
Bostadsrättens indirekta nettoskuld
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
I ett antal tingsrättsavgöranden under de senaste två åren har frågor som rör just utformningen av förhandsavtal varit föremål för prövning. I avgörandena har det varit frågorna om dröjsmål och ogiltighet till följd av formfel som tilldragit sig det största intresset. Hittills har bostadsrättsföreningarna gått vinnande ur de mål som har handlat om ogiltighet till följd av formfel medan förhandstecknarna har haft större framgång i mål rörande dröjsmål.
Den centrala frågeställningen i de avgöranden där förhandsavtalens överensstämmelse med bostadsrättslagens formkrav har prövats, har varit om det är förenligt med formkraven att ange den beräknade tidpunkten för upplåtelse som ett intervall om ett eller två kvartal. Syftet med att ange en beräknad tidpunkt för upplåtelse är bland annat att fastställa en startpunkt för en eventuell dröjsmålsberäkning. Domstolarna har i tidigare avgöranden varit av uppfattningen att det, för det fall den beräknade tidpunkten för upplåtelse anges som ett intervall, är sista dagen i intervallet som utgör startpunkten för en sådan dröjsmålsberäkning. Följaktligen har det ansetts vara förenligt med formkraven att ange den beräknade tidpunkten för upplåtelse som ett intervall.
I det nu aktuella målet hade den beräknade tidpunkten för upplåtelse angivits till ”Under 2017, dock senast tre (3) mån innan tillträdestidpunkten”. Preliminär tidpunkt för tillträde angavs i förhandsavtalet till ”Q3 - Q4 2018”. Bostadsrättsföreningen argumenterade för att skrivningen skulle tolkas så att man skulle bortse från ”dock senast”-satsen och att den beräknade tidpunkten för upplåtelse var preciserad till, som senast, 2017-års utgång. Domstolen menade att föreningens tolkning innebar att ”dock senast”-satsen skulle ha tagits in i avtalet utan att ha någon relevans vilket, enligt domstolen, inte framstod som sannolikt.
Domstolen tolkade istället skrivningen som att upplåtelse kunde komma att ske under 2017 eller när som helst efter det, förutsatt att upplåtelsen skedde senast tre månader före den preliminära tidpunkten för tillträde. Till skillnad från vad som varit fallet i tidigare tingsrättsavgöranden där formulering av den beräknade tidpunkten för upplåtelse har prövats, konstaterades det i det aktuella fallet att det inte fanns något bestämt slutdatum för när upplåtelse skulle ske. Domstolen menade vidare att syftet med att ange en beräknad tidpunkt för upplåtelse, att ha en startpunkt för dröjsmålsberäkning, satts ur spel ”då det inte har varit möjligt att beräkna eventuellt dröjsmål från Föreningens sida vilket får till följd att Föreningen enligt förhandsavtalet aldrig kan vara i dröjsmål med att upplåta lägenheten innan Föreningen har meddelat dag för tillträde.”
Till följd därav fann domstolen att förhandsavtalet inte uppfyllde bostadsrättslagens formkrav och förklarade avtalet ogiltigt.
Vilka slutsatser kan man då dra av den ovan refererade domen? Det kan konstateras att domstolen i likhet med vad som varit fallet i tidigare avgöranden ansåg det vara förenligt med bostadsrättslagens formkrav att ange den beräknade tidpunkten för upplåtelse som ett intervall. Det som skiljer det nu aktuella fallet mot tidigare avgöranden är att tidpunkten för upplåtelse även hade knutits till tidpunkten för tillträdet, som inte angivits med en specifik tidpunkt. Så, domen innebär inte någon omsvängning i förhållande till tidigare praxis, snarare tvärtom. Domstolen befäster den tidigare uppfattningen att den beräknade tidpunkten för upplåtelse kan anges som ett intervall, dock under förutsättning att det finns ett specificerat slutdatum som utgångspunkt för en dröjsmålsberäkning.
Domen har i skrivande stund inte vunnit laga kraft.
