Bostadsrättens indirekta nettoskuld
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Den 1 juli 2021 trädde penningtvättslagens bestämmelser i full kraft. I vissa avseenden har detta inneburit lättnader för registrerade fastighetsmäklare. Exempelvis har skyldigheten att upprätta den allmänna riskbedömningen och att ha rutiner och riktlinjer flyttats över från den enskilda registrerade fastighetsmäklaren till fastighetsmäklarföretaget. Men många av de övriga skyldigheterna som fastighetsmäklare pådyvlats i författningar finns kvar och inga nämnvärda ändringar i förhållande till tidigare författningar har genomförts.
En vanligt förekommande fråga från fastighetsmäklarna är om de åtgärder som vidtagits är tillräckliga för att de ska ha bedömts ha fullgjort sina skyldigheter att uppnå kundkännedom. Även om jag förstår att det finns ett trängande behov av att ha en checklista eller liknande, är min förhoppning att denna artikel kan komma att tjäna som en vägledning för dig när du vidtar åtgärder för att uppnå kundkännedom, även om den inte kommer att landa i en checklista. Tanken är helt enkelt att du ska känna dig trygg med din bedömning om huruvida dina åtgärder varit tillräckliga.
Riskbaserat förhållningssätt
Jag tänkte inte gå in på de fyra åtgärder som du som fastighetsmäklare måste vidta för att uppnå kundkännedom, kontroll av kundens identitet, kontroll av affärsförbindelsens syfte och art, kontroll av verklig huvudman och kontroll om kunden eller dennes verklige huvudman är en PEP. Detta kan ni och är väl införstådda med. Det jag vill göra är att redogöra för hur lagstiftaren har tänkt att man ska använda informationen som man samlat in om kunden.
Penningtvättslagens bestämmelser utgår från det som kallas ett riskbaserat förhållningssätt. Vad betyder det och hur vet jag om de åtgärder som just jag har vidtagit är tillräckliga? Det är just detta som kan upplevas som det problematiska, att vila i en trygghet att jag har gjort tillräckligt avseende uppnåendet av kundkännedom.
Svaret på den första frågan kan formuleras ”Hur stor bedömer jag att risken är för att min verksamhet ska nyttjas som ett led i penningtvätt och finansiering av terrorism?”. Det är alltså din bedömning av risken som avgör vilka åtgärder som bör vidtas och om dessa är tillräckliga. För att kunna göra en bedömning krävs ju data som du får genom att vidta åtgärder givet risken. Hur omfattande respektive åtgärder måste vara, bör alltså stå i proportion till risken i din verksamhet. Detta är svaret på den andra frågan ovan. Det viktiga och avgörande här är din bedömning och att du kan stå för den.
Det fastighetsmäklarföretag som du bedriver din verksamhet under ska ha en allmän riskbedömning och rutiner och riktlinjer. Det är primärt här du bör börja. Vad står det i den allmänna riskbedömningen och vilka risker har identifierats i denna? Vilka rutiner och riktlinjer har fastighetsmäklarföretaget för exempelvis kontantaffärer från kunder som kommer från utlandet?
När du har fått svar på dessa frågor är det upp till dig att göra en riskklassificering av kunden eller annorlunda uttryckt, vilka faktorer som kan tyda på en hög eller låg risk för att penningtvätt eller finansiering av terrorism föreligger. Det sistnämnda ska göras med utgångspunkt från den allmänna riskbedömningen. Mot bakgrund härav är det således omöjligt att göra någon checklista eftersom det alltid blir en bedömning av omständigheterna i det enskilda fallet.
Alltså,
1. först den allmänna riskbedömningen och sedan,
2. de rutiner och riktlinjer som fastighetsmäklarföretaget har och
3. slutligen riskbedömningen av kunden.
Exempel
För att belysa det som har angivits ovan tänkte jag redogöra för ett exempel som är taget från ett autentiskt fall. Uppdragsgivaren, en ung man med en relativt låg taxerad förvärvsinkomst, ägde en lägenhet på en fashionabel adress i Stockholm. Den hade förvärvats för en stor summa pengar och såldes efter ett par månader för en ännu större summa. Fastighetsmäklaren i ärendet hade inte ställt en enda fråga till uppdragsgivaren om hur det kom sig att han hade råd med en lägenhet i den här prisklassen eller varför han sålde den bara efter tre månaders innehav. Ponera att fastighetsmäklaren hade ställt dessa två frågor och av uppdragsgivaren fått till svar att han ärvt lägenheten, vilket kunde styrkas av en arvskifteshandling, och att han renoverat den för att tjäna ytterligare pengar. Fastighetsmäklaren hade kunnat landa i att risken för att hans verksamhet skulle nyttjas som ett led i penningtvätt eller finansiering av terrorism var normal. Det är inte konstigt att en ung människa ärver en stor summa pengar. Det fanns en arvskifteshandling till styrkande av det som uppdragsgivaren hävdade. Att tjäna ytterligare en hacka är mot nu angiven bakgrund inte konstigt det heller. Men ingen fråga ställdes.
