar inte”, kan man också uttrycka det.

Efter 50 år i branschen har du säkerligen upplevt många minnesvärda händelser. Kan du dela med dig av något av de mest udda, roliga eller anmärkningsvärda ögonblicken i din karriär?  

Jag skulle kunna skriva en hel bok om udda, roliga och uppseendeväckande ögonblick men här kommer ett par axplock; 2014 sålde jag Sveriges dyraste hus - redarfamiljen Broströms gamla villa i Lorensberg - för 33 miljoner kronor. Det var mycket på den tiden.

Året därpå, 2015, sålde jag Ingvar Oldsbergs jordbruksfastighet Baldersnäs. Det anmärkningsvärda var att jag satte ut herrgården på Blocket, till allas förvåning. Ett nytt grepp, visade det sig, eftersom jag hittade en köpare just från Blocket. Resten är historia, när sedan Blocket Bostad föddes. Skogssällskapets Stora Torp sålde jag också några år senare för en riktigt stor köpeskilling.

Vilka tre råd skulle du ge till någon som strävar efter att bygga en så lång och hållbar karriär som din egen?  

Var fokuserad, härvarande” och uthållig!

Vad tycker du är det mest givande, och vad är det mest utmanande, med att arbeta som fastighetsmäklare?  

Friheten att kunna schemalägga dagarna förnuftigt men utmaningen är att alltid vara tillgänglig för kunden i skarpa lägen”.

Med din omfattande erfarenhet i ryggen, vad är dina förväntningar på marknadens utveckling inför hösten och vintern?  

Jag har varit med om Oljekrisen 1974, Fastighetskrisen 1992, Dot.com-krisen 2000, Lehman Brotherkrisen 2008 och nu Ukrainakriget 2022. Jag har med andra ord överlevt dessa fem kriser och är övertygad om att det ljusnar 2025 för fastighetsmarknaden.

Skapad 22 augusti 2024
Uppdaterad 26 augusti 2024
Veckans medlemsröst Medlem