
Bostadsrättens indirekta nettoskuld
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
En viktig åtskillnad först och främst är att rent personliga omständigheter kopplade till säljaren normalt ligger utanför vad en spekulant eller köpare har rätt att få reda på. Om anledningen till försäljningen exempelvis är att säljaren förlorat sitt arbete eller går igenom en separation är detta inget köparen har rätt att få veta; inte heller är det omständigheter som kan tänkas påverka köparens beslut huruvida han vill köpa bostaden eller ej.
Upplysningsskyldigheten vi pratar om nu, handlar i korthet om uppgifter som kan vara av betydelse. Skyldigheten hänger samman med att köparen ska kunna fatta ett så kallat välgrundat affärsbeslut. När köparen bestämmer sig för att köpa och för att köpa till ett visst pris, så ska det beslutet vara fattat på ett ordentligt underlag. En omständighet som hade kunnat inverka på köparens vilja att överhuvudtaget köpa objektet, eller i vart fall till det priset, ska inte efter köpet uppkomma som en överraskning. Särskilt inte om det vid samma tillfälle kommer fram att mäklaren redan tidigare hade information om omständigheten ifråga. Det bäddar för problem; ur såväl disciplinära som skadeståndsrättsliga perspektiv.
Skyldigheten att informera är inte begränsad till sådana omständigheter som kan antas utgöra fel, snarare begränsas den av god fastighetsmäklarsed. En god måttstock kan vara att försöka sätta sig in i köparens situation; om omständigheten som du fått information om skulle komma fram för köparen på annat sätt i efterhand, hade det lett till en köpare som känt sig vilseledd eller förd bakom ljuset? Det finns inte heller någon begränsning gällande att det gått en viss tid sedan en omständighet var aktuell, eller att objektet sålts däremellan.
Informationen ska lämnas utan värdering; det är upp till köparen att bedöma den och avgöra hur den påverkar viljan att köpa objektet. Finns otydlig information eller går uppgifter från olika håll emot varandra, ska köparen få tillgång till samtlig information och själv avgöra betydelsen av den.
Från de senaste av FMI:s avgöranden finns två exempel vi kan använda som ledning.
I det ena av fallen rörde informationen en pågående tvist mellan säljarna och grannen angående säljarnas pool- och altanbygge och skador som grannen menade hade uppstått i hans fastighet. Det stod klart, även för mäklaren, att ingen risk fanns från kommunens sida gällande rivningsföreläggande eller annat. Emellertid hade grannen inte grävt ner stridsyxan utan tvärtom varit tydlig med att han hade för avsikt att fortsatt driva saken mot säljarna personligen. Trots att det inte förelåg någon ”fara” för själva fastigheten, eller att något krav i dagsläget skulle riktas om mot de nya ägarna, ansåg inspektionen att själva tvisten var en sådan omständighet som köparna hade rätt att få reda på inför köpet. I fallet meddelades mäklaren en varning på grund av att hon inte informerat köparna om detta.
I det andra av fallen rörde omständigheten påkoppling till och avgifter för vattenanslutning till en av två fastigheter som såldes gemensamt. Det hade felaktigt angetts i objektsbeskrivningen att båda fastigheterna var anslutna till kommunalt vatten, samt i kontraktet angetts att samtliga avgifter var erlagda. Kommunen hade emellertid via mail till en av mäklarens kollegor upplyst om att detta bara gällde den ena av de två fastigheterna och att det därmed krävdes ytterligare betalning avseende den andra. Emellertid var det inte visat att mäklaren själv nåtts av informationen före köpet – och mäklaren själv menade att så inte var fallet. Därmed meddelades ingen påföljd på grund av detta; men omständigheten som sådan ansågs vara en sådan omständighet mäklaren var skyldig att upplysa om, om hon faktiskt hade haft informationen.
Sammanfattningsvis bör du ta med dig följande. Upplys tidigt säljaren om att du har en lagstadgad skyldighet att lämna uppgifter till köparen och att denna skyldighet är relativt omfattande vad gäller vilka omständigheter som kan omfattas. Informera också om att det gäller för uppgifter som du får av säljaren, som du på egen hand vet om av någon anledning, eller som du får av någon annan. Tänk på att det är av värde även för säljaren att vilja undvika att omständigheten kommer fram vid ett senare tillfälle och kanske i efterhand leder till skadeståndskrav eller till och med krav på hävning av avtalet.