Min poäng är att det krävs att man vidtar åtgärder att för att kunna göra en bedömning. Dessa åtgärder måste ställas i relation eller proportion till den risk man bedömer föreligger. Efter vidtagna åtgärder gör du således en bedömning som du känner dig trygg med. Annorlunda uttryckt, du vill känna dig trygg med att de åtgärder du vidtagit och den dokumentation du sparat kan motivera varför du inte misstänkte penningtvätt om detta mot förmodan skulle visa sig föreligga senare. Landar du emellertid i att du efter vidtagna åtgärder ändå bedömer att det finns en risk för att din verksamhet nyttjas för penningtvättsändamål, bör du fundera på om du över huvud taget ska ingå affärsförbindelsen eller avbryta den och sedan ge in en rapport till Finanspolisen. Jag vill poängtera att det inte ligger i era skyldigheter att utreda huruvida penningtvätt faktiskt föreligger eller inte utan att göra en bedömning av risken.
Mäklarsamfundet har sedan förra året, i samarbete med Acuminor, tillhandahållit en digital tjänst för att upprätta en allmän riskbedömning och via Nordkyc ett verktyg för att uppnå kundkännedom. Nordkyc digitala kundkännedomssystem ersätter kundkännedomsblanketterna och hjälper dig att kontrollera och riskbedöma kunderna samt att dokumentera de åtgärder du har vidtagit. Klicka på länkarna nedan för ytterligare information. Observera att riskbedömningstjänsten i första hand riktar sig till fastighetsmäklarföretag eftersom det är dessa som är underkastade skyldigheten att upprätta en allmän riskbedömning.
Här beställer du Mäklarsamfundets riskbedömningstjänst.
Här anmäler du intresse för Nordkyc verktyg för kundkännedom.
Diego Ortíz del Gaiso
Bitr. förbundsjurist Mäklarsamfundet
/ Press/Opinion 17 oktober 2024 Veckans avsnitt av Uppdrag granskning ger oss en inblick i den uppmärksammade historien om en profilerad fastighetsmäklare i Stockholm. Oskar Öholm, vd…
/ Juridik 3 september 2024 Samordningsfunktionen mot penningtvätt och finansiering av terrorism har lanserat en ny film i tre delar som förklarar kraven på allmän riskbedömning enligt…
/ Juridik / Medlem 22 augusti 2024 Fastighetsmäklare är enligt penningtvättslagen skyldiga att uppnå kundkännedom genom att bland annat kontrollera identiteten och inhämta uppgifter om kunderna.…
/ Juridik 28 mars 2024 Fastighetsmäklarinspektionen, FMI, har nu för första gången använt sig av möjligheten att ålägga ett mäklarföretag att betala en sanktionsavgift till följd av…
/ Bransch 21 mars 2024 Förhoppningsvis har du inte missat Polisens samordningskansli mot penningtvätt och finansiering av terrorisms regelbundna webbinarium Spot On! Den 9 april är…
/ Juridik 11 januari 2024 I takt med att det blir allt svårare att genomföra bostadsaffärer som är beroende av att köparen ska överföra pengar från utlandet eller att köpet finansieras…
/ Bransch 13 december 2023 Polisens samordningsfunktion mot penningtvätt och finansiering av terrorism höll nyligen i en heldagskonferens med aktuell information på området. Nu kan du ta…
/ Juridik 13 december 2023 Finanspolisen har nyligen gått ut med ny information som ämnar hjälpa till i arbetet mot penningtvätt och terrorism. De vänder sig mot banker och andra…
/ Juridik 29 november 2023 Alltsedan Mäklarsamfundet 2021 inledde satsningen på ett digitalt AML-stöd till fastighetsmäklarbranschen har såväl intresset för som kunskapen om…
/ Bransch 19 oktober 2023 Samordningsfunktionens omvärldsbevakning av penningtvätt och finansiering av terrorism släpps kvartalsvis och ett nytt nummer som täcker juli till och med…
/ Juridik 21 september 2023 Samordningsfunktionen mot penningtvätt och finansiering av terrorism har uppdaterat sin information till fastighetsmäklare och fastighetsmäklarföretag. Den…
/ Bransch 7 september 2023 Europeiska Kommissionen har uppdaterat sin lista över länder utanför EES som de identifierar som högrisktredjeländer. Ändringen trädde i kraft den 16 juli 2023.…
/ Bransch 7 september 2023 Mäklarsamfundets talkshow Tak över huvudet är tillbaka. Den här gången gästar Martin Nordh, vd för riskanalysföretaget Acuminor. Han berättar om hot och risker…
/ Bransch 24 augusti 2023 Polisen återtar brottsvinster för att minska lönsamheten av brott och samtidigt försvåra möjligheten att finansiera ny brottslighet, bland annat i form av…
