
Bostadsrättens indirekta nettoskuld
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Omständigheterna kring värderingen var följande:
En fastighet ägdes av ett dödsbo och delägarna i dödsboet kunde inte komma överens gällande förvaltningen av fastigheten. För att lösa situationen kom man överens om att tre av dödsbodelägarna skulle behålla fastigheten gemensamt medan den fjärde dödsbodelägaren skulle bli utlöst. Man enades även om att vardera sida skulle anlita var sin värderingsman för att på så sätt kunna komma överens om fastighetens marknadsvärde och lösenpris.
Den aktuella fastighetsmäklaren fick i uppdrag att värdera fastigheten av den dödsbodelägaren som skulle bli utlöst av de övriga. Av värderingsintyget som mäklaren upprättade framgick att han värderade fastigheten till 2 600 000 kr +/- 100 000 kr. Under rubriken ”Övrigt som kan påverka värdet” angavs även: ”Ev. går fastigheten att stycka till 3–4 tomter och inbringar då cirka 1,5 MSEK/tomt”.
De övriga tre dödsbodelägarna fick en värdering från en annan av dem anlitad fastighetsmäklare, som värderade fastigheten till 2 500 000 +/-5%.
Tvist uppkom mellan dödsbodelägarna då man inte kunde enas om lösenpriset utifrån de olika värderingarna av fastigheten, och de tre dödsbodelägarna som hade för avsikt att lösa ut den fjärde, valde att anmäla fastighetsmäklaren till Fastighetsmäklarinspektionen, FMI.
I anmälan anförde de att fastighetsmäklaren genom anteckningarna under rubriken ¨Övrigt som kan påverka värdet¨, fört fram uppgifter som var felaktiga och att dessa uppgifter har medfört att tvist mellan dödsbodelägarna uppkommit. Anmälarna ansåg därmed att den utförda värderingen från fastighetsmäklaren stred mot god fastighetsmäklarsed.
Fastighetsmäklaren bestred å sin sida att den utförda värderingen med dess omstridda anteckning, stred mot god mäklarsed. Han framhöll att uppgifterna i anteckningen inte utgjort någon garanti eller utfästelse att fastigheten gick att avstycka utan enbart att detta kunde vara en framtida möjlighet. Uppgifterna har haft relevans och redovisningen har därför varit korrekt. Det förhållande att dödsbodelägarna hamnat i tvist var inget som fastighetsmäklaren ansåg sig kunna ansvara för och var därför inget som skulle påverka bedömningen av ärendet.
FMI ansåg inledningsvis vid sin bedömning att fastighetsmäklaren inte haft i uppdrag att värdera fastigheten för avstyckning, utan att detta varit något fastighetsmäklaren gjort på eget initiativ. Genom sitt agerande, då fastighetsmäklaren har fört fram uppgifter om framtida tomter i händelse av en avstyckning, hade mäklaren skapat en oklarhet om fastighetens faktiska värde. Detta agerande hade i sin tur lett till tvist mellan dödsbodelägarna på grund av att de tolkat värderingsintyget på olika sätt.
FMI fann sammantaget att mäklaren gått utöver det uppdrag han hade fått, då han angett ett specificerat cirkavärde på tomterna, och ansåg därför att hans utförda värdering inte var förenligt med den allmänna omsorgsplikten och krav på opartiskhet som ska gälla inom ramen för god fastighetsmäklarsed. Fastighetsmäklarinspektionen meddelade därför fastighetsmäklaren en varning.
Fastighetsmäklaren överklagade beslutet till Förvaltningsrätten i Stockholm med yrkande i första hand att varningen skulle undanröjas samt i andra hand ändras till erinran.
Som grund anförde fastighetsmäklaren i första hand att det inte åligger en fastighetsmäklare att iakttaga god mäklarsed i alla avseenden då en fastighetsmäklare utför en värdering samt i andra hand att utförd värdering inte är att anse som felaktig eller i strid mot god mäklarsed.
FMI bestred ändring av sitt beslut att meddela fastighetsmäklaren varning.
Förvaltningsrätten höll förhandling i målet och meddelade därefter i sin dom att ett värderingsuppdrag är att anse som ett normalt inslag i en fastighetsmäklares verksamhet och att fastighetsmäklarlagen är tillämplig på alla delar av fasighetsmäklarens handlande gällande värderingen. Förvaltningsrätten ansåg vidare att fastighetsmäklaren genom att inte ha kontrollerat möjligheterna att avstycka tomterna med kommunen också lämnat ogrundade antaganden om värdet på fastigheten och att dessa uppgifter orsakat den uppkomna tvisten mellan dödsbodelägarna.
