Adam Smith
Nyhet Medlem 12 februari 2025

Veckans medlemsröst Adam Smith: “Aldrig längtat till ett nio-till-fem-jobb"

Vad händer på bostadsmarknaden just nu och vad kan vi förvänta oss framöver? Veckans medlemsröst Adam Smith delar med sig av sina insikter om marknaden, vad han tror om 2025 och riktar en känga mot fenomenet dolda bud.

Hej Adam! Berätta om dig och din fastighetsmäklarbakgrund. 

Hallå! Jag är en av relativt få som började läsa till mäklare på Luleå tekniska universitet under åren 2014 - 2016. Norrland lockade en stockholmare som vuxit upp med rätt kassa vintrar. Juli 2016 började jag på en mäklarkedja med kontor i Enskede, söder om Stockholm. Året därpå bytte jag till Historiska Hem fastighetsmäkleri vars nisch och annonskvalitet lockade mig. Nu är jag inne på mitt åttonde år på Historiska Hem och sedan starten har jag utvidgat mitt upptagningsområde vilket har varit jättekul!

Vad var det som lockade dig med fastighetsmäklaryrket – och har det motsvarat dina förväntningar? 

Om jag inte hade sålt hus hade jag säkert sålt bilar. Det är roligt med bostäder och samtidigt konkret, det är också kul med marknadsföring. Jag minns egentligen inte vad jag trodde att yrket var eller handlade om. Dock vet jag att frihetsaspekten av yrket passar mig perfekt. Man kan planera och styra sin tid, jobba hemifrån mycket och samtidigt få en ombytlig tillvaro med kundbesök i olika miljöer. Man är också betydelsefull för sina uppdragsgivare, och köpare, i en relativt stor ekonomisk affär såsom det är. Jag har inte en enda gång längtat till ett nio-till-fem-jobb och så kommer det nog förbli. Samtidigt är de flesta förvånade över att merparten av oss lever på 100% provision, men det är priset vi får betala.

Du är verksam över ett brett område – kan du trots det dela med dig av en spaning från din lokala marknad just nu? 

En spaning är att bostäder i attraktiva områden har gått otroligt bra efter årsskiftet, ibland med nya prisrekord. I ”normal-attraktiva” bostadsområden, eller i föreningar med en genomsnittlig ekonomi, så tycker jag att köparunderlaget varit ganska tunt. Det lägre utbudet gör dock att förhandlingar går mycket bättre än vad de annars kan göra, vilket leder till enklare avslut.

Vad är det mest utmanande med att vara fastighetsmäklare, och det mest givande? 

Utmaningarna kommer när saker och ting inte går som smort. Det händer alla mäklare att man har uppdragsgivare vars förväntningar ligger högre än vad som för stunden är marknadsmässigt möjligt. Det är trevligt när det i ett sådant läge finns ömsesidig förståelse. Det mest givande tycker jag är variationen, att få se så många olika platser och personliga hem, samt träffa alla slags personligheter.

Ditt namn för onekligen tankarna till en viss skotsk nationalekonom. Skulle du säga att bostadsmarknaden idag styrs av det han kallade för den osynliga handen, eller finns det regler du tycker borde förenklas för att marknaden ska fungera bättre? 

Den har jag “aldrig” hört förr, haha! När det gäller marknaden och samspelet mellan köpare och säljare så gillar jag ändå den svenska frivilliga modellen, med bud som inte är bindande samt säljarens fria prövningsrätt. Det finns dock vissa situationer som uppstår ganska ofta där jag ändå sneglar mot regleringar. Exempelvis när det kommer till dolda bud, som upprör spekulanter och där mäklaren ofta får klä skott för att någon annan vill agera icke-transparent. Jag tror mycket på att alla ska få en likvärdig chans. Jag kan på temat regler tycka att vårt yrke ter sig allt mer överreglerat, men om det kan man säga mycket.

Sist men inte minst – vad tror du om marknaden 2025? 

Med förhoppningar blir man besviken! Jag tror att det kommer att vara ett likvärdigt läge framgent för den stora medianen av bostäder, med små prisrörelser. Detta medan unika bostäder, samt attraktiva områden, kommer präglas av kortare ledtider och ett fortsatt högre prisläge. Om man ska vara krass, så är det bästa för oss mäklare att åtminstone prisbilden är stabil över tid. Då kommer köpare och säljare överens. Tack för att jag fick vara med!

Skapad 12 februari 2025
Uppdaterad 13 februari 2025
Veckans medlemsröst