Bostadsrättens indirekta nettoskuld
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Du som är medlem kan se det inspelade webinariet om bostadsrättens indirekta nettoskuld.
Även befintliga byggnader föreslås kunna utökas utan krav på bygglov. En- och tvåfamiljshus ska dels kunna byggas till om högst 15 kvm, dels kunna påbyggas med högst två takkupor.
För enbostadshus förslås att dessa ska kunna inredas som tvåfamiljshus utan krav på bygglov.
/ Juridik 16 januari 2025 Den frågan dyker upp allt oftare från fastighetsmäklare till våra jurister. Tyvärr är frågan inte helt enkel att besvara. Penningtvättslagen är även här som på…
/ Medlem 15 januari 2025 Är du nyfiken på vår utbildningsserie Senaste nytt från FMI och FRN? Ta del av ett försinpelat avsnitt och upplev hur vi kan stötta dig i din mäklarvardag.
/ Juridik 12 december 2024 Strandskyddet syftar till att långsiktigt trygga förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till strandområden och bevara goda livsvillkor för djur- och…
/ Juridik 28 november 2024 I ett nyligen avgjort ärende från FRN bedöms en mäklare skadeståndsskyldig gentemot en köpare. Anledningen var att mäklaren i objektbeskrivningen (godkänd av…
/ Press/Opinion 14 november 2024 Mäklarsamfundet välkomnar förslagen om ändringar i amorteringskrav och bolånetak som idag lämnades över till regeringen. Det är ett tydligt steg i riktning mot…
/ Juridik 14 november 2024 Drönare har blivit alltmer populärt att använda bland mäklare för att inhämta material till marknadsföringen av bostäder. Eftersom bild- och videoupptagningen…
/ Press/Opinion 31 oktober 2024 Mäklarsamfundet ser allvarliga risker med förslaget om statlig och kommunal förköpsrätt. Konsekvenserna för både bostadsmarknaden, köpare och säljare riskerar…
/ Press/Opinion 31 oktober 2024 Regeringen har beslutat om två nya uppdrag till Boverket och Konkurrensverket för att skapa en bättre fungerande bygg- och bostadsmarknad.
/ Juridik 31 oktober 2024 Förbudet mot närståendeförmedling har under åren utvidgats såväl vad gäller kretsen av närstående som typen av uppdrag som fastighetsmäklaren har haft.…
/ Press/Opinion 17 oktober 2024 Mäklarsamfundet avstyrker förslaget om en ny förköpslag, som omfattar både statlig och kommunal förköpsrätt, och varnar för de negativa konsekvenserna för…
/ Juridik 17 oktober 2024 Radon är något som inte syns, hörs, luktar eller känns men kan finnas i bostäder och utgöra en hälsorisk. Hur kan radon upptäckas och åtgärdas? Vem ansvarar för…
/ Press/Opinion 17 oktober 2024 Drömmen om villa, Volvo och vovve är på väg att bli en klassfråga, vilket riskerar att utestänga stora delar av befolkningen från att nå sina bostadsdrömmar.…
/ Press/Opinion 17 oktober 2024 Varje år får riksdagsledamöter lämna fristående motioner om alla frågor som riksdagen kan besluta om. Årets allmänna motionstid har nyligen avslutats och vi har…
