
Bostadsrättens indirekta nettoskuld
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
En bostadsrättshavare har hos Stockholms hyresnämnd ansökt om tillstånd att få hyra ut sin lägenhet i andra hand. Lägenheten hade sålts men tillträde var någon månad framåt och då bostadsrättshavaren redan flyttat in i sitt nya boende ville hon hyra ut lägenheten under övergångsperioden för att undvika dubbla boendekostnader. Uthyrning skulle ske till flera olika hyresgäster under kortare perioder.
Bostadsrättsföreningen motsatte sig det begärda tillståndet då det kommit till deras kännedom att bostadsrättshavaren sedan tidigare hyrt ut sin lägenhet genom Airbnb utan föreningens tillstånd.
Före den 1 juli 2014 gällde att en bostadsrättshavare skulle ha beaktansvärda skäl för en upplåtelse, men enligt den nya lydelsen av hyreslagens bestämmelse räcker det med att bostadsrättshavaren har skäl. Lagstiftaren har inte avsett att alla skäl ska godtas men utgångspunkten är att regeln ska vara mer generös än den som tidigare gällde. Bakgrunden till förändringen var den stora bristen på bostäder som råder i flera städer.
Hyresnämnden uttalar att det bostadsrättshavaren anfört om dubbla boendekostnader visserligen kan vara ett godtagbart skäl. Bostadsrättshavarens begäran omfattar dock uthyrning till ett flertal olika personer under olika antal nätter under en tidsperiod av cirka en månad. Hyresgästerna har bostadsrättshavaren kommit i kontakt med via sajten Airbnb och de skulle betala en ersättning som motsvarar den som betalas för hotellrum. Hyresnämnden menar därför att en sådan omfattande uthyrning via Airbnb mer är att likna vid hotellverksamhet av kommersiell natur än vid sådan uthyrning som den nya bestämmelsen tagit sikte på. Dessutom kan det uppfattas som störande för övriga boende när många okända personer rör sig i fastigheten. Föreningen har därför haft befogad anledning att vägra samtycke.
Vi jurister på Mäklarsamfundet får ibland frågor som rör uthyrning av bostadsrättslägenheter. Det är viktigt att tänka på att all uthyrning (förutom av enstaka rum) kräver föreningens alternativt hyresnämndens tillstånd, annars finns risk för att bostadsrätten förverkas.
Johanna Stampe
Bitr. Förbundsjurist
/ Juridik 13 mars 2025 Till följd av höjda räntor och ökade energikostnader har många föreningar tvingats besluta om att höja avgifterna till föreningen. Men när ska en avgiftshöjning…
/ Juridik 25 mars 2021 Kommande förändringar, särskilt höjningar, av en bostadsrättsförenings årsavgift är en omständighet som kan ha stor betydelse för köpare – där råder nog inga…
/ Juridik 15 oktober 2020 Alldeles nyligen har § om bostadsrättens skick i våra branschgemensamma överlåtelseavtal uppdaterats och detta nyhetsbrev syftar framförallt till att…
/ Medlem 24 januari 2019 Det finns mycket som kan påverka bankens vilja att bevilja lån för bostadsköpare. Till exempel om köpet avser en bostad i en liten bostadsrättsförening. Vad bör…
/ Juridik 9 november 2017 Efter att säljare och köpare träffat avtal om överlåtelse – och köparen beviljats medlemskap – är det inte ovanligt att parterna kommer överens om att tidigare-…
/ Juridik 27 april 2017 Det har blivit allt vanligare att bostadsrättsföreningar upplåter t.ex. vindsutrymmen och f.d. hyreslokaler med bostadsrätt för att användas som bostäder. Det…
/ Juridik 16 mars 2017 Andelstal är ett begrepp som varken förekommer i bostadsrättslagen eller i lagen om ekonomiska föreningar. Vad som avses med andelstal är inte alltid självklart…
/ Juridik 2 mars 2017
/ Juridik 2 mars 2017
/ Juridik 2 februari 2017 I samband med att en bostadsrätt övergår till en ny innehavare förekommer det att bostadsrättsföreningens styrelse meddelar att styrelsen inte avser att pröva…
/ Juridik 2 juni 2016 Högsta Domstolen har i avgörande av den 25 maj 2016 bedömt vem av säljaren eller köparen av en lägenhet som ska stå kostnaden för obetalda månadsavgifter till…
/ Juridik 7 april 2016 Om du läser den här texten är du troligen intresserad av bostadsrättsfrågor, förmodligen känner du också till att det nästan inte finns något skrivet om just…
/ Juridik 12 november 2015 En inte helt ovanlig fråga till oss jurister är hur man ska hantera situationen när en bostadsrättsförening (föreningen) nekar köparen medlemskap i föreningen.…
/ Juridik 29 oktober 2015 Vilken tidpunkt gäller för mäklarens skyldighet att redovisa deponerad handpenning och för rätten till provision? Mäklarsamfundets biträdande förbundsjurist…
/ Juridik 20 augusti 2015 Högsta Domstolen, HD, har nyligen avgjort en tvist mellan en bostadsrättsförening och ett par bostadsrättshavare om huruvida bostadsrättshavarna hade rätt att…
/ Juridik 13 maj 2015 På senare tid har det blivit allt vanligare att bostadsrättshavare i flerfamiljshus svarar för olika kostnader utöver de som ingår i årsavgiften. Det finns…
/ Juridik 2 april 2014 Det har sedan länge uppmanats till försiktighet i användandet av optionsavtal för bostadsrätter.
/ Juridik 3 december 2012 Solna tingsrätt har utdömt ett skadestånd om 1,3 miljoner kr till en tidigare medlem i en bostadsrättsförening. Den före detta medlemmen drabbades av ekonomisk…
/ Juridik 30 oktober 2012 En bostadsrättsinnehavare i centrala Stockholm väckte talan och begärde skadestånd från sin bostadsrättsförening. Den bakomliggande anledningen var att…