
Bostadsrättens indirekta nettoskuld
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
En hyresgäst ansökte om medlemskap i bostadsrättsföreningen, då han önskade förvärva bostadsrätten som skulle ombildas. Föreningen nekade hyresgästen medlemskap med motiveringen att de inte trodde att han skulle ha förmåga att fullgöra sina ekonomiska förpliktelser gentemot föreningen. Till stöd för denna uppfattning anförde föreningen bland annat att hyresgästens inkomster inte räcker, att han enligt grannar olovligen hyrt ut lägenheten i andra hand, att föreningen haft svårigheter att komma in i lägenheten för att vidta åtgärder samt att föreningen och tidigare hyresvärd haft hyresfordringar på honom.
Hyresgästen tillbakavisade föreningens påståenden och menade att han inte hyrt ut lägenheten i andra hand. Som inkomst har han en enskild firma som ger ca 8 000 – 10 000 kr i månaden och utöver det har han skaffat ett extraarbete som lokalvårdare som inbringar ungefär 8 700 kr i månaden. Han har beviljats lån av banken för inköp av bostadsrätten och har en borgensman som kan gå i borgen för honom. Han önskar även ställa säkerhet genom att betala in 48 000 kr till föreningen, vilket motsvarar två årsavgifter.
Hyresnämnden beslutade att hyresgästen skulle beviljas medlemskap i föreningen med motiveringen att han numera är skuldfri samt har en inkomst. Det var därför inte visat annat än att han hade förmåga att fullgöra sina förpliktelser mot föreningen och därför inte skulle vägras medlemskap.
Bostadsrättsföreningen överklagade beslutet till hovrätten. Bostadsrättsföreningen bestred att hyresgästen hade de inkomster som han påstod, bland annat då han saknar F-skattsedel för sin enskilda firma. Han har heller inte betalat el-fakturorna, varför elen i lägenheten stängts av. Dessutom har han inte alltid betalat hyran för lägenheten på egen hand, utan den har bland annat betalats av en kommun och en organisation.
Hyresgästen anförde till styrkande av sin ekonomiska förmåga att hans inkomster av den enskilda firman hade ökat till 10 000 – 15 000 kr i månaden samt att han fått fast anställning som lokalvårdare. Även om det rådande ränteläget skulle gå upp skulle han ha möjlighet att betala lånekostnaderna.
Hovrätten ändrade tingsrättens beslut och anförde som skäl att den tillträdande bostadsrättsinnehavaren ska kunna förväntas fullgöra sina ekonomiska förpliktelser gentemot föreningen. Om en bostadsrättsförening ifrågasätter en förvärvares ekonomiska förmåga ankommer det på förvärvaren att visa att han eller hon har en sådan förmåga. Om det framstår som tveksamt om ekonomin är tillräckligt god kan ett borgensåtagande i vissa fall medföra att förvärvaren ändå bör godtas som medlem i föreningen. Bostadsrättsföreningen ska dock inte behöva acceptera att den behöver ta borgensförbindelsen i anspråk mycket kort tid efter övergången av bostadsrätten.
Enligt hovrätten går det av utredningen inte att bedöma omfattningen av hyresgästens framtida ekonomiska utfall, varför det inte är visat att han har en stabil och god ekonomi. Han har även varit försenad med flera el-fakturor och flera hyror har betalats av andra än honom själv.
Vid en samlad bedömning finner hovrätten att hyresgästen inte har visat att han har förmåga att fullgöra sina ekonomiska förpliktelser mot föreningen. Mot denna bakgrund saknar den ställda säkerheten i form av borgen någon avgörande betydelse för bedömningen. Hovrätten beslutar därför att han ska nekas medlemskap i föreningen.
Kommentar: Hovrättens beslut får mot bakgrund av tidigare lagkommentarer, praxis och doktrin anses stärka en bostadsrättsförenings möjlighet att neka medlemskap till tillträdande bostadsrättshavare vars förmåga att fullgöra sina ekonomiska förpliktelser gentemot föreningen bedöms som osäker. Av Bostadsrättslagen: en kommentar (4:e uppl.) framgår att om den som söker inträde i en bostadsrättsförening vid upprepande tillfällen har varit i dröjsmål med hyresbetalningar eller liknande betalningar eller har haft andra betalningsanmärkningar bör detta i allmänhet leda till att han eller hon vägras medlemskap i föreningen, om han eller hon inte kan ställa godtagbar säkerhet. Det framgår även att om några betalningsanmärkningar inte finns, kan det ibland ändå vara tveksamt om den som förvärvat bostadsrätten har ekonomisk förmåga att betala avgifterna till föreningen. En stabil inkomst och i förekommande fall en borgensförbindelse eller annan säkerhet som garanterar föreningen dess avgifter bör oftast räcka för att en bostadsrättsförening skäligen bör godta en förvärvare som medlem.
