
Bostadsrättens indirekta nettoskuld
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Köpekontraktet innehöll en öppen besiktningsklausul, varför köparen efter kontraktsskrivning genomförde en besiktning. Köparen har utfört en besiktning och önskat fullfölja köpet om säljarna utförde omfattande renoveringsåtgärder.
Tilläggsavtal (se utdrag nedan) tecknades därför med bl.a. följande innehåll:
Att säljarna skall åtgärda och bekosta de av besiktningsmannen påtalade felen/bristerna i/på
1. Krypgrund (med garanti)
2. Läckande wc stol duschrum inne i allrummet
3. Läckage från värmepanna
4. Ev fukt och rötskador bakom rötskadad panel
5. Yttertak (med garanti)
Detta ska vara fackmannamässigt utfört och godkänt av köparen senast 2 veckor innan tillträdet.
Om ovanstående åtgärder inte är utförda senast på tillträdesdagen deponeras skäligt belopp för kvarvarande åtgärder på fastighetsmäklarens klientmedelskonto.
Är åtgärderna inte utförda senast den [datum] tillfaller deponerade medel köparen.
Med detta förklarar sig båda parterna nöjda med ingånget avtal och köparen friskriver härmed säljarna från all i besiktningsprotokollet påtalade fel och brister.
FMI uttalade att fastighetsmäklaren ska verka för att köpare och säljare träffar överenskommelser i frågor som behöver lösas i samband med överlåtelsen och att mäklaren ska hjälpa köparen och säljaren att upprätta de handlingar som behövs för överlåtelsen. Mäklaren har därvid ett ansvar för att återgångsvillkor och andra villkor utformas på ett sådant sätt så att tvister om dess tolkning undviks. Det tilläggsavtal som mäklaren i detta fall har medverkat till har innehållit ofullständiga uppgifter om vilka konkreta fel och brister som säljaren skulle åtgärda då tilläggsavtalet enbart hänvisade till sådana fel som hade påtalats av besiktningsmannen avseende krypgrunden, skador bakom panelen och yttertaket. Det besiktningsprotokoll som har inhämtats av köparen i samband med överlåtelsen innehöll flera rekommendationer om fortsatta tekniska utredningar i väsentliga delar. Vidare skulle det belopp som säljaren skulle deponera för eventuella kvarvarande åtgärder efter tillträdesdagen vara ”skäligt”. Det innebar att det i tilläggsavtalet inte fanns några begränsningar av kostnaderna för säljarens reparationsåtaganden och inte heller någon reglering om hur detta deponerade belopp skulle beräknas. Med hänsyn till detta fann FMI att mäklaren har åsidosatt sin omsorgsplikt och god fastighetsmäklarsed och mäklaren meddelades en varning i anledning av bristerna i tilläggsavtalet.
Johanna Stampe
Förbundsjurist
/ Juridik 7 mars 2024 Besiktning av bostaden är ett viktigt moment i försäljningsprocessen som kräver olika former av hantering från mäklarens sida. Om fel i bostaden upptäcks vid…
/ Juridik 1 juni 2022 I samband med att en fastighet överlåts kan vissa faktorer ännu vara osäkra varav det ena eller det andra utfallet kan påverka fastighetens värde. Mot bakgrund…
/ Juridik 9 december 2020 Vi får alltjämt många frågor om vad som gäller avseende formkrav för undertecknande av de avtal som förekommer inom ramen för mäklartjänsten. Antalet frågor…
/ Juridik 4 juni 2020 Vi följer med spänning utvecklingen av praxis kring förhandsavtal för nyproducerade bostadsrätter och såsom tidigare har utlovats gör vi vårt bästa för att…
/ Juridik 8 april 2020 Force majeure brukar anses innebära oförutsedda händelser vilka inträffar på grund av en oundviklig yttre kraft utanför parternas kontroll vilka ingen kunde…
/ Juridik 18 oktober 2019 Användning av branschgemensamma avtal och skrivelser har många fördelar; men det hindrar inte att en mäklare alltid är skyldig att se till att avtalet som…
/ Juridik 29 maj 2019 Alltsedan marknaden för nyproducerade bostadsrätter började stanna av för några år sedan har en av de mer centrala frågeställningarna varit under vilka…
/ Juridik 14 juni 2018 Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd (FRN) har nyligen rekommenderat en fastighetsmäklare att betala skadestånd till två konsumenter i anledning av att…
/ Juridik 5 april 2018 Mäklaren blev anmäld av köparna av en fastighet som riktade kritik mot utformningen av en besiktningsklausul, närmare bestämt tidsfristen i klausulen.
/ Konsument 22 mars 2018 Köpare och säljare kan ibland ha behov att i ett köpekontrakt avtala om att köpet ska återgå under vissa förutsättningar. I senaste avsnittet av Konsumentkollen…
/ Juridik 15 februari 2018 Frågor kring kontraktsbrott i anslutning till förvärv av nyproducerade bostadsrätter är aktuella, inte minst på grund av stort medieintresse. I den här artikeln…
/ Juridik 30 november 2017 Mäklarsamfundet får ofta frågor från fastighetsmäklare som rör önskemål att ”ändra ägarandelar” på köparsidan mellan kontraktsskrivningen och tillträdet. Det…
/ Juridik 21 september 2017 Avtal om köp av fastigheter och bostadsrätter måste vara skriftliga för att överhuvudtaget vara giltiga. Men hur är det med muntliga överenskommelser om…
/ Konsument 11 maj 2017 Hur stor ska handpenningen vara? Varför ska handpenningen deponeras på fastighetsmäklarens klientmedelskonto? Vad är ett depositionsavtal? Mäklarsamfundets…
/ Juridik 11 maj 2017 En av de mest frekventa frågorna som Mäklarsamfundets jurister får är vad som gäller om köparna av ett objekt önskar ändra ägarförhållandena mellan kontrakt och…
/ Juridik 27 april 2017 Det har blivit allt vanligare att bostadsrättsföreningar upplåter t.ex. vindsutrymmen och f.d. hyreslokaler med bostadsrätt för att användas som bostäder. Det…
/ Juridik 18 augusti 2016 Högsta domstolen (HD): Vid motstridiga uppgifter i köpekontrakt och köpebrev för fast egendom bör köpekontraktet som regel läggas till grund för bedömningen av…
/ Juridik 30 juni 2016 I näst intill samtliga fastighetsaffärer förekommer det att köpekontraktet är förenat med en så kallad ”öppen besiktningsklausul”.
/ Juridik 29 oktober 2015 Vilken tidpunkt gäller för mäklarens skyldighet att redovisa deponerad handpenning och för rätten till provision? Mäklarsamfundets biträdande förbundsjurist…
/ Juridik 11 juni 2015 FMI har nyligen prövat en fastighetsmäklares förmedling av en tomt som förutsatte en lantmäteriförrättning.
/ Juridik 19 mars 2015 FMI tilldelade nyligen en mäklare varning pga. att den besiktningsklausul som fastighetsmäklaren medverkat till inte varit tillräckligt tydlig.
/ Juridik 19 februari 2015 Hovrättsdom: Mäklare behöver inte betala skadestånd för saknat lånevillkor då detta inte ansågs ha orsakat skadorna.
/ Juridik 2 april 2014 Det har sedan länge uppmanats till försiktighet i användandet av optionsavtal för bostadsrätter.