
Bostadsrättens indirekta nettoskuld
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Om säljaren av ett fritidshus berättar att de har tillgång till en båtplats eller brygga måste du ställa följande fråga:
Med vilken rätt använder ni bryggan eller båtplatsen idag?
Även om säljaren har tillgång till en brygga eller båtplats innebär det inte per automatik att en köpare har rätt att överta rättigheten. För att avgöra om rättigheten ingår i köpet måste du kontrollera om det finns servitut eller nyttjanderättsavtal som ger rätt att använda bryggan eller båtplatsen. Det kan även finnas varianter där fastigheten ingår i en samfällighetsförening som förvaltar brygg- eller båtplatser.
Om det finns servitut kopplat till fastigheten följer rättigheten automatiskt med i köpet som fastighetstillbehör. Om det däremot finns ett nyttjanderättavtal bör du vara extra vaksam. Det är nämligen ovanligt att rättighet enligt ett nyttjanderättsavtal utan vidare kan göras gällande av köparen. Det är inte heller givet att köparen får rätt till en brygg- eller båtplats även om det finns en samfällighet som förvaltar brygg- eller båtplatser, samfälligheten kan nämligen ha kötid på platserna.
För att undvika problem måste du ställa följande fråga:
Hur ska en köpare göra för att få överta nyttjanderätten?
Om det står i nyttjanderättsavtalet att rätten att använda bryggan eller båtplatsen får överlåtas till ny ägare av säljarens fastighet, bör du kunna utgå ifrån att köparen kan få ta över nyttjanderätten. Det kan dock finnas villkor för övertagandet som måste uppfyllas. Övertagandet bör därför säkerställas och dokumenteras antingen direkt på nyttjanderättsavtalet, eller genom separat avtal om överlåtelse av nyttjanderätten som inkluderar markägarens godkännande. Om nyttjanderättsavtalet inte reglerar vad som händer vid en försäljning säljarens fastighet är utgångspunkten att nyttjanderätten inte överlåtas utan markägarens tillstånd. Det kan även undantagsvis förekomma avtal där det uttryckligen framgår att nyttjanderätten upphör vid sådan överlåtelse och då oftast då markägare och nyttjanderättshavare haft en personlig relation.
Sammantaget bör du hantera frågan på följande sätt:
Om du är osäker på hur man ska formulera en sådan bestämmelse eller i övrigt har frågor kring ovanstående, är du välkommen kontakta mig eller någon av mina kollegor på juristavdelning på Mäklarsamfundet för rådgivning och bistånd.
Fredrik Aldmo
Förbundsjurist
/ Juridik 13 februari 2025 Det finns anledning att vara särskilt uppmärksam i samband med överlåtelse av en bostadsrätt när det gäller innehavarens tillgång till annat än själva bostaden…
/ Juridik 28 november 2024 I ett nyligen avgjort ärende från FRN bedöms en mäklare skadeståndsskyldig gentemot en köpare. Anledningen var att mäklaren i objektbeskrivningen (godkänd av…
/ Juridik 3 oktober 2024 Fastighetsmäklarinspektionens senaste sammanträde har återigen aktualiserat vikten av korrekt bostadsbeskrivning vid marknadsföring. Samtidigt har flera fall i…
/ Juridik 21 april 2022 Med jämna mellanrum får vi frågor om hur gemensamhetsanläggningar ska kontrolleras och redovisas i objektsbeskrivningen. Då rättsläget till vissa delar är…
/ Juridik 7 april 2022 Som vi tidigare har informerat om har regeringen lagt fram en ny proposition med förslag på ändringar i bland annat bostadsrättslagen och fastighetsmäklarlagen.…
/ Juridik 3 juni 2021 I och med lagändringen gäller fortsatt strikt krav på objektsbeskrivningar, men med utökade möjligheter att tillhandahålla dem till tilltänkta köpare.