/ Bransch 15 juni 2023 Mäklarsamfundets och Acuminors riskbedömningstjänst lanserades under april 2022. Tjänsten har varit uppskattad och har varit en bidragande faktor till den…
/ Bransch 15 juni 2023 Som fastighetsmäklare måste du ta ditt ansvar och rapportera in misstänkt penningtvätt eller finansiering av terrorism till Finanspolisen. Det kan ta upp till…
/ Bransch 17 maj 2023 Nordkyc håller i ett gratis webinarium, helt anpassat för fastighetsmäklare, den 23 maj. Webinariet ska ge en översikt av lagen om åtgärder mot penningtvätt och…
/ Bransch 5 april 2023 Europeiska Kommissionen har uppdaterat sin lista över länder utanför EES som de identifierar som högrisktredjeländer. Ändringen trädde i kraft den 16 mars 2023…
/ Bransch 23 februari 2023 Ebba Jönsson och Frida Mårtensson arbetar som fastighetsmäklare i Malmö och arbetar tillsammans med sina kollegor aktivt med den viktiga frågan om åtgärder mot…
/ Bransch 12 januari 2023 Nu har Samordningsfunktionens omvärldsbevakning av penningtvätt och finansiering av terrorism kommit med ett nytt nummer. Eftersom frågan är högaktuell för…
/ Juridik 17 november 2022 Personer i politiskt utsatt ställning – så kallade ”PEP” – utgör en särställning i penningtvättslagen. Om en kund är PEP anses de utgöra en högre risk för…
/ Medlem 20 oktober 2022 Fastighetsmäklare är en av tre yrkeskategorier som den europeiska polisbyrån Europol pekar ut som särskilt utsatta för penningtvätt kopplad till grov…
/ Medlem 6 oktober 2022 Samordningsfunktionens omvärldsbevakning av penningtvätt och finansiering av terrorism skickas ut 3–4 gånger om året. Den hjälper dig att få en helhetssyn på…
/ Bransch 1 juni 2022 Krypto och handel med NFT, Non-fungible token – vad är det och vilka är utmaningarna för att inte riskera att utnyttjas för penningtvätt och finansiering av…
/ Medlem 20 maj 2022 Visste du att Finanspolisen regelbundet publicerar vägledningsmaterial för att minska riskutsatthet för möjliggörande av penningtvätt och finansiering av…
/ Medlem 10 mars 2022 Som fastighetsmäklare är det viktigare än någonsin att ha koll på sina kunder. Sanktionerna mot ryska och belarusiska individer som följd av den ryska…
/ Juridik / Medlem 10 februari 2022 Enligt penningtvättslagen är verksamhetsutövare skyldiga att ha skriftliga rutiner och riktlinjer för att hantera och motverka de risker som har identifierats i…
/ Medlem 27 januari 2022 Den verksamhetsutövare som inte följer skyldigheterna enligt penningtvättslagen utsätter sig för stora finansiella och varumärkesrelaterade risker. Ett nytt…
/ Medlem 27 januari 2022 Olika typer av stöd och tjänster för att underlätta efterlevnad av Penningtvättslagen (PTL) är av förklarliga skäl högaktuella. Som du också kan läsa om här på…
/ Juridik 13 januari 2022 Mäklarsamfundet presenterade nyligen resultatet av det projektarbete som pågått större delen av fjolåret under arbetsnamnet ”Ett digital AML-stöd till…
/ Medlem 21 december 2021 Som vi meddelade i vårt förra nyhetsbrev har Mäklarsamfundets digitala AML-stöd till medlemsföretagen landat – och nu har gaten öppnat och det är dags att kliva…
/ Medlem 16 december 2021 Som en följd av den nya fastighetsmäklarlagen har fastighetsmäklarföretag skyldigheter att motverka penningtvätt och finansiering av terrorism. Att säkerställa…
/ Medlem 9 december 2021 Anti Money Laundering (AML), bekämpning av penningtvätt, är en viktig uppgift för många branscher, så även för fastighetsmäklarbranschen. Även…
/ Medlem 18 november 2021 Missade du seminariet med Mäklarsamfundet och Finanspolisen & Samordningsfunktionen för åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism? Då har vi goda…
/ Juridik 4 november 2021 Varje år upprättas en nationell riskbedömning med syftet att identifiera, förstå och värdera utmaningarna med penningtvätt och finansiering av terrorism i…
/ Bransch 21 oktober 2021 Hur går det egentligen med registreringen av företag? Hur ser man på fastighetsmäklarnas förutsättningar att hantera penningtvättsfrågorna och varför är…
/ Utbildning 7 oktober 2021 Finanspolisen informerar Mäklarsamfundets medlemmar om penningtvätt och finansiering av terrorism.