Niklas Rollgard
Förbundsjurist Mäklarsamfundet
/ Press/Opinion 16 maj 2024 I slutet av april lämnade Produktivitetskommissionen sitt delbetänkande. Bland förslagen för hur produktiviteten i svensk ekonomi ska stärkas hamnar frågorna om…
/ Press/Opinion 16 maj 2024 Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson tillsätter Stefan Attefall som egnahemskommissionär med syftet att verka för en ny egnahemsrörelse och…
/ Press/Opinion 7 februari 2024 Möjligheterna för att bygga ut städer är begränsade och påverkar i sin tur bostadsutbudet. En artikel i Ekonomisk Debatt framhåller förtätning och kompensation…
/ Bransch 29 november 2023 Nyligen hölls ett seminarium med Svensk Nyproduktion i samarbete med Mäklarsamfundet, där representanter från branschen närvarade. Fokus var hur läget är på…
/ Juridik 7 april 2022 Som vi tidigare har informerat om har regeringen lagt fram en ny proposition med förslag på ändringar i bland annat bostadsrättslagen och fastighetsmäklarlagen.…
/ Juridik 24 mars 2022 Regeringen lade den 17 mars 2022 fram en proposition i syfte att stärka det rättsliga skyddet för den som köper eller äger en bostadsrätt. Propositionen har…
/ Press/Opinion 24 februari 2022 Preliminärt påbörjades nybyggnation av cirka 63 900 lägenheter under 2021. Det är 16 procent fler lägenheter jämfört med 2020. Siffrorna för 2021 tangerar…
/ Bransch 27 januari 2022 Hur såg egentligen nyproduktionsmarknaden i Skåne län ut under årsslutet? Svensk Nyproduktion har svaret i den allra senaste marknadsrapporten för december…
/ Press/Opinion 2 december 2021 Rörlighet på bostadsmarknaden gynnar den upplevda välfärden och nyproduktion av stora bostäder ger högre rörlighetseffekt än att bygga små lägenheter. Det visar…
/ Press/Opinion 18 november 2021 Priset för nyproducerade bostäder, det vill säga den kostnad byggherren betalar, var högre 2020 jämfört med 2019 för flerbostadshus och gruppbyggda småhus,…
/ Juridik 9 december 2020 Vi får alltjämt många frågor om vad som gäller avseende formkrav för undertecknande av de avtal som förekommer inom ramen för mäklartjänsten. Antalet frågor…
/ Juridik 8 april 2020 Force majeure brukar anses innebära oförutsedda händelser vilka inträffar på grund av en oundviklig yttre kraft utanför parternas kontroll vilka ingen kunde…
/ Juridik 18 oktober 2019 Användning av branschgemensamma avtal och skrivelser har många fördelar; men det hindrar inte att en mäklare alltid är skyldig att se till att avtalet som…
/ Juridik 29 maj 2019 Alltsedan marknaden för nyproducerade bostadsrätter började stanna av för några år sedan har en av de mer centrala frågeställningarna varit under vilka…
/ Juridik 2 maj 2019 Blir bostaden mer än tio veckor försenad så har köparen rätt att häva förhandsavtalet. Den bedömningen gör Nacka Tingsrätt i en ny dom.
