Bostadsrättens indirekta nettoskuld
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Skälen till att en förvärvare av en nyproducerad bostadsrätt inte kan eller vill fullfölja sitt förvärv kan variera, det kan handla om skilsmässa, utebliven finansiering, eller det faktum att förvärvaren helt enkelt inte längre vill fullfölja förvärvet. Kontraktsbrott kan naturligtvis förekomma även från bostadsrättsföreningens sida men eftersom det är vanligast att förvärvaren begår kontraktsbrott kommer jag att fokusera på förvärvarens skyldigheter.
Vid nyproduktion tecknas inte sällan tre olika avtal, dessa är s.k. bokningsavtal, förhandsavtal och upplåtelseavtal. Som de flesta säkert känner till avråder Mäklarsamfundet från användandet av bokningsavtal, detta eftersom ett bokningsavtal inte är bindande mellan förvärvaren och bostadsrättsföreningen. Den som bryter ett bokningsavtal drabbas sällan av några större ekonomiska konsekvenser, men i vissa fall får den som tecknat sig för ett bokningsavtal inte tillbaka hela bokningsavgiften.
Till skillnad från ett bokningsavtal är utgångspunkten att förhandsavtal är bindande för parterna. Upplåtaren, det vill säga bostadsrättsföreningen, har ofta med ett villkor i förhandsavtalet som ger bostadsrättsföreningen rätt att begära avtalets återgång om inte ett visst antal förhandsavtal tecknats vid en viss tidpunkt. Förvärvarens möjligheter att frånträda ett förhandsavtal är däremot normalt begränsade till de undantag som finns i bostadsrättslagens 5 kap 8 §.
Undantagen är följande:
1. Om lägenheten inte upplåtits med bostadsrätt senast vid inflyttningen,
2. Om upplåtelse inte sker inom skälig tid efter den beräknade tidpunkten för upplåtelse, och detta beror på vårdslöshet från bostadsrättsföreningen eller,
3. Om avgifterna, dvs. insats och/eller månadsavgiften blivit väsentligt högre än vad som angetts i förhandsavtalet, och förvärvaren begär att få frånträda förhandsavtalet inom tre månader från det att förvärvaren fått kännedom om de höjda avgifterna.
Som många läsare säkert har uppmärksammat har det förekommit uppgifter i media om att vissa förhandsavtal skulle kunna bedömas som ogiltiga på grund av att den beräknade tidpunkten för tecknande av upplåtelseavtal varit för oprecist angiven, främst genom att det angivits ett längre tidsintervall, istället för ett specifikt datum.
Mot bakgrund av att ett av syftena med införande av förhandsavtal varit att motverka den tidigare ordningen, där förvärvaren i praktiken var bunden av sitt förvärv under oöverskådlig tid, är det långt ifrån självklart att ett tidsspann om några månader för tecknande av upplåtelseavtal skulle leda till ogiltighet av förhandsavtalet. Mäklarsamfundet rekommenderar sedan en längre tid tillbaka angivande av ett så exakt datum som möjligt, alternativt ett kortare intervall på maximalt två veckor vid vår rådgivning till mäklare som står i begrepp att upprätta förhandsavtal och efterfrågat råd i den delen. Även om kommentaren till bostadsrättslagen innehåller en skrivning om att tidsspannet bör anges till maximalt två veckor bör det noteras att den ståndpunkten bygger på ett oklart uttalande i förarbetet till bostadsrättslagen. Med tanke på att rättsläget är osäkert ska du alltid råda förvärvaren att konsultera en egen jurist om förvärvaren skulle vilja göra gällande att förhandsavtalet är ogiltigt.
Om en förvärvare som tecknat förhandsavtal meddelar dig att denne inte kan, eller vill, fullfölja ett förhandsavtal bör du påminna om att förhandsavtalet i sig är bindande och vilka konsekvenser ett kontraktsbrott kan få i form av eventuell skadeståndsskyldighet. Med tanke på att det är relativt vanligt att byggföretaget som står bakom föreningen ställer ut garantier där de åtar sig att köpa de lägenheter som inte blir upplåtna kan i vissa fall förvärvarens skadeståndsansvar komma att bortfalla. Observera dock att garantiåtagandena kan skilja sig åt från fall till fall varför du alltid bör råda förvärvaren att kontrollera hur det förhåller sig i det enskilda fallet. Du bör även informera om att de enda skäl som finns för att bryta ett förhandsavtal är undantagen i bostadsrättslagens 5 kap 8 §.