Förvaltningsrätten delade således FMI:s bedömning att fastighetsmäklaren inte hade utfört sitt uppdrag att värdera fastigheten omsorgsfullt eller med en opartiskhet som gäller enligt god fastighetsmäklarsed och då förseelserna inte heller kunde anses som ringa, fastställde Förvaltningsrätten den meddelade varningen.
Fastighetsmäklaren överklagade förvaltningsrättens dom till Kammarrätten som dock inte beviljade prövningstillstånd. Sedan mäklaren överklagat det beslutet till Högsta förvaltningsrätten som för sin del ansåg skäl att bevilja prövningstillstånd föreligga återförvisades ärendet för slutlig bedömning av Kammarrätten.
Kammarrätten i Stockholm ansåg vid sin bedömning följande:
Kammarrätten i Stockholm bedömde att det inte ska ställas olika krav på en fastighetsmäklare som utför en värdering beroende på om den utförs som en del i ett förmedlingsuppdrag eller inte. Värderingen ska alltså alltid prövas mot kravet på god fastighetsmäklarsed enligt vad som anges i fastighetsmäklarlagen.
Av fastighetsmäklarens värdeintyg framgick att uppgiften om framtida avstyckning är lämnad under rubriken "Övriga upplysningar som kan påverka värdet". Vid tiden för värderingen var det oklart om avstyckning av fastigheten var möjlig och uppgiften kan därför inte anses felaktig, anförde Kammarrätten.
Fastighetsmäklaren ansågs inte heller ha lämnat några garantier eller utfästelser om att en avstyckning är möjlig. Varken mäklarens värdering av fastigheten eller den eventuella avstyckningen kunde därför ifrågasattas, enligt Kammarrätten.
Kammarrätten ansåg således till skillnad från tidigare instanser att fastighetsmäklaren inte genom utformningen av intyget hade gått utöver sitt uppdrag och inte handlat i strid med god fastighetsmäklarsed. Att formuleringen i intyget har lett till en tvist mellan dödsbodelägarna medförde inte annan bedömning från Kammarrätten som i sin dom upphävde meddelad varning.
Det är i skrivande stund oklart om Fastighetsmäklarinspektionen avser att överklaga domen från Kammarrätten i Stockholm.
Slutsats
Genom prövningen av ärendet har det rättsliga läget för fastighetsmäklarkåren tydliggjorts. En fastighetsmäklare måste således agera helt enligt fastighetsmäklarlagens regler då man utför fristående värderingar utan samröre med det sedvanliga förmedlingsarbetet.
Detta innebär således att man som mäklare för en fristående värdering anlitas för sina expert- och yrkeskunskaper som fastighetsmäklare. Med andra ord så kommer en fastighetsmäklares vidtagna åtgärder och dennes slutliga bedömning i samband med en utförd värdering framgent komma att prövas mot kravet på att iaktta god fastighetsmäklarsed samt övriga bestämmelser i fastighetsmäklarlagen.
Denna fastslagna slutsats känns rimlig och får förhoppningsvis en effekt på de värderingar som framgent kommer utföras och att fastighetsmäklaren lägger ned den tid och aktsamhet som behövs för att säkerställa att han har ett så bra beslutsunderlag som möjligt för varje utförd värdering.
En annan viktig slutsats gällande avgörandet är att det ibland krävs viss envishet och styrka för en fastighetsmäklare att orka med att överklaga ett tillsynsbeslut som Fastighetsmäklarinspektionen meddelat men att det ibland kan leda till att beslutet kan komma att slutligen ändras av domstol.
Om du som fastighetsmäklare får en anmälan till Fastighetsmäklarinspektionen, så är således det gyllene rådet att söka kontakt med Mäklarsamfundets jurister för rådgivning i ärendet.
