
Bostadsrättens indirekta nettoskuld
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Mäklarsamfundet har för samtliga mäklarsystem tillhandahållit s.k. branschgemensamma överlåtelseavtal och köpekontrakt. Dessa revideras löpande och justeras vid behov på grund av lagändringar eller önskemål av en särskild samrådsgrupp bestående av jurister från Mäklarsamfundet Svensk Fastighetsförmedling och Fastighetsbyrån. Vad som dock är viktigt att komma ihåg, är att ni alltid har ett ansvar (grundat i 21 § FML) att de avtal som ni upprättar är såväl korrekta som relevanta utifrån just den aktuella affären. Det går alltså inte att försvara en skrivning med att den ingår i det s.k. branschgemensamma kontraktet och kanske i sig är korrekt – är den inte anpassad för just den här aktuella affären kan den ändå anses bristfällig.
Den här frågan ställdes nyligen på sin spets. Själva omständigheten som varningen grundades i ska utvecklas något, men framförallt vill vi kommunicera själva ståndpunkten från beslutet; nämligen att ni har ett ansvar att säkerställa att alla avtal ni medverkar till – vare sig det är köpehandlingar eller tilläggsavtal – alltid är såväl korrekta som relevanta utifrån de aktuella parterna till den aktuella affären.
I ärendet var det fråga om en överlåtelse av en nyproducerad bostadsrätt; där säljaren hade tecknat upplåtelseavtal och tillträtt men ej flyttat in i bostaden innan han sålde den vidare. I det branschgemensamma överlåtelseavtalet, vilket användes i affären, framgår i paragrafen om bostadsrättens skick, att den överlåts i befintligt skick och att detta avgörs med utgångspunkt i förhållandena på avtalsdagen.
FMI anser att formuleringen om befintligt innebär en form av friskrivning från säljarens sida. Denna vägs i de flesta fall upp av att säljaren har en skyldighet att upplysa om omständigheter han känner till om bostaden och som kan vara av värde för köparen att få reda på. Om säljaren (eller dennes företrädare, om man t.ex. har med ett dödsbo eller en god man att göra) inte bott i bostaden följer enligt FMI att säljaren då inte kan förväntas lämna den typen av upplysningar köparen annars har att förvänta sig. ”Friskrivningen” som formuleringen om befintligt skick då innebär vägs då inte, enligt FMI, upp i ett fall som det aktuella. Istället blir det fråga om en slags snedfördelning, till nackdel för köparen, och mäklaren varnades för att ha åsidosatt sin omsorgsplikt mot köparen genom att inte anpassa avtalet i och med detta.
Beslutet överklagades men förvaltningsrätten gav FMI rätt, varför vi har anledning tro att detta är vad som kommer att gälla även nästa gång en liknande situation ska bedömas av inspektionen.
Det ska sägas att Mäklarsamfundet i vissa i alla delar har en annan uppfattning än den FMI, och förvaltningsrätten redovisat i ärendet, men behöver närmare analysera rättsläget.
Tills vidare råder vi dig dock generellt vara observant på att det avtalsdokument ni tillhandahåller återspeglar den aktuella överlåtelsen och är tillämpbart och balanserat mellan parterna. Om någon av parterna har önskemål om att villkor som innebär en avvikelse från sådan normal balans, exempelvis om säljaren vill friskriva sig, bör du alltid uppmärksamma den andra parten på detta och informera om vad det leder till.
Förmedlar du en överlåtelse där omständigheterna är desamma som i den nu prövade förmedlingen, bör du kontakta oss på juristavdelningen för råd.
Louise Åhl Rosell
Bitr. förbundsjurist
/ Juridik 21 september 2023 De flesta fastighetsmäklare förmedlar förr eller senare ett objekt där tvist uppstår mellan säljare och köpare gällande fel i fastigheten eller bostadsrätten.…
/ Juridik 9 december 2020 Vi får alltjämt många frågor om vad som gäller avseende formkrav för undertecknande av de avtal som förekommer inom ramen för mäklartjänsten. Antalet frågor…
/ Juridik 15 oktober 2020 Alldeles nyligen har § om bostadsrättens skick i våra branschgemensamma överlåtelseavtal uppdaterats och detta nyhetsbrev syftar framförallt till att…
/ Juridik 4 juni 2020 Vi följer med spänning utvecklingen av praxis kring förhandsavtal för nyproducerade bostadsrätter och såsom tidigare har utlovats gör vi vårt bästa för att…
/ Juridik 8 april 2020 Force majeure brukar anses innebära oförutsedda händelser vilka inträffar på grund av en oundviklig yttre kraft utanför parternas kontroll vilka ingen kunde…
/ Juridik 29 maj 2019 Alltsedan marknaden för nyproducerade bostadsrätter började stanna av för några år sedan har en av de mer centrala frågeställningarna varit under vilka…
/ Juridik 14 juni 2018 Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd (FRN) har nyligen rekommenderat en fastighetsmäklare att betala skadestånd till två konsumenter i anledning av att…
/ Konsument 8 mars 2018 Köpare och säljare kan avtala om en friskrivningsklausul, men vad innebär den? I det senaste avsnittet av Konsumentkollen går Mäklarsamfundets kundombudsman…
/ Juridik 15 februari 2018 Frågor kring kontraktsbrott i anslutning till förvärv av nyproducerade bostadsrätter är aktuella, inte minst på grund av stort medieintresse. I den här artikeln…
/ Juridik 30 november 2017 Mäklarsamfundet får ofta frågor från fastighetsmäklare som rör önskemål att ”ändra ägarandelar” på köparsidan mellan kontraktsskrivningen och tillträdet. Det…
/ Juridik 21 september 2017 Avtal om köp av fastigheter och bostadsrätter måste vara skriftliga för att överhuvudtaget vara giltiga. Men hur är det med muntliga överenskommelser om…
/ Konsument 11 maj 2017 Hur stor ska handpenningen vara? Varför ska handpenningen deponeras på fastighetsmäklarens klientmedelskonto? Vad är ett depositionsavtal? Mäklarsamfundets…
/ Juridik 11 maj 2017 En av de mest frekventa frågorna som Mäklarsamfundets jurister får är vad som gäller om köparna av ett objekt önskar ändra ägarförhållandena mellan kontrakt och…
/ Juridik 27 april 2017 Det har blivit allt vanligare att bostadsrättsföreningar upplåter t.ex. vindsutrymmen och f.d. hyreslokaler med bostadsrätt för att användas som bostäder. Det…
/ Juridik 18 augusti 2016 Högsta domstolen (HD): Vid motstridiga uppgifter i köpekontrakt och köpebrev för fast egendom bör köpekontraktet som regel läggas till grund för bedömningen av…
/ Juridik 11 juni 2015 FMI har nyligen prövat en fastighetsmäklares förmedling av en tomt som förutsatte en lantmäteriförrättning.
/ Juridik 28 maj 2015 FMI har nyligen prövat en fastighetsmäklares medverkan till utformningen av ett tilläggsavtal avseende säljarnas åtagande att avhjälpa fel och brister efter…
/ Juridik 2 april 2014 Det har sedan länge uppmanats till försiktighet i användandet av optionsavtal för bostadsrätter.