Anders Larsson
Nyhet Bransch 30 januari 2020

Gästkrönika: Bindande bud – en het fråga

I Sverige är grundregeln att anbud och accept är bindande enligt avtalslagen. Det gäller för i princip alla varor och tjänster, till exempel det som säljs i en affär, på en auktion eller på auktionssajter som Tradera. Det finns i princip bara två undantag från denna regel. Det är när fastigheter och bostadsrätter säljs.

Fastigheter och bostadsrätter är förstås de två ting som ofta betingar de största värden som en privatperson någon gång befattar sig med. För mig så känns det orimligt att just dessa räknas som undantag. Lägger jag ett bud på en auktion så är jag skyldig att köpa varan för det pris jag utropat men om jag lägger ett bud på en lägenhet så är jag det inte. Varför då kan man undra? Och vilka konsekvenser kan det föra med sig för gemene man? 

Att det idag är vanligt förekommande att en spekulant lämnar bud på flera bostäder samtidigt är ett faktum. Det är dessutom fullkomligt lagligt. Men är det rimligt och etiskt att lämna ett anbud som man på förhand vet att man eventuellt inte har för avsikt eller möjlighet att fullfölja? För mig och för många andra mäklare så är det inte försvarbart utan ett ”oskick”. Det kan få (och får) stora konsekvenser för många bostadsaffärer och kan innebära ett ”tapp” på hundratusentals kronor för en säljare.  Är detta verkligen rimligt? Var det avsikten med lagstiftningen? Jag har svårt att tro det. 

Varför ska den största affären i livet kunna påverkas så lätt av att någon eller några lägger bud som rimligen inte kommer att kunna fullföljas? De flesta mäklare idag kräver att en budgivare har ett lånelöfte för att få lägga bud. Men det spelar egentligen inte så stor roll om samma budgivare budar på 5 stycken bostäder samtidigt och bara har möjlighet att köpa en. Att logga in med Bank-ID för att lägga bud har ännu mindre betydelse. 

I både Danmark och Norge så är budgivaren bunden vid sitt bud (även om det fungerar på lite olika sätt). Sedan 2017 så har frågan debatterats i Sverige och de största förespråkarna för bindande bud är fastighetsmäklarna själva. Konsumentverket inser problemet och har föreslagit en utredning medan exempelvis Villaägarna har uttalat sig både för och emot bindande bud. 

Noterbart är att mäklarna, som är den yrkesgrupp som är närmast marknaden och ser vad som pågår, ropar allra högst. Delvis beror det på att mäklaren ofta blir ifrågasatt när budgivare tar tillbaka sitt bud. Det undergräver mäklarens förtroende hos både budgivare och hos säljarna vilket många gånger leder till långtgående konsekvenser. 

Många jurister är tveksamma till att bud ska bli bindande eftersom det är svårt att se konsekvenserna av det samt att det är ”krångligt” och kan skapa tvister. Jag säger inte att det är enkelt men man har löst det i Danmark och i Norge och varför ducka för något bara för att det kräver ett genomgripande arbete om det kan komma en stor och god förbättring av det? 

Anders Larsson
Visbymäklarna
 

Skapad 30 januari 2020
Uppdaterad 8 mars 2023
Veckans medlemsröst