Mats Sjöquist
Förbundsjurist
/ Juridik 26 februari 2025 Frågan om lockpris har länge varit föremål för debatt i olika sammanhang. Mäklarsamfundets förbundsjurist, Emil Ericsson, drev frågan om så kallat omvänt…
/ Juridik 29 januari 2025 I november 2024 beslutade Riksrevisionen att inleda en granskning av statens insatser för en trygg bostadsaffär. Riksrevisionen har som en central uppgift att…
/ Juridik 16 januari 2025 Den frågan dyker upp allt oftare från fastighetsmäklare till våra jurister. Tyvärr är frågan inte helt enkel att besvara. Penningtvättslagen är även här som på…
/ Press/Opinion 28 november 2024 Det har aldrig varit enklare att värdera sin bostad med hjälp av en AVM-tjänst (Automated Valuation Model). Flera kostnadsfria, automatiserade…
/ Juridik 31 oktober 2024 Förbudet mot närståendeförmedling har under åren utvidgats såväl vad gäller kretsen av närstående som typen av uppdrag som fastighetsmäklaren har haft.…
/ Juridik 3 oktober 2024 Fastighetsmäklarinspektionens senaste sammanträde har återigen aktualiserat vikten av korrekt bostadsbeskrivning vid marknadsföring. Samtidigt har flera fall i…
/ Bransch 20 september 2024 Regeringen meddelade idag att det inte blir någon sammanslagning av FMI och Konsumentverket. Beslutet motiveras bland annat med att flera tunga remissinstanser,…
/ Bransch 19 september 2024 Redbarhet och lämplighet är ett av de krav som ställs på den som vill vara registrerad fastighetsmäklare. Efter det senaste sammanträdet med disciplinnämnden…
/ Press/Opinion 22 augusti 2024 Under sommaren publicerade Svenska Dagbladet en debattartikel där Mäklarsamfundets vd Oskar Öholm varnar för riskerna med en myndighetssammanslagning mellan…
/ Bransch 22 augusti 2024 Fastighetsmäklarinspektionens myndighetschef Gunilla Paulsson lämnar uppdraget vid årsskiftet, i samband med att förordnandet löper ut. Mäklarsamfundet har…
/ Bransch 30 maj 2024 Fastighetsmäklarinspektionen föreslår i en skrivelse till regeringen en rad ändringar inom tio områden i fastighetsmäklarlagen. Skrivelsen berör bland annat…
/ Juridik 28 mars 2024 Fastighetsmäklarinspektionen, FMI, har nu för första gången använt sig av möjligheten att ålägga ett mäklarföretag att betala en sanktionsavgift till följd av…
/ Press/Opinion 21 mars 2024 Att låta Fastighetsmäklarinspektionen uppgå i Konsumentverket är inte bara ett dyrt misstag – utan riskerar även att försvaga konsumentskyddet. Regeringen måste…
/ Press/Opinion 7 mars 2024 Fastighetsmäklarinspektionen har fått i uppdrag av regeringen att redovisa den genomsnittliga kostnaden per ärende när det kommer till registrering och tillsyn…
/ Press/Opinion 7 mars 2024 Regeringen vill slå ihop Fastighetsmäklarinspektionen och Konsumentverket. Myndigheterna har utrett konsekvenserna av en eventuell sammanslagning. Nu har de…
/ Juridik 25 januari 2024 Vi har vid åtskilliga tillfällen informerat om FMI:s tematiska tillsyn avseende beräkning och redovisning av en bostadsrätts indirekta nettoskuldsättning och…
/ Juridik 13 december 2023 Nyligen kom beslut från Förvaltningsrätten som, för första gången, tog ställning i frågan om vilken skyldighet mäklare har att upprätta och till uppdragsgivaren…
/ Bransch 29 november 2023 Mäklarsamfundets branschdag bjöd bland mycket annat på ett panelsamtal mellan Mäklarsamfundets chefsjurist Niklas Rollgard, Fastighetsmäklarinspektionens…
/ Bransch 16 november 2023 Konsumentverket och Fastighetsmäklarinspektionen ges i uppdrag att lämna förslag på hur Fastighetsmäklarinspektionens uppgifter kan överföras till och inordnas…
/ Juridik 1 november 2023 Som vi tidigare har informerat om inledde Fastighetsmäklarinspektionen, FMI, under sommaren en så kallad tematisk tillsyn avseende en fastighetsmäklares…
/ Bransch 21 september 2023 Den 20 september presenterades statsbudgeten för 2024. I stort sett allt som gällde bostadsmarknad och byggsektorn hade kommunicerats redan innan, men för…
/ Juridik 7 september 2023 I början av sommaren initierade Fastighetsmäklarinspektionen, FMI, en så kallad tematisk tillsyn avseende en fastighetsmäklares skyldighet att vid förmedling av…
/ Juridik 17 maj 2023 Högsta Förvaltningsdomstolen har i ett avgörande från den 11 maj 2023 kommit fram till att det inte strider mot god fastighetsmäklarsed att i marknadsföringen…