Louise Åhl Rosell
Bitr. förbundsjurist
/ Juridik 22 augusti 2024 Frågan om fastighetsmäklares upplysningsskyldighet har varit uppe för prövning en rad gånger. Nyligen meddelade Kammarrätten i Göteborg en dom som friade en…
/ Juridik 10 juni 2024 Parkslide har blivit alltmer vanligt förekommande inom Sverige, och som en naturlig följd av detta har antalet tvister om parkslide mellan säljare och köpare…
/ Juridik 8 september 2022 I nuläget får vi en del samtal som handlar om att köpare inte har möjlighet att tillträda. I rådande läge är det inte konstigt och dessvärre kommer det…
/ Juridik 2 december 2021 Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd (FRN) prövar inte bara kundernas skadeståndsanspråk mot mäklare och begäran om nedsättning av provision, utan även…
/ Juridik 3 september 2020 I plan- och bygglagen (PBL) regleras vilka åtgärder som kräver bygglov. De flesta känner till att det krävs för att bygga en ny byggnad eller göra en…
/ Juridik 16 januari 2020 När köparsidan i tiden mellan kontrakt och tillträde önskar ändra ägarandelar eller partsställning ger det upphov till ett antal eventuella problem, särskilt…
/ Juridik 2 maj 2019 Ett par nyligen avgjorde ärenden hos Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd, FRN, ger oss anledning att belysa ett par saker rörande upplysningsskyldigheten.
/ Juridik 2 maj 2019 Blir bostaden mer än tio veckor försenad så har köparen rätt att häva förhandsavtalet. Den bedömningen gör Nacka Tingsrätt i en ny dom.
/ Bransch 20 september 2018 Den som inte har särskilda kunskaper i botanik har förmodligen aldrig hört talas om Parkslide. När denna aggressiva planta väl fått fäste är det nästintill…
/ Juridik 13 september 2018 Eftersom det kan gå ganska lång tid mellan förhandsavtalet och upplåtelseavtalet vid köp av nyproducerad bostadsrätt händer det att förhandstecknare vill ”lägga…
/ Juridik 15 februari 2018 Frågor kring kontraktsbrott i anslutning till förvärv av nyproducerade bostadsrätter är aktuella, inte minst på grund av stort medieintresse. I den här artikeln…
/ Juridik 26 oktober 2017 Om köparen inte kan betala på tillträdesdagen brukar säljaren som regel vilja häva köpet och sälja om. Då uppkommer vanligtvis följande frågor: När får jag…
/ Juridik 21 september 2017 Avtal om köp av fastigheter och bostadsrätter måste vara skriftliga för att överhuvudtaget vara giltiga. Men hur är det med muntliga överenskommelser om…
/ Konsument 24 maj 2017 Vad ska mäklaren informera om? Vilket ansvar har mäklaren om det finns fel och brister i bostaden? I avsnitt 17 av Konsumentkollen går Mäklarsamfundets…
/ Juridik 11 maj 2017 Om en köpare berättar att han eller hon inte behöver låna till köpet bör du som fastighetsmäklare vara extra vaksam. I den här artikeln ger förbundsjurist…
/ Juridik 29 september 2016
/ Juridik 15 september 2016 Den senaste tiden har det förekommit frågeställningar rörande mäklarens upplysningsskyldighet avseende boenden för nyanlända.
/ Juridik 2 juni 2016 Högsta Domstolen har i avgörande av den 25 maj 2016 bedömt vem av säljaren eller köparen av en lägenhet som ska stå kostnaden för obetalda månadsavgifter till…
/ Juridik 19 mars 2015 FMI tilldelade nyligen en mäklare varning pga. att den besiktningsklausul som fastighetsmäklaren medverkat till inte varit tillräckligt tydlig.
/ Juridik 19 februari 2015 Allt oftare förekommer det att säljare, sedan de jämfört resultatet av sin försäljning med grannens, blir missnöjda med det pris de sålt för och vill därmed…
/ Juridik 16 maj 2012 men inte för felaktig konstruktion av grunden.