Exakt hur stort dröjsmål som är acceptabelt vad gäller tecknande av upplåtelseavtal är osäkert men klart är i alla fall att tidsfristen bör vara tämligen snäv. Det är även osäkert hur stor höjningen av avgifterna som krävs för att höjningen ska vara väsentlig, sannolikt räcker det med någon procent för att höjningen ska betraktas som väsentlig. Skulle förvärvaren stå inför en skilsmässa eller separation bör du informera om att bostadsrättslagen ger en förvärvare möjlighet att överlåta förhandsavtalet till make eller sambo.
Om det finns en möjlighet att något av undantagen skulle kunna vara aktuella är det lämpligt att du informerar om detta. Skulle du som fastighetsmäklare få kännedom om att bostadsrättsföreningen avser att höja avgifterna ska du skyndsamt informera förhandstecknarna om detta och vilka konsekvenser som kan aktualiseras. Observera att du ska vara opartisk och alltid råda förvärvaren att konsultera en egen jurist om denne skulle uttrycka en önskan om att frånträda förhandsavtalet.
Tänk även på att förvärvaren inte kan sälja bostadsrätten till en annan köpare innan upplåtelseavtal tecknats. Det har tidigare förekommit att förvärvare önskat teckna så kallade optionsavtal med en framtida köpare av bostadsrätten. Mäklarsamfundet avråder generellt sett från att fastighetsmäklare medverkar till så kallade optionsavtal eftersom sådana avtal är förenade med osäkerheter som kan vara svåra att förutse.
När upplåtelseavtal tecknats kan de kontraktsbrott som aktualiseras vara bristande betalning från förvärvarens sida och dröjsmål med tillträdet från bostadsrättsföreningens sida.
Om förvärvaren inte kan eller vill erlägga betalningen för bostadsrätten kan bostadsrättsföreningen framställa hävningsförklaring och därefter kräva skadestånd från förvärvaren. Till skillnad från vanliga överlåtelser där hävningsförklaringen kan framställas tämligen omgående måste bostadsrättsföreningen först uppmana förvärvaren (som inte betalat insatsen) att vidta rättelse, om förvärvaren inte vidtar rättelse och betalar inom en månad från uppmaningen kan bostadsrättsföreningen inte häva upplåtelseavtalet. Om upplåtelseavtalet hävs på grund av att förvärvaren inte betalar avgifterna till bostadsrättsföreningen har bostadsrättsföreningen rätt till skadestånd. Skadeståndet kan avse förlorade intäkter för månadsavgifter och/eller eventuellt lägre köpeskilling, vid en omförsäljning av bostadsrätten. Tänk på att om upplåtelse har skett är föreningens omförsäljning en vanlig köprättslig överlåtelse, upplåtelse ska inte ske på nytt efter en hävning av ett upplåtelseavtal. Skulle bostadsrättsföreningen vara i dröjsmål med tillträdet har förvärvaren rätt till nedsättning av månadsavgiften under tiden som förvärvaren inte kan använda lägenheten. Är hindret av väsentlig betydelse kan förvärvaren frånträda upplåtelseavtalet. Möjlighet att frånträda upplåtelseavtalet finns även vid väsentliga avgiftshöjningar och även här finns det en tidsbegränsning om tre månader från det att förvärvaren informerats om avgiftshöjningen.
Avslutningsvis bör du som fastighetsmäklare råda förvärvaren att försöka sälja om bostadsrätten själv om denne inte kommer att kunna erlägga betalning på tillträdesdagen. Förvärvaren kan nämligen normalt sett sälja bostadsrätten så snart förvärvaren tecknat upplåtelseavtal, observera att vissa upplåtelseavtal kan innehålla begränsningar i rätten att sälja bostadsrätten innan köpeskillingen har betalats. Som alltid är du som medlem välkommen att ringa oss på Mäklarsamfundet för ytterligare rådgivning i dessa frågor. Inom de närmaste veckorna kommer du även att kunna ta del av ett webinarium med ytterligare information om dessa frågor.