/ Bransch 21 mars 2019 Tvisterna om förhandsavtalens giltighet inom nyproduktionen fortsätter. I förra veckan kom en ny dom, som föll ut till bostadsutvecklarens favör. Stockholms…
/ Juridik 18 oktober 2018 Det förekommer att köpare av nyproducerade bostadsrätter vill sälja bostadsrätten innan köparen ens hunnit flytta in. Om du som fastighetsmäklare får ett sådant…
/ Juridik 13 september 2018 Eftersom det kan gå ganska lång tid mellan förhandsavtalet och upplåtelseavtalet vid köp av nyproducerad bostadsrätt händer det att förhandstecknare vill ”lägga…
/ Juridik 14 juni 2018 Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd (FRN) har nyligen rekommenderat en fastighetsmäklare att betala skadestånd till två konsumenter i anledning av att…
/ Juridik 17 maj 2018 Försenade nyproduktionsprojekt och avtalsförhållanden får nu stor uppmärksamhet i media. Ofta kretsar det kring vad den angivna beräknade tidpunkten för…
/ Juridik 9 maj 2018 Den senaste tidens avmattning av bostadsmarknaden har lett till att flera nyproducerade bostadsrätter blivit svårsålda, vilket i sin tur lett till att…
/ Juridik 15 mars 2018 Om en köpare kontaktar dig och påtalar att den nyköpta bostadsrätten är felaktig ska du som fastighetsmäklare upplysa köparen om dennes handlingsalternativ, du…
/ Konsument 15 mars 2018 I en försiktigare marknad ökar efterfrågan på lösningar för att öka konsumenternas trygghetskänsla och beslutsbenägenhet. Ett exempel är bostadsutvecklaren Aros…
/ Juridik 15 februari 2018 Frågor kring kontraktsbrott i anslutning till förvärv av nyproducerade bostadsrätter är aktuella, inte minst på grund av stort medieintresse. I den här artikeln…
/ Bransch 1 februari 2018 I en artikel i Svenska Dagbladet tidigare i veckan ges, med hjälp av både namngivna och anonyma bostadsrättsjurister, en bild av att många förhandsavtal som…
/ Press/Opinion 21 december 2017 Den första mars införs det skärpta amorteringskravet. Finansinspektionen har meddelat att samma regler som vid införandet av det befintliga amorteringskravet…
/ Juridik 30 november 2017 Mäklarsamfundet får ofta frågor från fastighetsmäklare som rör önskemål att ”ändra ägarandelar” på köparsidan mellan kontraktsskrivningen och tillträdet. Det…
/ Bransch 26 oktober 2017 Tar småhusentreprenören samma ansvar för det nyuppförda huset mot en andrahandsköpare som man skulle haft mot den ursprunglige beställaren?
/ Juridik 21 september 2017 Avtal om köp av fastigheter och bostadsrätter måste vara skriftliga för att överhuvudtaget vara giltiga. Men hur är det med muntliga överenskommelser om…
/ Konsument 11 maj 2017 Hur stor ska handpenningen vara? Varför ska handpenningen deponeras på fastighetsmäklarens klientmedelskonto? Vad är ett depositionsavtal? Mäklarsamfundets…
/ Juridik 11 maj 2017 En av de mest frekventa frågorna som Mäklarsamfundets jurister får är vad som gäller om köparna av ett objekt önskar ändra ägarförhållandena mellan kontrakt och…
/ Juridik 27 april 2017 Det har blivit allt vanligare att bostadsrättsföreningar upplåter t.ex. vindsutrymmen och f.d. hyreslokaler med bostadsrätt för att användas som bostäder. Det…
/ Juridik 19 januari 2017
/ Juridik 29 september 2016 Fastighetsmäklaren hade inledningsvis ett skrivuppdrag och därefter ett förmedlingsuppdrag avseende den aktuella fastigheten. Både säljare och köpare har gjort…
/ Juridik 15 september 2016 Det kan inte ha undgått någon aktiv fastighetsmäklare att det i media skrivits om att det förekommer relativt omfattande spekulation kring försäljning av…
/ Juridik 18 augusti 2016 Högsta domstolen (HD): Vid motstridiga uppgifter i köpekontrakt och köpebrev för fast egendom bör köpekontraktet som regel läggas till grund för bedömningen av…
/ Juridik 23 mars 2016 Ett återkommande klagomål från köpare av nyare bostadsrätter är att golvvärmen som mäklaren marknadsfört i objektsbeskrivningen inte finns. Att få rätsida på…
/ Juridik 11 juni 2015 FMI har nyligen prövat en fastighetsmäklares förmedling av en tomt som förutsatte en lantmäteriförrättning.
/ Juridik 28 maj 2015 FMI har nyligen prövat en fastighetsmäklares medverkan till utformningen av ett tilläggsavtal avseende säljarnas åtagande att avhjälpa fel och brister efter…
/ Juridik 22 januari 2015 Fastighetsmäklarlagen är anpassad till förmedling av bostäder på begagnatmarknaden vilket kan ställa till det vid förmedling av nyproduktion, speciellt vid…
/ Juridik 2 april 2014 Det har sedan länge uppmanats till försiktighet i användandet av optionsavtal för bostadsrätter.