Praxis får nu anses ha utvecklas så att borgensförbindelse eller annan säkerhet inte får anses räcka, om föreningen kan ”misstänkas” behöva ta borgensförbindelsen i anspråk mycket kort tid efter övergången. Hur denna ”misstanke” ska bedömas eller motiveras får ännu anses oklart, mer än att det åligger förvärvaren att bevisa sin ekonomiska förmåga.
Refererat avgörande: Svea Hovrätt mål nr ÖH 8075-16.
Louise Lundqvist
Biträdande förbundsjurist
/ Juridik 13 mars 2025 Till följd av höjda räntor och ökade energikostnader har många föreningar tvingats besluta om att höja avgifterna till föreningen. Men när ska en avgiftshöjning…
/ Juridik 25 mars 2021 Kommande förändringar, särskilt höjningar, av en bostadsrättsförenings årsavgift är en omständighet som kan ha stor betydelse för köpare – där råder nog inga…
/ Juridik 15 oktober 2020 Alldeles nyligen har § om bostadsrättens skick i våra branschgemensamma överlåtelseavtal uppdaterats och detta nyhetsbrev syftar framförallt till att…
/ Medlem 24 januari 2019 Det finns mycket som kan påverka bankens vilja att bevilja lån för bostadsköpare. Till exempel om köpet avser en bostad i en liten bostadsrättsförening. Vad bör…
/ Juridik 9 november 2017 Efter att säljare och köpare träffat avtal om överlåtelse – och köparen beviljats medlemskap – är det inte ovanligt att parterna kommer överens om att tidigare-…
/ Juridik 27 april 2017 Det har blivit allt vanligare att bostadsrättsföreningar upplåter t.ex. vindsutrymmen och f.d. hyreslokaler med bostadsrätt för att användas som bostäder. Det…
/ Juridik 16 mars 2017 Andelstal är ett begrepp som varken förekommer i bostadsrättslagen eller i lagen om ekonomiska föreningar. Vad som avses med andelstal är inte alltid självklart…
/ Juridik 2 mars 2017
/ Juridik 2 februari 2017 I samband med att en bostadsrätt övergår till en ny innehavare förekommer det att bostadsrättsföreningens styrelse meddelar att styrelsen inte avser att pröva…
/ Juridik 2 juni 2016 Högsta Domstolen har i avgörande av den 25 maj 2016 bedömt vem av säljaren eller köparen av en lägenhet som ska stå kostnaden för obetalda månadsavgifter till…
/ Juridik 7 april 2016 Om du läser den här texten är du troligen intresserad av bostadsrättsfrågor, förmodligen känner du också till att det nästan inte finns något skrivet om just…
/ Juridik 12 november 2015 En inte helt ovanlig fråga till oss jurister är hur man ska hantera situationen när en bostadsrättsförening (föreningen) nekar köparen medlemskap i föreningen.…
/ Juridik 29 oktober 2015 Vilken tidpunkt gäller för mäklarens skyldighet att redovisa deponerad handpenning och för rätten till provision? Mäklarsamfundets biträdande förbundsjurist…
/ Juridik 2 september 2015 Stockholms hyresnämnd stoppar en bostadsrättshavare som hyrde ut sin bostadsrätt till en rad olika turister genom uthyrningssajten Airbnb.
/ Juridik 20 augusti 2015 Högsta Domstolen, HD, har nyligen avgjort en tvist mellan en bostadsrättsförening och ett par bostadsrättshavare om huruvida bostadsrättshavarna hade rätt att…
/ Juridik 13 maj 2015 På senare tid har det blivit allt vanligare att bostadsrättshavare i flerfamiljshus svarar för olika kostnader utöver de som ingår i årsavgiften. Det finns…
/ Juridik 2 april 2014 Det har sedan länge uppmanats till försiktighet i användandet av optionsavtal för bostadsrätter.
/ Juridik 3 december 2012 Solna tingsrätt har utdömt ett skadestånd om 1,3 miljoner kr till en tidigare medlem i en bostadsrättsförening. Den före detta medlemmen drabbades av ekonomisk…
/ Juridik 30 oktober 2012 En bostadsrättsinnehavare i centrala Stockholm väckte talan och begärde skadestånd från sin bostadsrättsförening. Den bakomliggande anledningen var att…