/ Bransch 4 maj 2023 Frågan om bankvärderingar är alltid aktuell. Visste du att mäklarorganisationerna och bankerna, genom Svenska Bankföreningen, kommit överens om att en sådan…
/ Bransch 22 september 2022 Nyligen informerade Fastighetsmäklarinspektionen om att de övergångsregler, för den som vill ansöka om återregistrering, som gällt sedan den 1 januari 2022…
/ Juridik 16 juni 2022 I detta säsongens sista nyhetsbrev vill vi passa på att redogöra för innehållet i två domar från Kammarrätten i Göteborg, domar som kanske inte riktigt fått den…
/ Bransch 16 juni 2022 Efter att under 2020 och 2021 fått ständiga rapporter om ett ökat antal anmälningar mot fastighetsmäklare har det totala antalet anmälningar under första…
/ Juridik 10 februari 2022 Fastighetsmäklarinspektionen har i flera ärenden varnat mäklare som vid förmedling av objekt i en bostadsrättsförening, inte har upplyst tilltänkta köpare om…
/ Juridik 27 januari 2022 I ett mål gällande en på senare tid hett omdebatterad fråga, den om en fastighetsmäklares ansvar för uppgifter som härrör från en uppdragsgivare, har vi nu sett…
/ Juridik 4 november 2021 I vårt förra nyhetsbrev informerade vi om verksamheten kring registrering av fastighetsmäklarföretag och de oklarheter som fortfarande råder kring vilka företag…
/ Juridik 21 oktober 2021 Det har nu gått lite drygt tre månader sedan den nya fastighetsmäklarlagen trädde ikraft den 1 juli. Den enskilt största nyheten i den nya lagen är att även…
/ Bransch 21 oktober 2021 Hur går det egentligen med registreringen av företag? Hur ser man på fastighetsmäklarnas förutsättningar att hantera penningtvättsfrågorna och varför är…
/ Bransch 7 oktober 2021 Som vi tidigare berättat i nyhetsbrevet trädde nya riktlinjer för banker och bolåneinstituts kreditprocesser i kraft i somras. Nu ställs hårdare krav på…
/ Juridik 9 september 2021 Den nya fastighetsmäklarlagen som trädde i kraft den 1 juli 2021 ställer krav på att de personer som ingår i företagets ledning och ägarkrets varken har gjort…
/ Bransch 20 maj 2021 Mäklarsamfundet följer upp förra nyhetsbrevets informationstext om de nya riktlinjerna från EBA, som bland annat kommer att innebära fler värderingsuppdrag för…
/ Bransch 6 maj 2021 Snart börjar nya riktlinjer från den europeiska bankmyndigheten EBA att gälla. Från och med den 30 juni kommer det att ställas högre krav på kreditgivares…
/ Juridik 28 januari 2021 En vanlig fråga till juristerna på Mäklarsamfundet är hur antalet rum ska redovisas på ett korrekt sätt vid marknadsföringen av en bostad. Det har nyligen…
/ Juridik 20 maj 2020 En ägare kan vilja genomföra en värdering inför en eventuell försäljning, men även inför en kommande separation eller t.ex. i syfte att förhandla om sina lån.…
/ Bransch 23 april 2020 Svenska institutet för standarder (Sis) har för första gången sedan 1978 uppdaterat och reviderat sin standard för areamätning.
/ Medlem 5 mars 2020 Fastighetsmäklarinspektionen har genomfört några mindre ändringar i penningtvättsföreskrifterna. Ändringarna, som trädde i kraft den 1 mars 2020, innebär bland…
/ Medlem 20 februari 2020 Som vi tidigare har informerat om utför Arbetsmiljöverket för närvarande en inspektionsinsats som riktar sig mot företag i fastighetsmäklarbranschen. Liknande…
/ Juridik 30 oktober 2019 Rubriken till trots är det här ingen filmrecension. Avsikten är istället att kort sagt uppmärksamma dig på ett scenario där din förmedlingstjänst kan bli…
/ Juridik 19 september 2019 I ett beslut från 2017 varnade Fastighetsmäklarinspektionen, FMI, en fastighetsmäklare för att denne i samband med en kontraktsskrivning inte upplyste köparen…
/ Juridik 22 augusti 2019 Fastighetsmäklarinspektionen har utfärdat nya föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Föreskrifterna trädde i kraft den 1…
/ Juridik 7 mars 2019 FMI har beslutat att ge en mäklare en varning på grund av att mäklaren har underlåtit att ange fastighetsavgiften som en driftskostnad i objektsbeskrivningen.…
/ Juridik 5 april 2018 Mäklaren blev anmäld av köparna av en fastighet som riktade kritik mot utformningen av en besiktningsklausul, närmare bestämt tidsfristen i klausulen.
