Bostadsrättens indirekta nettoskuld
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Läs riksdagens uppföljning av den nya fastighetsmäklarlagen här.
Egenåtgärder för ökat förtroende för mäklaren
Av de som svarade på SCBs enkät uppgav flertalet (87 %) att mäklaren skötte sitt uppdrag på ett korrekt sätt. Det får anses som ett mycket gott resultat. Särskilt med hänsyn till det svåra uppdrag som förmedlingstjänsten innebär. Samtliga kundkategorier – uppdragsgivare, säljare respektive köpare samt spekulanter och övriga – ska vara nöjda eller vart fall acceptera det arbete som mäklaren utfört.
Enkätundersökningarna redovisar konsumenternas upplevda problem. Det kan konstateras att kritiken, i flera avseenden, felaktigt riktas mot mäklaren. I vissa fall får inte en mäklare medverka på det sätt som kunderna önskar eller förutsätter. Okända förhållanden som till exempel dolda fel eller en höjning av månadsavgiften som beslutas efter köpet kan en mäklare normalt inte lastas för.
En analys av det upplevda missnöjet bör kunna leda till en ännu bättre och säkrare förmedlingstjänst. Utmaningen blir att identifiera vad mäklare, mäklarföretagen och Mäklarsamfundet kan göra för att nå ett ökat förtroende för mäklaren.
Utgångspunkten bör vara att presentera förmedlingsuppdraget tydligare. Det gäller i första hand mäklarens begränsade kontrollskyldighet och ansvar för de handlingar som upprättas. Det skulle kunna ge en bättre förståelse hos allmänheten för mäklarens roll. En viktig del bör också vara att framhålla de grundläggande förutsättningarna för en bostadsaffär, till exempel parternas respektive åtaganden.
Sammanfattning
Enligt underlaget är de vanligaste problemen felaktig information i objektsbeskrivningen och i övrig marknadsföring, budgivningen som ifrågasätts på olika sätt och att mäklaren inte uppfattas som opartisk. På andra plats bland klagomålen som riktats till de kommunala konsumentvägledarna kommer ”mäklaren upplyser inte om omfattningen av köparens undersökningsplikt”.
Andra utpekade problemområden är felaktigheter i köpekontrakt, brister i mäklarens upplysningsskyldighet och priset i marknadsföringen (lockpris).
Inventera riskerna
Det är inte möjligt att från enkätundersökningarna ge förslag på åtgärder som passar alla mäklare. Riskbedömningen bör utgå från varje förmedlingsuppdrag, den aktuella marknaden, kundkategori och objekt. Presentationen nedan ska därför i första hand uppfattas som exempel på förhållanden där en översyn skulle kunna leda till förbättringar av mäklarens rutiner eller dokument.
Köparens undersökningsplikt
Mäklaren ska enligt fastighetsmäklarlagen skriftligen upplysa en köpare om det ansvar som denne har för att undersöka objektet. Sådan information lämnas normalt i eller tillsammans med objektsbeskrivningen. Med anledning av kritiken kan det finnas anledning att föra en dialog med företrädare för konsumenterna om hur informationen kan göras lättare att uppfatta, t.ex. genom en tydligare layout eller en mer framträdande placering. Kompletterande muntlig information eller kontrollfrågor från mäklaren skulle också kunna leda till en ökad insikt om undersökningspliktens omfattning och konsekvenser.
Budgivningen
Budgivningen är inte lagreglerad på annat sätt än genom kravet på mäklare att upprätta och överlämna en anbudsförteckning. Bud är inte bindande vilket medför att även korrekt och aktuell information om tidigare bud snabbt kan bli missvisande.
Vid allmänna frågor om budgivning kan en mäklare normalt hänvisa till den information som finns på FMIs och Mäklarsamfundets webbplatser, se t.ex. http://www.maklarsamfundet.se/budgivningsprocessen-en-fortroendefraga
Objektsbeskrivningen
Huvuddelen av uppgifterna i objektsbeskrivningen lämnas normalt av uppdragsgivaren. Det följer av omsorgplikten att mäklaren bör uppmärksamma vikten av att uppgifterna i objektsbeskrivningen är korrekta. Ett utkast bör skickas till uppdragsgivaren för korrekturläsning och godkännande.
Bostadens storlek är en av de obligatoriska uppgifterna i en objektsbeskrivning för både en villa och en lägenhet. Om det finns flera uppgifter bör uppgifter lämnas om samtliga uppgifter med information om varifrån respektive uppgift kommer.
Om arean är särskilt betydelsefull för köparen bör köparen mäta eller låta mäta objektet före köpet. Om areauppgiften framstår som osäker kan mäklaren föreslå att säljaren låter utföra en sådan mätning inför marknadsföringen. På så sätt kan onödiga tvister undvikas, se http://www.fmi.se/bostadens-storlek
Tvister mellan parterna
Det oklart vad som kan dölja sig bakom uppfattningen att mäklaren inte uppfattas som en neutral mellanman. Det är inte uteslutet att en del av kritiken uppkommer i situationer mellan kontrakt och tillträde eller efter tillträdet. Mäklaren bör vara tydlig så att parterna inte uppfattar det som att mäklaren hjälper till som ombud på den ena eller andra sidan.
Kortfattad information finns i tidigare Nyhetsbrev om köparen befaras vara sen med betalningen, se http://www.maklarsamfundet.se/saljarens-havning-vid-koparens-avtalsbrott...
