Gunilla Paulsson
Nyhet Bransch 22 augusti 2024

Gunilla Paulsson lämnar FMI: “En sammanslagning vore ett stort misstag”

Fastighetsmäklarinspektionens myndighetschef Gunilla Paulsson lämnar uppdraget vid årsskiftet, i samband med att förordnandet löper ut. Mäklarsamfundet har intervjuat henne om relationen till branschen, framtidens utmaningar och den eventuella myndighetssammanslagningen.

Hej Gunilla! Vad har varit det bästa under din tid som myndighetschef 
Att få vara med på den fantastiska resa som FMI har gjort under de här åren, från en ganska gammaldags och stel organisation till en modern myndighet med god och snabb service och information till mäklare och konsumenter. Vi har också vässat vår tillsynsverksamhet och fokuserar på att ingripa mot de grövsta överträdelserna, vilket jag uppfattar att branschen uppskattar.

Hur tycker du att relationen mellan branschen och tillsynsmyndigheten har utvecklats under din tid som myndighetschef?  
En av mina målsättningar har varit att utveckla vår samverkan. Jag har strävat efter en god relation till branschen med ömsesidig förståelse för varandras uppdrag. Ibland har vi varit på god väg mot detta men ibland har vi också haft bakslag.  Kommunikationen är i alla fall rak och öppen. Det känns också väldigt bra att vi verkar helt ense i frågan om att bekämpa penningtvätt och därmed organiserad kriminalitet.

Vilka är dina tankar om framtiden för fastighetsmäklarbranschen och vad tror du kommer att vara de största utmaningarna framöver?  
Jag har den största respekt för alla duktiga och kunniga mäklare som kämpar på där ute, i goda tider och i dåliga. Konkurrensen är stenhård och det är sannerligen en utmaning att vara den oberoende mellanman med personligt ansvar som den svenska lagstiftningen kräver. Jag tror att just detta, den oberoende ställningen, är en viktig framgångsfaktor som kanske ibland skyms av allt fokus på sälj, sälj, sälj.

Hur har din syn på branschen utvecklats och förändrats under din tid på FMI?
Jag hade definitivt ingen aning om hur tuffa anställningsvillkor många mäklare lever under. Jag funderar också på hur den pågående förändringen mot allt större och färre kedjor som styr upp verksamheten kommer att påverka hur man uppfattar det personliga ansvaret för förmedlingsuppdragen. Kanske är det snart dags för branschen att på allvar ta tag i de här två frågorna?

Kan du dela med dig av ett särskilt minnesvärt ögonblick eller en händelse från din tid som myndighetschef?
Tyvärr är det en tråkig händelse som helt överskuggar andra just nu. Jag har haft fem olika ministrar och fem olika statssekreterare av olika partifärg som chefer under de här dryga sex åren. De har alla visat stor uppskattning för myndighetens arbete och några har även uttryckt att de varit imponerade av vår lilla myndighet. Döm om min förvåning när vi plötsligt fick besked om att regeringen vill inordna vår verksamhet i Konsumentverket. Jag tror det vore ett stort misstag.   

Vilka råd skulle du ge till din efterträdare?
Inga egentligen. Han (David Johansson som är vikarierande myndighetschef från årsskiftet) kan verksamheten minst lika bra som jag.

Vad ser du mest fram emot när du nu går i pension?
Jag har ett boende i Spanien där jag hoppas kunna tillbringa mer tid framöver. Även resor lockar, bland annat till min son i Australien.

Skapad 22 augusti 2024
Uppdaterad 22 augusti 2024
Fastighetsmäklarinspektionen