Penningtvätt
Nyhet Juridik 22 augusti 2024

Nytt informationsblad om penningtvättsåtgärder

Fastighetsmäklare är enligt penningtvättslagen skyldiga att uppnå kundkännedom genom att bland annat kontrollera identiteten och inhämta uppgifter om kunderna. Mäklarsamfundet har tagit fram ett nytt informationsblad som riktar sig till fastighetsmäklarnas kunder och innehåller information om varför kunderna kan behöva svara på frågor om sig själva och sin ekonomi.

Många kunder ifrågasätter varför fastighetsmäklaren till exempelvis ställer frågor om varifrån kundens pengar kommer ifrån och tycker att vissa frågor är integritetskränkande. Informationsbladet innehåller information om de skyldigheter som en fastighetsmäklare har enligt penningtvättslagen och förklarar varför fastighetsmäklaren måste vidta åtgärder och inhämta information om kunden. Syftet med informationsbladet är att upplysa fastighetsmäklarnas kunder så att missförstånd och onödig irritation kan undvikas i möjligaste mån.

Vår intention är att informationsbladet ska vara ett hjälpmedel för fastighetsmäklarna och underlätta för kunderna att förstå fastighetsmäklarens roll. Informationsbladet kommer att finnas på Mäklarsamfundets webbplats och är gratis att ladda ner och använda.

Emil Ericsson , förbundsjurist 
Matilda Bergström, bitr. förbundsjurist 
Jessica Edman, bitr. förbundsjurist

Skapad 22 augusti 2024
Uppdaterad 22 augusti 2024
Penningtvätt