Bostadsrättens indirekta nettoskuld
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Det första du ska tänka på är att köplagen inte är aktuell vid feltvister i samband med upplåtelser, istället är det bostadsrättslagen och avtalslagen som ska tillämpas.
Den aktuella regleringen i bostadsrättslagen återfinns i 7 kap 1–2 §§.
Av 7 kap 1 § bostadsrättslagen framgår det att, om inget annat avtalats, bostadsrätten ska vara i sådant skick att den enligt den allmänna uppfattningen på orten är fullt brukbar för det avsedda ändamålet. Vad som avtalats rörande skicket framgår dels av upplåtelseavtalet och dels av objektsbeskrivningen, men även innehållet i den ekonomiska planen, eventuellt förekommande bo-faktablad, broschyrer och annat reklammaterial kan vara av betydelse vid bedömningen, liksom ändamålet med upplåtelsen. I de fall det inte går att utläsa vad som avtalats i något visst avseende måste hjälpregeln om ortstypiskt skick tillämpas.
Om bostadsrätten inte är i rätt skick på tillträdesdagen och bostadsrättsföreningen, trots tillsägelse, inte avhjälper bristen så snart som det är möjligt får förvärvaren avhjälpa bristen på bostadsrättsföreningens bekostnad. Skulle det vara så att bristen inte kan avhjälpas utan dröjsmål, eller om bostadsrättsföreningen inte avhjälper bristen trots påpekande, får förvärvaren efter uppsägning frånträda bostadsrätten. För att det ska finnas rätt till uppsägning krävs det dock att bristen är av väsentlig betydelse.
Till dess att bristen avhjälpts har förvärvaren i regel rätt till nedsättning av månadsavgiften, nedsättningens storlek beror sig helt på vilken brist det handlar om. Skulle lägenheten inte kunna användas överhuvudtaget kan nedsättning ske med hela månadsavgiften.
Det kan vara värt att notera att kriteriet ”skick” sannolikt inte kan tillämpas på avtalade uppgifter. Skulle bristen avse exempelvis avvikelse i boarea måste tvisten bedömas utifrån avtalsrättsliga bestämmelser.
Även om det finns mycket lite praxis vad gäller just avvikelser i boarea vid nyproduktion kan viss ledning hämtas från en dom från Södertörns tingsrätt, mål nr. T 4822-10. I det aktuella målet framhöll domstolen att köprättsliga regler inte var tillämpliga vid nyproduktion och tillerkände inte heller förvärvarna någon ersättning trots en avvikelse i boarea på knappt tio kvadratmeter, eftersom uppgiften om boarea i det aktuella fallet endast angivits som en cirkauppgift i upplåtelseavtalet.
Sammanfattningsvis bör du som fastighetsmäklare lämna följande råd till den köpare som anser att den nyproducerade bostadsrätten är felaktig:
Eftersom rättsläget är något osäkert vad gäller fel i bostadsrätt vid nyproduktion är det viktigt att du är tydlig med detta, du bör alltså undvika att ge tvärsäkra besked och som alltid ska du vara opartisk.
Fredrik Aldmo
Förbundsjurist
/ Press/Opinion 16 maj 2024 I slutet av april lämnade Produktivitetskommissionen sitt delbetänkande. Bland förslagen för hur produktiviteten i svensk ekonomi ska stärkas hamnar frågorna om…
/ Press/Opinion 16 maj 2024 Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson tillsätter Stefan Attefall som egnahemskommissionär med syftet att verka för en ny egnahemsrörelse och…
/ Press/Opinion 7 februari 2024 Möjligheterna för att bygga ut städer är begränsade och påverkar i sin tur bostadsutbudet. En artikel i Ekonomisk Debatt framhåller förtätning och kompensation…
/ Bransch 29 november 2023 Nyligen hölls ett seminarium med Svensk Nyproduktion i samarbete med Mäklarsamfundet, där representanter från branschen närvarade. Fokus var hur läget är på…
/ Press/Opinion 24 februari 2022 Preliminärt påbörjades nybyggnation av cirka 63 900 lägenheter under 2021. Det är 16 procent fler lägenheter jämfört med 2020. Siffrorna för 2021 tangerar…
/ Bransch 27 januari 2022 Hur såg egentligen nyproduktionsmarknaden i Skåne län ut under årsslutet? Svensk Nyproduktion har svaret i den allra senaste marknadsrapporten för december…
/ Press/Opinion 2 december 2021 Rörlighet på bostadsmarknaden gynnar den upplevda välfärden och nyproduktion av stora bostäder ger högre rörlighetseffekt än att bygga små lägenheter. Det visar…
/ Press/Opinion 18 november 2021 Priset för nyproducerade bostäder, det vill säga den kostnad byggherren betalar, var högre 2020 jämfört med 2019 för flerbostadshus och gruppbyggda småhus,…
/ Bransch 26 augusti 2021 Ungefär 34 300 lägenheter började byggas under första halvåret 2021. Det är en ökning med cirka 25 procent jämfört med samma period 2020, då 27 389 lägenheter…
/ Bransch 13 januari 2021 Hur ser det egentligen ut på den nyproducerade marknaden i Stockholms län? Svensk Nyproduktion har svaret i den allra senaste marknadsrapporten, för december…
/ Bransch 12 december 2019 De färskaste siffrorna från Svensk Nyproduktion visar på en riktigt stark november månad.