/ Juridik 22 mars 2018 Ett mer vanligt förekommande inslag i en fastighetsmäklares vardag är marknadsföring av den egna mäklartjänsten efter det att förmedlingen lett till ett…
/ Juridik 25 januari 2018 Mäklarsamfundet har tidigare skrivit om beslut från Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) avseende mäklare som varnats för att inte ha upplyst kvarvarande…
/ Juridik 23 november 2017 En fastighetsmäklare har fått en varning av Fastighetsmäklarinspektionen, FMI, då han ansågs ha agerat utanför den begränsade fullmakt som han erhållit av…
/ Juridik 16 november 2017 Ansvar för förmedlingsuppdraget ur ett tillsynsperspektiv.
/ Juridik 12 oktober 2017 Fastighetsmäklarinspektionen har varnat en mäklare för att ha brustit i sin omsorgsplikt när mäklaren hjälpt säljarna att deklarera försäljningen av deras…
/ Juridik 27 oktober 2016 FMI meddelar fastighetsmäklare en erinran för uppgift i objektsbeskrivningen avseende gemensamhetsanläggning som inte uppfyller kravet.
/ Juridik 13 oktober 2016 En mäklare blev anmäld av en förrättningslantmätare som handlade en avstyckning. I köpekontraktet hade lantmätaren upptäckt att det stod fel…
/ Juridik 13 oktober 2016 I ett färskt avgörande från Fastighetsmäklarinspektionen har en fastighetsmäklare meddelats en varning för att objektsbeskrivningen innehöll uppgifter om att…
/ Juridik 16 juni 2016 En mäklare har meddelats en varning av Fastighetsmäklarinspektionen för att mäklaren inte anmält till inspektionen att en närstående köpt en fastighet som…
/ Juridik 21 april 2016 Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) har i nytt beslut varnat en mäklare för att inte ha uppnått kundkännedom avseende uppdragsgivare i form av ett dödsbo. Mot…
/ Juridik 10 mars 2016 Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) har genom nytt avgörande återigen understrukit vikten av att mäklaren upprättar en fullständig anbudsförteckning. I beslutet…
/ Juridik 10 mars 2016 Under hösten 2015 genomförde Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) en tematisk tillsyn om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism.…
/ Juridik 25 februari 2016 FMI har nyligen meddelat varning i ett tillsynsärende där en mäklare endast hade i uppdrag att förmedla en tomt, men där mäklaren i marknadsföringen…
/ Juridik 29 oktober 2015 I ett tillsynsärende hos FMI har prövats huruvida en fastighetsmäklare har uppfyllt sin skyldighet att till säljaren snarast överlämna den handpenning som…
/ Juridik 15 oktober 2015 FMI har nyligen meddelat en mäklare en erinran pga ofullständig anbudsförteckning, samt att mäklaren inte redovisat ett återkallat bud på internet.
/ Juridik 17 september 2015 En mäklare har nyligen varnats pga att förmedlingsåtgärder vidtagits utan att ha ett skriftligt uppdragsavtal med en konsument.
/ Juridik 13 maj 2015 FMI har nyligen prövat en fastighetsmäklares förmedling avseende en bostadsrätt och uppgifter i objektsbeskrivningen om antalet rum.
/ Juridik 5 mars 2015 Mäklare gjorde inte egen id-kontroll efter övertaget uppdrag. Efter granskning av FMI riskerade mäklaren att få en varning pga saknad kundkännedom, men…
/ Juridik 5 februari 2015 FMI tilldelade nyligen en mäklare varning p.g.a. brister i hanteringen av objektsbeskrivningen avseende en bostadsrättslägenhet.
/ Juridik 22 januari 2015 FMI har nyligen tilldelat tre mäklare varning p.g.a. att det i objektsbeskrivningen avseende förmedling av bostadsrätt inte har angivits om upplåten mark ingick…