
Bostadsrättens indirekta nettoskuld
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Mäklarsamfundets rekommendation till medlemmar som förmedlar nyproduktion är att skriva en beräknad tidpunkt för överlåtelse så exakt som det bara är möjligt. Gärna ett exakt datum, och om det inte är möjligt så i alla fall inte med ett längre tidsspann än två veckor. Vår bild är att de allra flesta fastighetsmäklare också tillämpar den här rekommendationen. Vi vet också att det inte alltid är en del av mäklarens uppdrag att ta fram avtalen i dessa delar, utan man förses med byggbolagens egna avtalsdokument som man förväntas använda. Det hindrar dock inte att du som mäklare har en viktig roll att fylla genom att då framhålla vikten av att avtalen får det beskrivna innehållet när det gäller angivande av beräknad tidpunkt för upplåtelsen.
Rättsläget i den här frågan är dock långt ifrån entydigt och det görs olika tolkningar. Det finns heller ingen praxis att luta sig mot. Tanken bakom lagstiftningen har naturligtvis aldrig varit annan än att avtalen ska vara bindande. Som vi så många gånger innan har konstaterat har fastighetsmäklaren en viktig roll för att skapa trygghet och tydlighet i bostadsaffären. Den uppgiften blir ännu viktigare vid förmedling av nyproduktion, där kunden många gånger förbinder sig att köpa något som bara finns på ritning.
Mäklarsamfundet har sedan 2015 ett branschöverskridande samråd om konsumentinformation och konsumentskydd vid förmedling och köp av nyproduktion i form av de så kallade “rundabordssamtalen”. Vi fortsätter att diskutera denna och andra frågor i det forumet, med sikte på samarbete mellan mäklare, bostadsutvecklare och banker och en enhetlig kommunikation som sätter konsumentens bästa i främsta rummet.
Förmedlar du nyproduktion? Vad är dina erfarenheter av förhandsavtalen och angiven tidpunkt för upplåtelse och tillträde?
Varmt välkommen att höra av dig med inspel och reflektioner!
Joakim Lusensky
Analys- och kommunikationschef
joakim.lusensky@maklarsamfundet.se
/ Press/Opinion 16 maj 2024 I slutet av april lämnade Produktivitetskommissionen sitt delbetänkande. Bland förslagen för hur produktiviteten i svensk ekonomi ska stärkas hamnar frågorna om…
/ Press/Opinion 16 maj 2024 Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson tillsätter Stefan Attefall som egnahemskommissionär med syftet att verka för en ny egnahemsrörelse och…
/ Press/Opinion 7 februari 2024 Möjligheterna för att bygga ut städer är begränsade och påverkar i sin tur bostadsutbudet. En artikel i Ekonomisk Debatt framhåller förtätning och kompensation…
/ Bransch 29 november 2023 Nyligen hölls ett seminarium med Svensk Nyproduktion i samarbete med Mäklarsamfundet, där representanter från branschen närvarade. Fokus var hur läget är på…
/ Juridik 7 april 2022 Som vi tidigare har informerat om har regeringen lagt fram en ny proposition med förslag på ändringar i bland annat bostadsrättslagen och fastighetsmäklarlagen.…
/ Juridik 24 mars 2022 Regeringen lade den 17 mars 2022 fram en proposition i syfte att stärka det rättsliga skyddet för den som köper eller äger en bostadsrätt. Propositionen har…
/ Press/Opinion 24 februari 2022 Preliminärt påbörjades nybyggnation av cirka 63 900 lägenheter under 2021. Det är 16 procent fler lägenheter jämfört med 2020. Siffrorna för 2021 tangerar…
/ Bransch 27 januari 2022 Hur såg egentligen nyproduktionsmarknaden i Skåne län ut under årsslutet? Svensk Nyproduktion har svaret i den allra senaste marknadsrapporten för december…
/ Press/Opinion 2 december 2021 Rörlighet på bostadsmarknaden gynnar den upplevda välfärden och nyproduktion av stora bostäder ger högre rörlighetseffekt än att bygga små lägenheter. Det visar…
/ Press/Opinion 18 november 2021 Priset för nyproducerade bostäder, det vill säga den kostnad byggherren betalar, var högre 2020 jämfört med 2019 för flerbostadshus och gruppbyggda småhus,…
/ Juridik 4 juni 2020 Vi följer med spänning utvecklingen av praxis kring förhandsavtal för nyproducerade bostadsrätter och såsom tidigare har utlovats gör vi vårt bästa för att…
/ Juridik 29 maj 2019 Alltsedan marknaden för nyproducerade bostadsrätter började stanna av för några år sedan har en av de mer centrala frågeställningarna varit under vilka…
/ Juridik 2 maj 2019 Blir bostaden mer än tio veckor försenad så har köparen rätt att häva förhandsavtalet. Den bedömningen gör Nacka Tingsrätt i en ny dom.
