Oskar Öholm
Nyhet Press/Opinion 17 oktober 2024

“Krävs samverkan för att täppa till luckorna som kriminella utnyttjar”

Veckans avsnitt av Uppdrag granskning ger oss en inblick i den uppmärksammade historien om en profilerad fastighetsmäklare i Stockholm. Oskar Öholm, vd Mäklarsamfundet, kommenterar.

Veckans Uppdrag granskning tar upp ännu ett kapitel i historien som fick stor uppmärksamhet efter domen mot en profilerad fastighetsmäklare i Stockholm. Även om fastighetsmäklaren i fråga är dömd och avregistrerad finns det skäl att konstatera ett par saker.

Idag träffar jag Fastighetsmäklarinspektionen i Karlstad för att diskutera hur vi tillsammans kan stärka arbetet mot penningtvätt inom fastighetsmäklarbranschen. För precis som finansmarknadsminister Niklas Wykman påpekar i programmet kan varken myndigheterna, bankerna eller mäklarna lösa problemet ensamma. Det krävs helt enkelt en stark samverkan för att täppa till luckorna som kriminella utnyttjar.

Det är välkänt att organiserad brottslighet aktivt söker sig till och försöker infiltrera branscher som finans och fastighetsmäkleri för att placera möjliggörare där. Därför är det centralt att branschen och tillsynsmyndigheten arbetar tätt tillsammans för att bekämpa penningtvätt. En viktig fråga för fastighetsmäklarbranschen är hur vi kan utveckla lämplighetsprövningen för att förhindra att fel individer söker sig till yrket.

Från Mäklarsamfundets sida har vi bland annat utvecklat olika AML-tjänster för att mäklare och mäklarföretag ska kunna fullgöra sina plikter enligt penningtvättsregelverket och göra fastighetsmäklare till effektiva grindvakter mot varje försök att göra smutsiga pengar vita genom bostadsaffärer. Det är värt att påpeka att det är precis den expert som uttalar sig i Uppdrag granskning, Martin Nordh från Acuminor, som vi samarbetat med för att göra vår del av hemläxan.

Att vi nu verkar få ett nationellt bostadsrättsregister på plats är också viktigt. Blir det heltäckande och välfungerande är det ytterligare en viktig pusselbit i arbetet mot penningtvätt.

Uppdrag granskning visar en giftig cocktail av bristande kreditkontroller inom banksektorn, bristfälliga institutioner och regelverk, tillsammans med en uppenbart olämplig fastighetsmäklare. Idag har jag pratat med flera fastighetsmäklare som, liksom jag, är upprörda över hur branschen utnyttjas. Detta skadar branschens anseende, och jag gissar att programmet har väckt liknande frustration hos många banker.
 

Oskar Öholm
VD Mäklarsamfundet 

Skapad 17 oktober 2024
Uppdaterad 17 oktober 2024
Penningtvätt