/ Juridik 3 oktober 2024 Fastighetsmäklarinspektionens senaste sammanträde har återigen aktualiserat vikten av korrekt bostadsbeskrivning vid marknadsföring. Samtidigt har flera fall i…
/ Press/Opinion 3 oktober 2024 Budgetpropositionen för 2025 överlämnades nyligen till riksdagen. Fokus skiftas nu från att bekämpa inflationen till investeringar som ska göra Sverige rikare…
/ Juridik 19 september 2024 Efter ett antal beslut från FMI och flera domar från förvaltningsrätten kan det konstateras att skrivuppdrag, delvis ur ett penningtvättsperspektiv, kan anses…
/ Press/Opinion 19 september 2024 Nu har halva mandatperioden passerat. Än så länge har det inte kommit särskilt många förslag på det bostadspolitiska området men under hösten avslutas ett antal…
/ Juridik 4 september 2024 En statlig utredning föreslår att fastighetsöverlåtelser med digitala överlåtelsehandlingar och digitala signaturer snart ska kunna bli verklighet, vilket vi…
/ Press/Opinion 3 september 2024 Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss som innebär en gradvis utfasning av ränteavdrag för lån utan säkerheter. Förändringen, som ska införas från januari…
/ Press/Opinion 22 augusti 2024 Bostadsfrågor behandlas vanligtvis inte på EU-nivå men med en växande bostadskris i flera medlemsländer hamnar ämnet högre upp på agendan och för första…
/ Bransch 22 augusti 2024 Amanda Broberg har rekryterats till Mäklarsamfundet i en nyinrättad tjänst som omvärldsanalytiker och boendeexpert. Rekryteringen är en del i att stärka…
/ Juridik 22 augusti 2024 Frågan om fastighetsmäklares upplysningsskyldighet har varit uppe för prövning en rad gånger. Nyligen meddelade Kammarrätten i Göteborg en dom som friade en…
/ Juridik 10 juni 2024 Parkslide har blivit alltmer vanligt förekommande inom Sverige, och som en naturlig följd av detta har antalet tvister om parkslide mellan säljare och köpare…
/ Press/Opinion 7 juni 2024 Mäklarsamfundet är på plats under årets Almedalsvecka. Vi är där för att lyfta branschens perspektiv på bostadsmarknad och bostadspolitik. Vi arrangerar egna…
/ Juridik 30 maj 2024 I dagarna meddelade Kammarrätten att de inte beviljar prövningstillstånd i ett mål om huruvida ansvarig mäklare borde kontrollerat om bygglov fanns för…
/ Press/Opinion 16 maj 2024 I slutet av april lämnade Produktivitetskommissionen sitt delbetänkande. Bland förslagen för hur produktiviteten i svensk ekonomi ska stärkas hamnar frågorna om…
/ Press/Opinion 16 maj 2024 Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson tillsätter Stefan Attefall som egnahemskommissionär med syftet att verka för en ny egnahemsrörelse och…
/ Bransch 1 maj 2024 Mäklarsamfundet har ett nytt månatligt nyhetsbrev med fokus på samhällsekonomi och politik relaterat till bostadsmarknaden. Läs mer om vad Samfundsanalysen är…
/ Juridik 1 maj 2024 Trots att äktenskapet upplöstes för över 30 år sedan ansåg Högsta domstolen att den tidigare makan fortfarande behövde samtycka till överlåtelsen.