Fredrik Aldmo
Förbundsjurist
/ Press/Opinion 16 maj 2024 I slutet av april lämnade Produktivitetskommissionen sitt delbetänkande. Bland förslagen för hur produktiviteten i svensk ekonomi ska stärkas hamnar frågorna om…
/ Press/Opinion 16 maj 2024 Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson tillsätter Stefan Attefall som egnahemskommissionär med syftet att verka för en ny egnahemsrörelse och…
/ Press/Opinion 7 februari 2024 Möjligheterna för att bygga ut städer är begränsade och påverkar i sin tur bostadsutbudet. En artikel i Ekonomisk Debatt framhåller förtätning och kompensation…
/ Bransch 29 november 2023 Nyligen hölls ett seminarium med Svensk Nyproduktion i samarbete med Mäklarsamfundet, där representanter från branschen närvarade. Fokus var hur läget är på…
/ Press/Opinion 24 februari 2022 Preliminärt påbörjades nybyggnation av cirka 63 900 lägenheter under 2021. Det är 16 procent fler lägenheter jämfört med 2020. Siffrorna för 2021 tangerar…
/ Bransch 27 januari 2022 Hur såg egentligen nyproduktionsmarknaden i Skåne län ut under årsslutet? Svensk Nyproduktion har svaret i den allra senaste marknadsrapporten för december…
/ Press/Opinion 2 december 2021 Rörlighet på bostadsmarknaden gynnar den upplevda välfärden och nyproduktion av stora bostäder ger högre rörlighetseffekt än att bygga små lägenheter. Det visar…
/ Press/Opinion 18 november 2021 Priset för nyproducerade bostäder, det vill säga den kostnad byggherren betalar, var högre 2020 jämfört med 2019 för flerbostadshus och gruppbyggda småhus,…
/ Bransch 26 augusti 2021 Ungefär 34 300 lägenheter började byggas under första halvåret 2021. Det är en ökning med cirka 25 procent jämfört med samma period 2020, då 27 389 lägenheter…
/ Bransch 13 januari 2021 Hur ser det egentligen ut på den nyproducerade marknaden i Stockholms län? Svensk Nyproduktion har svaret i den allra senaste marknadsrapporten, för december…
/ Bransch 12 december 2019 De färskaste siffrorna från Svensk Nyproduktion visar på en riktigt stark november månad.
/ Bransch 28 november 2019 SCB har nyligen gått ut med ny statistik från Byggnadsprisindex (BPI) som slår fast att priset på nybyggnation har minskat med drygt 2 procent för…
/ Utbildning 30 oktober 2019 Förmiddagen ägnas åt bostadsrätter och eftermiddagen åt småhus. Kursen riktar sig till fastighetsmäklare som förmedlar nyproduktion och kommer att behandla de…
/ Bransch 2 maj 2019 Blir bostaden mer än tio veckor försenad så har köparen rätt att häva förhandsavtalet. Den bedömningen gör Nacka Tingsrätt i en ny dom.