/ Bransch 28 november 2019 SCB har nyligen gått ut med ny statistik från Byggnadsprisindex (BPI) som slår fast att priset på nybyggnation har minskat med drygt 2 procent för…
/ Utbildning 30 oktober 2019 Förmiddagen ägnas åt bostadsrätter och eftermiddagen åt småhus. Kursen riktar sig till fastighetsmäklare som förmedlar nyproduktion och kommer att behandla de…
/ Bransch 2 maj 2019 Blir bostaden mer än tio veckor försenad så har köparen rätt att häva förhandsavtalet. Den bedömningen gör Nacka Tingsrätt i en ny dom.
/ Bransch 21 mars 2019 Tvisterna om förhandsavtalens giltighet inom nyproduktionen fortsätter. I förra veckan kom en ny dom, som föll ut till bostadsutvecklarens favör. Stockholms…
/ Juridik 18 oktober 2018 Det förekommer att köpare av nyproducerade bostadsrätter vill sälja bostadsrätten innan köparen ens hunnit flytta in. Om du som fastighetsmäklare får ett sådant…
/ Bransch 28 juni 2018 Kunskapen kring vilka rättigheter och skyldigheter köpare har vid en bostadsaffär är ofta låg, speciellt vid köp av nyproduktion. Därför lanserar Hemnet nu en…
/ Bransch 1 juni 2018 För första gången sedan 2012 minskade antalet påbörjade lägenheter under årets första kvartal, visar preliminära siffror från SCB. Totalt påbörjades…
/ Juridik 9 maj 2018 Den senaste tidens avmattning av bostadsmarknaden har lett till att flera nyproducerade bostadsrätter blivit svårsålda, vilket i sin tur lett till att…
/ Konsument 15 mars 2018 I en försiktigare marknad ökar efterfrågan på lösningar för att öka konsumenternas trygghetskänsla och beslutsbenägenhet. Ett exempel är bostadsutvecklaren Aros…
/ Bransch 22 februari 2018 Under 2017 fortsatte byggandet att öka och antalet påbörjade lägenheter nådde nya rekordnivåer, visar preliminära siffror från SCB. Cirka 64 000 lägenheter…
/ Juridik 15 februari 2018 Frågor kring kontraktsbrott i anslutning till förvärv av nyproducerade bostadsrätter är aktuella, inte minst på grund av stort medieintresse. I den här artikeln…
/ Bransch 8 februari 2018 Utbudet av nyproducerade bostäder har ökat med 66 procent på ett år. Det ökade utbudet och stort mediefokus har lett till en mer avvaktande marknad och tvekande…
/ Bransch 1 februari 2018 I en artikel i Svenska Dagbladet tidigare i veckan ges, med hjälp av både namngivna och anonyma bostadsrättsjurister, en bild av att många förhandsavtal som…
/ Press/Opinion 21 december 2017 Den första mars införs det skärpta amorteringskravet. Finansinspektionen har meddelat att samma regler som vid införandet av det befintliga amorteringskravet…
/ Bransch 30 november 2017 Under 2016 steg priset för nyproducerade bostäder med 8 procent för både flerbostadshus och gruppbyggda småhus, visar statistik från SCB. Statistiken…
/ Bransch 30 november 2017 Flera av landets mäklare rapporterar om att intresset för nyproduktion har minskat jämfört med för ett år sedan. Två aktörer på nyproduktionsmarknaden menar att…
/ Bransch 26 oktober 2017 Tar småhusentreprenören samma ansvar för det nyuppförda huset mot en andrahandsköpare som man skulle haft mot den ursprunglige beställaren?
/ Bransch 30 mars 2017 Fastighetsbyrån storsatsar nu på nyproduktion och en del av den satsningen är Henrik Lenander. Han är sedan februari ny affärsområdesansvarig för nyproduktion.…
/ Juridik 16 februari 2017 I takt med att byggandet tagit fart har behovet av fastighetsmäklarkårens tjänster ökat. Förmedling av nyproduktion skiljer sig i många delar från förmedling av…
/ Juridik 29 september 2016 Fastighetsmäklaren hade inledningsvis ett skrivuppdrag och därefter ett förmedlingsuppdrag avseende den aktuella fastigheten. Både säljare och köpare har gjort…
/ Juridik 15 september 2016 Det kan inte ha undgått någon aktiv fastighetsmäklare att det i media skrivits om att det förekommer relativt omfattande spekulation kring försäljning av…
/ Bransch 1 oktober 2015 Enligt uppgifter från byggbolag förekommer det att fastighetsmäklare köper nyproducerade lägenheter i spekulationssyfte. ”Det står i strid med…
/ Bransch 11 juni 2015 I februari tog Mäklarsamfundet initiativ till att föra samtal om hur konsumenttryggheten kan säkras och eventuell ogrundad oro släckas i samband med köp av…
/ Juridik 19 mars 2015 En fråga som många ställt i anslutning till Finansinspektionens nya regler om krav på amortering är vad som specifikt gäller för nyproducerade bostadsrätter.…
/ Bransch 19 februari 2015 Under hösten 2014 förekom det en hel del skriverier i tidningarna om konsumenter som hamnat i kläm när de köpt nyproducerade lägenheter. Det blev tydligt att…
/ Juridik 22 januari 2015 Fastighetsmäklarlagen är anpassad till förmedling av bostäder på begagnatmarknaden vilket kan ställa till det vid förmedling av nyproduktion, speciellt vid…