/ Bransch 21 mars 2019 Tvisterna om förhandsavtalens giltighet inom nyproduktionen fortsätter. I förra veckan kom en ny dom, som föll ut till bostadsutvecklarens favör. Stockholms…
/ Juridik 18 oktober 2018 Det förekommer att köpare av nyproducerade bostadsrätter vill sälja bostadsrätten innan köparen ens hunnit flytta in. Om du som fastighetsmäklare får ett sådant…
/ Juridik 13 september 2018 Eftersom det kan gå ganska lång tid mellan förhandsavtalet och upplåtelseavtalet vid köp av nyproducerad bostadsrätt händer det att förhandstecknare vill ”lägga…
/ Juridik 14 juni 2018 Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd (FRN) har nyligen rekommenderat en fastighetsmäklare att betala skadestånd till två konsumenter i anledning av att…
/ Juridik 17 maj 2018 Försenade nyproduktionsprojekt och avtalsförhållanden får nu stor uppmärksamhet i media. Ofta kretsar det kring vad den angivna beräknade tidpunkten för…
/ Juridik 9 maj 2018 Den senaste tidens avmattning av bostadsmarknaden har lett till att flera nyproducerade bostadsrätter blivit svårsålda, vilket i sin tur lett till att…
/ Juridik 15 mars 2018 Om en köpare kontaktar dig och påtalar att den nyköpta bostadsrätten är felaktig ska du som fastighetsmäklare upplysa köparen om dennes handlingsalternativ, du…
/ Konsument 15 mars 2018 I en försiktigare marknad ökar efterfrågan på lösningar för att öka konsumenternas trygghetskänsla och beslutsbenägenhet. Ett exempel är bostadsutvecklaren Aros…
/ Juridik 15 februari 2018 Frågor kring kontraktsbrott i anslutning till förvärv av nyproducerade bostadsrätter är aktuella, inte minst på grund av stort medieintresse. I den här artikeln…
/ Press/Opinion 21 december 2017 Den första mars införs det skärpta amorteringskravet. Finansinspektionen har meddelat att samma regler som vid införandet av det befintliga amorteringskravet…
/ Bransch 26 oktober 2017 Tar småhusentreprenören samma ansvar för det nyuppförda huset mot en andrahandsköpare som man skulle haft mot den ursprunglige beställaren?
/ Juridik 19 januari 2017
/ Juridik 29 september 2016 Fastighetsmäklaren hade inledningsvis ett skrivuppdrag och därefter ett förmedlingsuppdrag avseende den aktuella fastigheten. Både säljare och köpare har gjort…
/ Juridik 15 september 2016 Det kan inte ha undgått någon aktiv fastighetsmäklare att det i media skrivits om att det förekommer relativt omfattande spekulation kring försäljning av…
/ Juridik 23 mars 2016 Ett återkommande klagomål från köpare av nyare bostadsrätter är att golvvärmen som mäklaren marknadsfört i objektsbeskrivningen inte finns. Att få rätsida på…
/ Juridik 22 januari 2015 Fastighetsmäklarlagen är anpassad till förmedling av bostäder på begagnatmarknaden vilket kan ställa till det vid förmedling av nyproduktion, speciellt vid…