/ Juridik 28 januari 2021 En vanlig fråga till juristerna på Mäklarsamfundet är hur antalet rum ska redovisas på ett korrekt sätt vid marknadsföringen av en bostad. Det har nyligen…
/ Juridik 23 april 2020 Det blir allt mer vanligt att fastigheter är anslutna till fibernätet. Utbyggnaden av fibernätet pågår över hela landet i snabb takt. Kostnaderna för att…
/ Juridik 30 januari 2020 Enligt en färsk dom från förvaltningsrätten i Karlstad kan en fastighetsmäklare tilldelas varning för felaktiga uppgifter i objektsbeskrivningen oavsett hur…
/ Juridik 7 mars 2019 FMI har beslutat att ge en mäklare en varning på grund av att mäklaren har underlåtit att ange fastighetsavgiften som en driftskostnad i objektsbeskrivningen.…
/ Juridik 2 november 2018 En del frågor som ställs till oss jurister på Mäklarsamfundet handlar om driftskostnader. Objektsbeskrivningen ska innehålla uppgift om fastighetens eller…
/ Juridik 25 oktober 2018 En mäklare har av FRN ansetts vara skadeståndsskyldig i förhållande till en fastighetsköpare på grund av att objektsbeskrivningen innehöll en felaktig uppgift…
/ Juridik 1 juni 2018 Inte sällan får Mäklarsamfundets jurister in reklamationsärenden som rör felaktigheter i en objektsbeskrivning. Vanligtvis är det då köparen som kontaktat…
/ Konsument 25 maj 2018 Den senaste tiden har jag som Mäklarsamfundets kundombudsman tagit emot ovanligt många samtal från både köpare och säljare gällande att lägenhetsförrådets…
/ Juridik 8 juni 2017 Under den senaste tiden har Mäklarsamfundets kundombudsman fått flera telefonsamtal från köpare som blivit utlovade båtplats i samband med att de förvärvat en…
/ Konsument 30 mars 2017 Om det efter köpet upptäcks fel i objektsbeskrivningen, t.ex. att årsavgiften till bostadsrättsföreningen inte stämmer, vem ansvarar för detta? I avsnitt 13 av…
/ Juridik 27 oktober 2016 FMI meddelar fastighetsmäklare en erinran för uppgift i objektsbeskrivningen avseende gemensamhetsanläggning som inte uppfyller kravet.
/ Juridik 13 oktober 2016 I ett färskt avgörande från Fastighetsmäklarinspektionen har en fastighetsmäklare meddelats en varning för att objektsbeskrivningen innehöll uppgifter om att…
/ Konsument 1 september 2016 Innan sommaren släpptes första avsnittet av Konsumentkollen som en teaser. Nu kör vi igång på riktigt! I varje nyhetsbrev under hösten kommer Mäklarsamfundets…
/ Juridik 30 juni 2016 En köpare förvärvade en bostadsrätt till en trerumslägenhet som var omgärdad av en takterrass om 90 kvm. I objektsbeskrivningen hade angivits ”Upplåten mark: 90…
/ Juridik 23 mars 2016 Ett återkommande klagomål från köpare av nyare bostadsrätter är att golvvärmen som mäklaren marknadsfört i objektsbeskrivningen inte finns. Att få rätsida på…
/ Juridik 28 januari 2016 Det finns idag oändliga möjligheter att på olika sätt redigera och försköna bilder och det kan därför vara lockande att göra det i samband med en förmedling för…
/ Juridik 1 oktober 2015 En mäklare som fått en erinran av Fastighetsmäklarinspektionen överklagade detta till kammarrätten, som nu går på mäklarens linje. Enligt kammarrätten har…
/ Juridik 11 juni 2015 FMI har nyligen prövat en fastighetsmäklares förmedling av en tomt som förutsatte en lantmäteriförrättning.
/ Juridik 13 maj 2015 FMI har nyligen prövat en fastighetsmäklares förmedling avseende en bostadsrätt och uppgifter i objektsbeskrivningen om antalet rum.
/ Juridik 5 februari 2015 FMI tilldelade nyligen en mäklare varning p.g.a. brister i hanteringen av objektsbeskrivningen avseende en bostadsrättslägenhet.
/ Juridik 22 januari 2015 FMI har nyligen tilldelat tre mäklare varning p.g.a. att det i objektsbeskrivningen avseende förmedling av bostadsrätt inte har angivits om upplåten mark ingick…