Oskar Öholm
Nyhet Press/Opinion 22 augusti 2024

Mäklarsamfundet i Svenska Dagbladet: “Regeringen måste tänka om”

Under sommaren publicerade Svenska Dagbladet en debattartikel där Mäklarsamfundets vd Oskar Öholm varnar för riskerna med en myndighetssammanslagning mellan Fastighetsmäklarinspektionen och Konsumentverket.

Mäklarsamfundet ser med stor oro på förslaget att avveckla Fastighets­mäklar­inspektionen (FMI) som självständig myndighet av flera skäl, något vi tidigare redovisat för i vårt remissvar. 

När nu hela 48 remissinstanser sagt sitt kan vi dessutom konstatera att Mäklarsamfundet är långt ifrån ensamma i kritiken – en majoritet av de som aktivt tagit ställning avstyrker förslaget. 

Mäklarsamfundets vd Oskar Öholm skrev i somras på SvD:s debattsida om bakgrunden till förslaget, den allvarliga kritik som riktats mot det från flera håll och varför en myndighetssammanslagning vore mycket riskabel samtidigt som de eventuella vinsterna är obefintliga. 

– Det finns goda anledningar för att fastighetsmäklarnas speciallagstiftning fortsatt bör hanteras i en egen expertorganisation, och inte sammanblandas med allmän tillsyn över mer standardiserade varor och tjänster, skriver Oskar Öholm. 

Skapad 22 augusti 2024
Uppdaterad 22 augusti 2024
Fastighetsmäklarinspektionen