/ Bransch 21 mars 2019 Tvisterna om förhandsavtalens giltighet inom nyproduktionen fortsätter. I förra veckan kom en ny dom, som föll ut till bostadsutvecklarens favör. Stockholms…
/ Juridik 18 oktober 2018 Det förekommer att köpare av nyproducerade bostadsrätter vill sälja bostadsrätten innan köparen ens hunnit flytta in. Om du som fastighetsmäklare får ett sådant…
/ Bransch 28 juni 2018 Kunskapen kring vilka rättigheter och skyldigheter köpare har vid en bostadsaffär är ofta låg, speciellt vid köp av nyproduktion. Därför lanserar Hemnet nu en…
/ Bransch 1 juni 2018 För första gången sedan 2012 minskade antalet påbörjade lägenheter under årets första kvartal, visar preliminära siffror från SCB. Totalt påbörjades…
/ Juridik 9 maj 2018 Den senaste tidens avmattning av bostadsmarknaden har lett till att flera nyproducerade bostadsrätter blivit svårsålda, vilket i sin tur lett till att…
/ Juridik 15 mars 2018 Om en köpare kontaktar dig och påtalar att den nyköpta bostadsrätten är felaktig ska du som fastighetsmäklare upplysa köparen om dennes handlingsalternativ, du…
/ Konsument 15 mars 2018 I en försiktigare marknad ökar efterfrågan på lösningar för att öka konsumenternas trygghetskänsla och beslutsbenägenhet. Ett exempel är bostadsutvecklaren Aros…
/ Bransch 22 februari 2018 Under 2017 fortsatte byggandet att öka och antalet påbörjade lägenheter nådde nya rekordnivåer, visar preliminära siffror från SCB. Cirka 64 000 lägenheter…
/ Bransch 8 februari 2018 Utbudet av nyproducerade bostäder har ökat med 66 procent på ett år. Det ökade utbudet och stort mediefokus har lett till en mer avvaktande marknad och tvekande…
/ Bransch 1 februari 2018 I en artikel i Svenska Dagbladet tidigare i veckan ges, med hjälp av både namngivna och anonyma bostadsrättsjurister, en bild av att många förhandsavtal som…
/ Press/Opinion 21 december 2017 Den första mars införs det skärpta amorteringskravet. Finansinspektionen har meddelat att samma regler som vid införandet av det befintliga amorteringskravet…
/ Bransch 30 november 2017 Under 2016 steg priset för nyproducerade bostäder med 8 procent för både flerbostadshus och gruppbyggda småhus, visar statistik från SCB. Statistiken…
/ Bransch 30 november 2017 Flera av landets mäklare rapporterar om att intresset för nyproduktion har minskat jämfört med för ett år sedan. Två aktörer på nyproduktionsmarknaden menar att…
/ Bransch 26 oktober 2017 Tar småhusentreprenören samma ansvar för det nyuppförda huset mot en andrahandsköpare som man skulle haft mot den ursprunglige beställaren?
/ Bransch 30 mars 2017 Fastighetsbyrån storsatsar nu på nyproduktion och en del av den satsningen är Henrik Lenander. Han är sedan februari ny affärsområdesansvarig för nyproduktion.…
/ Juridik 16 februari 2017 I takt med att byggandet tagit fart har behovet av fastighetsmäklarkårens tjänster ökat. Förmedling av nyproduktion skiljer sig i många delar från förmedling av…
/ Juridik 29 september 2016 Fastighetsmäklaren hade inledningsvis ett skrivuppdrag och därefter ett förmedlingsuppdrag avseende den aktuella fastigheten. Både säljare och köpare har gjort…
/ Juridik 15 september 2016 Det kan inte ha undgått någon aktiv fastighetsmäklare att det i media skrivits om att det förekommer relativt omfattande spekulation kring försäljning av…
/ Bransch 1 oktober 2015 Enligt uppgifter från byggbolag förekommer det att fastighetsmäklare köper nyproducerade lägenheter i spekulationssyfte. ”Det står i strid med…
/ Bransch 11 juni 2015 I februari tog Mäklarsamfundet initiativ till att föra samtal om hur konsumenttryggheten kan säkras och eventuell ogrundad oro släckas i samband med köp av…
/ Juridik 19 mars 2015 En fråga som många ställt i anslutning till Finansinspektionens nya regler om krav på amortering är vad som specifikt gäller för nyproducerade bostadsrätter.…
/ Bransch 19 februari 2015 Under hösten 2014 förekom det en hel del skriverier i tidningarna om konsumenter som hamnat i kläm när de köpt nyproducerade lägenheter. Det blev tydligt att…
/ Juridik 22 januari 2015 Fastighetsmäklarlagen är anpassad till förmedling av bostäder på begagnatmarknaden vilket kan ställa till det vid förmedling av nyproduktion, speciellt vid…