Fredrik Skovshoved
Nyhet Medlem 17 oktober 2024

Veckans medlemsröst Fredrik Skovshoved: “Objekt som gått i generationer”

Den här veckan träffar vi Fredrik Skovshoved – civilekonomen som bytte karriär och blev specialist på jord- och skogsfastigheter. Han berättar om de stora skillnaderna mellan rollen som jord- och skogsmäklare och den traditionella fastighetsmäklarrollen, hans omtalade förmedling av den så kallade “skogskojan” samt hur en typisk arbetsdag ser ut för honom.

Hej Fredrik! Berätta om din fastighetsmäklarbakgrund, och vad som fick dig att välja att arbeta med just jord- och skogsfastigheter.
Egentligen var det ett sammanträffande med att vi flyttade hem till Dalarna efter flera år inom andra branscher i Stockholm, och att min far som drivit en mäklarbyrå i Dalarna flaggat för pension. Det föll sig naturligt att jag skolade om mig och bytte karriär. Jag är utbildad Civilekonom i grunden men har alltid haft intresse av framförallt natur, skogen och att göra affärer.

Du har nyligen blivit uppmärksammad i media i samband med en riktig klickraket till förmedling. Vad är det som lockat så mycket med den så kallade ”skogskojan” tror du?
Jag vet ärligt talat inte riktigt varför den blivit så pass populär. Kanske för att det är ett annorlunda objekt som skiljer sig lite från mängden. Egentligen är det en relativt vanlig skogsfastighet men med ett inslag av en mysig skogskoja mitt ute i en trolsk skog. Kanske att den ligger rätt i tiden och rider på trenden att vistas mer i naturen.

Vilka är de största skillnaderna mellan att vara jord- och skogsmäklare och att vara en mer ”typisk” fastighetsmäklare tror du?
Tempot i försäljningarna tror jag skiljer sig åt ganska markant. Oftast är det något längre processer vi arbetar med. Juridiken och kontakter med olika myndigheter är även den i viss mån annorlunda. Dessutom är de flesta av våra objekt helt visningsfria, spekulanterna går ut och kikar på egen hand, förutom när vi säljer gårdar förstås.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?
Det varierar väldigt. Vissa dagar är jag ute i skogen själv och vandrar, andra dagar sitter jag fast bakom skrivbordet med texter och kundmöten.

Vilka egenskaper tycker du kännetecknar en bra jord- och skogsmäklare?
Att vara jordnära, noggrann och professionell. Våra kunder är ofta lite ovana i försäljningssammanhang och är tvungna att förlita sig helt på oss. Objekten vi förmedlar har många gånger gått i generationer och det finns en historisk och känslosam anknytning som vi måste respektera och förvalta på bästa sätt.

Sist men inte minst – hur ser din lokala marknad ut just nu och vad tror du om resten av året?
Fortsatt god för rena skogsfastigheter. Försäljningen av större gårdar går fortfarande lite trögt även om det börjat lätta något. Förhoppningsvis kommer någon räntesänkning till och då kan det bara bli bättre!

Skapad 17 oktober 2024
Uppdaterad 17 oktober 2024
Veckans medlemsröst