Magnus Bäckström
Nyhet Juridik 17 oktober 2024

Vad är radon och vem ansvarar för radon i en bostadsaffär?

Radon är något som inte syns, hörs, luktar eller känns men kan finnas i bostäder och utgöra en hälsorisk. Hur kan radon upptäckas och åtgärdas? Vem ansvarar för radon i en bostadsaffär?

Radon är en radioaktiv gas som bildas när radium sönderfaller och bildar radioaktiva partiklar som kan fastna i lungorna och leda till lungcancer.   

Radon kan komma in i bostaden via mark, byggnadsmaterial och hushållsvatten. Det enda sättet att upptäcka radon är att göra en mätning.  

Hur mäts och åtgärdas radon? 

En vanligt förekommande och inte dyr metod för att mäta radon är att radondosor placeras ut i byggnaden. En korttidsmätning kan ge en indikation om radon finns, medan en mer tillförlitlig långtidsmätning som utförs i minst två månader under eldningssäsongen (oktober till april) ger ett årsmedelvärde. Om radonhalten överstiger 200 becquerel per kubikmeter (Bq/m³) i bostadsbyggnader bör åtgärder vidtas enligt Strålsäkerhetsmyndighetens rekommendationer. Här är några vanliga åtgärder för att sänka radonhalten:  

  1. Ventilation: Förbättrad ventilation kan hjälpa till att sänka radonhalten genom att byta ut radonrik luft med ren luft. Det kan handla om att installera ett mekaniskt ventilationssystem eller att förstärka befintlig ventilation.  
  1. Tätning: Täta sprickor och otätheter i husets grund och källarvåning för att förhindra att markradon tränger in i huset.  
  1. Radonsug/radonbrunn: Suger bort radon från marken innan det tränger in i bostaden.  
  1. Radonavskiljare: Ett luftningssystem kan installeras för att avlägsna radon från dricksvattnet.  

Radon kan ha flera källor och det är viktigt att utreda dessa för att välja rätt åtgärder. Det finns experter på området i form av företag som lämnar garanti att årsmedelvärdet ska understiga gränsvärdet efter föreslagen radonåtgärd.  

Vem ansvarar för radon i en bostadsaffär? 

Köparens ansvar: Köparen har en långtgående undersökningsplikt, vilket även innefattar att undersöka förekomsten av radon. Allt som köparen hade kunnat upptäcka innan köpet inom ramen för undersökningsplikten ansvarar köparen för, såvida inte annat avtalats.  

Säljarens ansvar: Säljaren ska upplysa köparen om fel som säljaren känner till men som inte är upptäckbara. Har säljaren utfört en radonmätning bör säljaren upplysa köparen om de uppmätta värdena, så köparen kan kalkylera med eventuella åtgärdskostnader. Om säljaren lämnar en garanti eller utfästelse, till exempel att byggnaden inte byggts med blåbetong eller att säljaren garanterar låga radonvärden kan säljaren bli ersättningsskyldig om det i efterhand visar sig att uppgifterna inte stämmer.    

Fastighetsmäklarens roll: Mäklaren ska vidareförmedla information som kan antas vara av betydelse för köparen samt verka för att köparen undersöker fastigheten. Mäklaren ska därför vidareförmedla resultat av eventuell utförd radonmätning samt informera om eventuella fel som mäklaren känner till i ett område. Det kan till exempel gälla ett radhusområde där förekomsten av högstrålande blåbetong och höga radonvärden är känt. Mäklaren ska också dokumentera överenskommelser mellan köpare och säljare om radonmätning, undersökningar, åtgärder och ansvar.  

Radon i bostadsrätt 

Radon kan även finnas i bostadsrätter. Här är det bostadsrättsföreningen som är fastighetsägare och som får vidta eventuella åtgärder.  

Är radon ett dolt fel? 

Normalt utgör radon inte ett dolt fel. Det ingår i köparens undersökningsplikt att undersöka förekomsten av radon.   

Kan radon förändras vid ombyggnation och renovering? 

Vissa renoveringar och ombyggnationer kan påverka radonvärdet, till exempel om ytterdörr eller tätningslister i fönster bytts ut som normalt medför sämre ventilation, vilket kan ge högre radonvärde. Har en renovering skett efter tidigare mätning är det klokt att göra en ny mätning för att få ett rättvisande värde.   

Tips för att underlätta bostadsaffären 

Radon är en osynlig hälsorisk som kan finnas i våra hem. Med rätt åtgärder kan radonet kontrolleras och på köpet får man ofta en bättre inomhusmiljö. Den finns många anledningar att mäta och undersöka förekomsten av radon. Den som går i tankar att sälja sin bostad gör klokt i att i tidigt skede utföra en långtidsmätning som köparen kan ta del av. Köparen bör anlita expertis för att ta reda på varifrån radonet kommer och vilka åtgärder som krävs. Som mäklare ska du vidareförmedla det du känner till, verka för att köparen undersöker fastigheten samt dokumenterar parternas överenskommelser i köpekontraktet.

För mer info om radon hänvisas till websidor hos Boverket, Strålsäkerhetsmyndigheten samt Svensk Radonförening

Kundvägledarna Magnus Bäckström och Annika Ahlberg

Skapad 17 oktober 2024
Uppdaterad 17 oktober 2024
Juridik