/ Juridik 17 juni 2021 Mäklarsamfundet ser nu över marknaden för olika tjänster på penningtvättsområdet för att kunna hjälpa dig som mäklarföretagare att välja kvalitativa och…
/ Juridik 25 februari 2021 En ny rapport från Finanspolisen visar tydligt att fastighetsmarknaden i Sverige utnyttjas för penningtvätt. Rapporten visar också att fastighetsmäklarna har…
/ Juridik 28 oktober 2020 Fastighetsmäklare omfattas av Lag (2017:630) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Som ett led i att motverka att den egna verksamheten…
/ Juridik 1 oktober 2020 Vi har på senare tid sett en ökad mängd frågor avseende problem kring hanteringen av utländska köpare och deras möjligheter att, genom erläggande av…
/ Juridik 17 juni 2020 Mäklarnas rapportering av misstänkt penningtvätt till Finanspolisen har under många år legat på en mycket låg nivå. Men under 2019 ökade rapporteringen från…
/ Utbildning 20 maj 2020 Välkommen till ett gratis webinarium från Mäklarsamfundet den 17 juni.
/ Medlem 5 mars 2020 Fastighetsmäklarinspektionen har genomfört några mindre ändringar i penningtvättsföreskrifterna. Ändringarna, som trädde i kraft den 1 mars 2020, innebär bland…
/ Juridik 28 november 2019 Den 1 augusti 2019 trädde Fastighetsmäklarinspektionens nya föreskrifter och allmänna råd om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism i kraft. Nu…
/ Juridik 22 augusti 2019 Fastighetsmäklarinspektionen har utfärdat nya föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Föreskrifterna trädde i kraft den 1…
/ Juridik 16 november 2018 Ungefär 85 000 personnummer kapas årligen enligt företaget UC och bedrägerier kopplade till identitetsintrång kostar samhället cirka 4 miljarder per år.…
/ Juridik 8 juni 2018 Företag utnyttjas dagligen för penningtvätt och finansiering av terrorism, vilket är ett stort samhällsproblem. Ett grundläggande moment i bekämpningen av…
/ Juridik 8 februari 2018 Fastighetsmäklarinspektionen har nyligen meddelat en mäklare en varning p.g.a. bristande kundkännedom. Det har enligt FMI ingen betydelse att kunden var känd av…
/ Juridik 17 augusti 2017 Kort om den nya lagen om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism (SFS 2017:670).
/ Bransch 2 februari 2017 Tisdagen den 31 januari skickade Finansinspektionen ut brev, broschyrer och en film till samtliga företag under tillsyn om kravet på att rapportera in misstänkt…
/ Juridik 10 november 2016 Den nya blanketten har tagits fram för att underlätta för mäklare att få kunden att lämna uppgifter som har betydelse för bedömningen av om kunden är en person…
/ Juridik 15 september 2016 Fastighetsmäklarinspektionens föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism träder i kraft den 15 september 2016 och nu finns en…
/ Juridik 1 september 2016 Fastighetsmäklarinspektionen har meddelat nya föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Föreskrifterna träder i kraft den 15…
/ Juridik 10 mars 2016 Under hösten 2015 genomförde Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) en tematisk tillsyn om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism.…
/ Juridik 11 februari 2016 Penningtvättsutredningen la nyligen fram sitt betänkande ”Ytterligare åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism”. Utredningen föreslår där en helt…
/ Juridik 20 augusti 2015 Från den 1 augusti 2015 har den enskilde fastighetsmäklaren ett personligt ansvar för upprätthållande av rutiner och riskbedömningar avseende penningtvätt.
/ Juridik 25 juni 2015 En mäklare har nyligen varnats pga brister i uppfyllandet av kundkännedom avseende en köpare när transaktionen utförts på distans och köparen betalat…
/ Juridik 25 juni 2015 Flera fastighetsmäklare har fått föreläggande från FMI gällande deras hantering av kundkännedom och penningtvätt. Se över dina rutiner även om du inte fått ett…
/ Juridik 1 april 2015 De förslag till förändringar i penningtvättslagen som vi tidigare har informerat om, har nu presenterats i en proposition med namn Införande av vissa…
/ Juridik 5 mars 2015 Mäklare gjorde inte egen id-kontroll efter övertaget uppdrag. Efter granskning av FMI riskerade mäklaren att få en varning pga saknad kundkännedom, men…
/ Juridik 22 januari 2015 Under våren kommer reglerna i lagen om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism, populärt kallat penningtvättslagen, på nytt vara i ökat fokus.…