Oskar Bergstedt
Nyhet Juridik 14 november 2024

Drönarbilder i marknadsföringen – så fungerar juridiken

Drönare har blivit alltmer populärt att använda bland mäklare för att inhämta material till marknadsföringen av bostäder. Eftersom bild- och videoupptagningen från drönare sker från luften föreligger risk att känslig information i omgivningen fångas upp av kameran och därefter sprids genom mäklaren.

Spridningstillstånd 

Spridningstillstånd är ett ord som de flesta sannolikt hört talas om. Bakgrunden till spridningstillstånd är en lag som syftar till att skydda geografisk information inom Sverige. Lagen innebär att bilder, videor och annat material som är tagna från luften är förbjudet att sprida vidare, om inte särskilt spridningstillstånd meddelats. Då mäklare i större utsträckning än tidigare använder drönare för att producera marknadsföringsmaterial är det viktigt att känna till regelverket.  

Om material som används i marknadsföringssyfte kommer från drönare bör mäklaren fundera över vad som syns på bilderna samt på vilket sätt spridning sker. Den som har för avsikt att sprida informationen är alltid ansvarig att säkerställa om spridningstillstånd krävs, och i förekommande fall ansöka om sådant. Med andra ord åvilar ansvaret för spridningstillstånd mäklaren. Samma ansvar gäller trots att en anlitad fotograf har inhämtat materialet via drönaren – eftersom mäklaren sprider informationen genom marknadsföringen.  

Lantmäteriet är den myndighet som beviljar spridningstillstånd för bilder och videor, i vilket land syns. Om materialet i stället visar hav behandlar Sjöfartsverket frågan om spridningstillstånd. I vissa fall kan spridningstillstånd behöva ansökas hos båda myndigheter. 

Ett vanligt missförstånd är att förbudet för spridning av geografisk information enbart gäller digital spridning. Så är inte fallet, utan förbudet avser såväl digital som fysisk spridning.  
När mäklaren publicerar drönarbilder genom en annons på internet, eller lämnar fysisk objektsbeskrivning innehållande drönarbilder sker spridning i båda fallen. 

Värt att också känna till är att spridningstillstånd beviljas för den specifika bilden eller videon.  
Om mäklaren önskar använda en ny bild eller video i marknadsföringen krävs alltså en ny ansökan. Detta gäller även i de fall bilden/videon visar samma objekt eller plats som tidigare ansökts om tillstånd för.  

Många upplever spridningstillstånd som komplext när det gäller att avgöra om tillstånd krävs eller inte. För att råda bot på detta föreligger ett antal undantag från skyldigheten att ansöka om spridningstillstånd. För ytterligare information om undantagen hänvisas till att läsa mer hos Lantmäteriet. 

Vilka konsekvenser kan det få om mäklaren inte följer lagen om skydd för geografisk information och hur ser Fastighetsmäklarinspektionen på saken?  

Fastighetsmäklarinspektionen, FMI, har tidigare tilldelat en mäklare påföljden varning för att ha underlåtit att ansöka om spridningstillstånd när en drönarvideo publicerades på mäklarens hemsida. Bakgrunden var att mäklaren inte hade ansökt om spridningstillstånd hos Lantmäteriet. Drönarvideon visade omgivningen i stort, och var inte begränsad till det enskilda objektet. Mäklaren hävdade till sitt försvar att hen inte känt till att tillstånd var nödvändigt för att publicera drönarvideon. I det aktuella fallet hade fotografen filmat videon med drönaren.   

Enligt FMI hade mäklaren inte iakttagit god fastighetsmäklarsed genom att ha spridit en drönarvideo, som enligt inspektionen, varit tillståndspliktig. Det förhållandet att mäklaren inte känt till att spridningstillstånd varit nödvändig, eller att mäklaren själv inte hade filmat drönarvideon var inte förmildrande omständigheter. Beslutet belyser vikten av att behandla information som kommer från drönare varsamt, och i varje enskilt fall utreda frågan om spridningstillstånd.

Oskar Bergstedt
Bitr. förbundsjurist Mäklarsamfundet

Skapad 14 november 2024
Uppdaterad 14 november 2024
Juridik Marknadsföringslagen