En liknande situation uppkommer för mäklaren vid misstanke om köprättsliga fel, se http://www.maklarsamfundet.se/fel-i-fastighetbostadsratt
Om en tvist uppkommer mellan parterna i överlåtelsen bör mäklaren tidigt hänvisa till Mäklarsamfundets kundombudsman. Där kan både köpare och säljare få information om hur man kan gå vidare.
Mäklarsamfundet
/ Bransch 30 maj 2024 Fastighetsmäklarinspektionen föreslår i en skrivelse till regeringen en rad ändringar inom tio områden i fastighetsmäklarlagen. Skrivelsen berör bland annat…
/ Juridik 15 december 2022 Tiden rusar och vi med den och vi närmar oss i rask takt årsskiftet och tidpunkten för ikraftträdandet av de lagändringar som vi vid upprepade tillfällen…
/ Medlem 15 december 2022 2023 innebär en hel del lagändringar för dig som fastighetsmäklare, det här i och med att både bostadsrättslagen och fastighetsmäklarlagen uppdateras. Därför…
/ Juridik 7 april 2022 Som vi tidigare har informerat om har regeringen lagt fram en ny proposition med förslag på ändringar i bland annat bostadsrättslagen och fastighetsmäklarlagen.…
/ Juridik 24 mars 2022 Arkivering av akter är ett vanligt ämne i telefonrådgivningen. Inte minst blir ämnet aktuellt i samband med att en fastighetsmäklare ska avsluta sin anställning…
/ Juridik 24 februari 2022 På senare tid har det varit många frågor om närstående eftersom kretsen av närstående utökades i och med att nya fastighetsmäklarlagen (2021:516) trädde i kraft…
/ Juridik 18 november 2021 Mäklare får inte förmedla till eller ifrån någon som är närstående till mäklaren. Att kretsen för vilka som anses vara närstående har utvidgats i och med nya…
/ Juridik 21 oktober 2021 Det har nu gått lite drygt tre månader sedan den nya fastighetsmäklarlagen trädde ikraft den 1 juli. Den enskilt största nyheten i den nya lagen är att även…
/ Juridik 9 september 2021 Den nya fastighetsmäklarlagen som trädde i kraft den 1 juli 2021 ställer krav på att de personer som ingår i företagets ledning och ägarkrets varken har gjort…
/ Bransch 1 juli 2021 Idag, den 1 juli börjar den nya fastighetsmäklarlagen att gälla. Lagen innebär bland annat att företagen ska registreras och stå under tillsyn och att de måste…
/ Juridik 17 juni 2021 Har du koll på vilka förändringar i fastighetsmäklarlagen som träder i kraft den 1 juli? Klart du har! Men repetition är kunskapens moder, så här kommer en kort…
/ Juridik 3 juni 2021 I och med lagändringen gäller fortsatt strikt krav på objektsbeskrivningar, men med utökade möjligheter att tillhandahålla dem till tilltänkta köpare.
/ Juridik 20 maj 2021 Från och med den 1 juli 2021 föreslås den nya fastighetsmäklarlagen att träda i kraft. Två förändringar som sker i den nya lagen är att uppdrags- och…
/ Medlem / Utbildning 6 maj 2021 Har du koll på den nya Fastighetsmäklarlagen och förslaget för nya utbildningskrav för fastighetsmäklare? Några som har stenkoll är våra jurister, som kommer…
/ Juridik 6 maj 2021 Som vi redan tidigare har informerat om kommer, om inget oförutsett händer, en ny fastighetsmäklarlag att träda ikraft den 1 juli 2021. Från Mäklarsamfundet…
/ Bransch / Juridik 22 april 2021 Med några mindre ändringar och tillägg på inrådan från Lagrådet, föreslår regeringen i propositionen 2020/21:119 införandet av en ny fastighetsmäklarlag med…
/ Juridik 5 februari 2021 Regeringen föreslår i lagrådsremissen införandet av en ny fastighetsmäklarlag, som när den träder ikraft den 1 juli ska ersätta den nuvarande. Regeringens…
/ Juridik 4 juni 2020 Chefsjurist Jonas Anderberg, en av de förordnade experterna som deltog i utredningen om en ny fastighetsmäklarlag för lite mer än tre år sedan, reder ut var…
/ Juridik 4 april 2019 I augusti 2018 överlämnades utredningen ” Utökad tillsyn över fastighetsmäklarbranschen” till regeringen. Där föreslogs bland annat att…
/ Bransch 23 augusti 2018 Flera förändringar i fastighetsmäklarlagen är att vänta nästa sommar. Fastighetsmäklarföretagen ska omfattas av Fastighetsmäklarlagen och det ska bli möjligt…
/ Bransch 15 november 2016 Idag medverkande Mäklarsamfundets chefsjurist Jonas Anderberg och analys- och kommunikationschef Josefine Uppling, tillsammans med Fastighetsmäklarförbundet…
/ Juridik 11 februari 2016 Penningtvättsutredningen la nyligen fram sitt betänkande ”Ytterligare åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism”. Utredningen föreslår där en helt…
/ Juridik 28 januari 2016 Det finns idag oändliga möjligheter att på olika sätt redigera och försköna bilder och det kan därför vara lockande att göra det i samband med en förmedling för…
/ Bransch 24 juni 2015 När Mäklarsamfundets VD Ingrid Eiken och kommunikationschef Josefine Uppling träffade delar av civilutskottet tidigare i år var uppföljning av nya…