/ Press/Opinion 23 april 2024 För att den pågående nyindustrialiseringen av norra Norrland ska lyckas krävs inflyttad arbetskraft. I flera av de berörda kommunerna går befolkningsökningen…
/ Press/Opinion 17 april 2024 I början av veckan presenterade regeringen sin vårändringsbudget. Inflationsbekämpning och ekonomisk återhämtning står fortsatt högt upp på agendan. Inom…
/ Juridik 17 april 2024 Mäklarsamfundets jurister får från tid till annan in frågor som rör hanteringen av högriskkunder – både gällande själva bedömningen av huruvida en kund kan…
/ Juridik 3 april 2024 Högsta domstolen har nyligen prövat frågan om ett överklagande inkommit i rätt tid när överklagandet lämnades in via e-post och fastnade i ett filter för…
/ Juridik 28 mars 2024 Fastighetsmäklarinspektionen, FMI, har nu för första gången använt sig av möjligheten att ålägga ett mäklarföretag att betala en sanktionsavgift till följd av…
/ Juridik 21 mars 2024 Våren lyser ännu med sin frånvaro – och kanske kan det verka som en god idé att använda sig av bilder från ett tidigare förmedlingsuppdrag där fjolårets vackra…
/ Juridik 7 mars 2024 Besiktning av bostaden är ett viktigt moment i försäljningsprocessen som kräver olika former av hantering från mäklarens sida. Om fel i bostaden upptäcks vid…
/ Press/Opinion 7 mars 2024 Förra veckan höll Mäklarsamfundet ett webbinarium om ränteskillnadsersättningen med presentatörer och paneldeltagare från KTH och SBAB. Webbinariet spelades in…
/ Press/Opinion 7 mars 2024 Regeringen vill slå ihop Fastighetsmäklarinspektionen och Konsumentverket. Myndigheterna har utrett konsekvenserna av en eventuell sammanslagning. Nu har de…
/ Press/Opinion 22 februari 2024 Så kom det, årets hittills mest väntade besked. Finansinspektionen (FI) tar ställning mot regeringens förslag att höja bolånetaket. Att den myndighet som…
/ Press/Opinion 22 februari 2024 Beräkningsreglerna för ränteskillnadsersättningen har utretts med syftet att sänka trösklarna för längre bindningstider på bolån, öka rättvisan och stärka…
/ Juridik / Medlem 22 februari 2024 Mäklarsamfundet har gjort en kollektiv upphandling av en ansvarsförsäkring, som samtliga medlemmar i Mäklarsamfundet kan välja att anslutas till. Från…
/ Juridik 8 februari 2024 Att bolåneräntan blivit högre för många låntagare det senaste året är ingen nyhet, men det nya läget för med sig att vissa låntagare inte kan göra samma…
/ Bransch 25 januari 2024 En studie från University of Toronto undersöker om ränteavdrag för bolån och andra subventioner för ägande kan stärka välfärden, snarare än den gängse bilden om…
/ Juridik 25 januari 2024 Vi har vid åtskilliga tillfällen informerat om FMI:s tematiska tillsyn avseende beräkning och redovisning av en bostadsrätts indirekta nettoskuldsättning och…
/ Juridik 24 januari 2024 Att som fastighetsmäklare få en anmälan till Fastighetsmäklarinspektionen eller en reklamation med ett skadeståndsanspråk är aldrig roligt. Även om…
/ Juridik 11 januari 2024 I takt med att det blir allt svårare att genomföra bostadsaffärer som är beroende av att köparen ska överföra pengar från utlandet eller att köpet finansieras…
/ Press/Opinion 13 december 2023 “Nu reformerar vi strandskyddet”, skriver företrädare för Tidöpartierna på Svenska Dagbladets debattsida – något man enats om inom ramen för den årliga…
/ Juridik 13 december 2023 Nyligen kom beslut från Förvaltningsrätten som, för första gången, tog ställning i frågan om vilken skyldighet mäklare har att upprätta och till uppdragsgivaren…
/ Press/Opinion 4 december 2023 Våra nordiska grannländer har undantagsregler och stöd som underlättar det första bostadsköpet. I Sverige lyser stöden för förstagångsköpare däremot med sin…
/ Juridik 29 november 2023 Alltsedan Mäklarsamfundet 2021 inledde satsningen på ett digitalt AML-stöd till fastighetsmäklarbranschen har såväl intresset för som kunskapen om…
/ Juridik 16 november 2023 Nu börjar året närma sig sitt slut. Det gånga året har vi besvarat över 12 000 telefonsamtal och mejl från er fastighetsmäklare. För oss jurister är det oerhört…
/ Press/Opinion 1 november 2023 Flera motioner på temat sänkt reavinstskatt var inlämnade inför Moderaternas stämma i förra veckan. Efter en omröstning står det nu klart – partiet ska verka…
/ Juridik 1 november 2023 Som vi tidigare har informerat om inledde Fastighetsmäklarinspektionen, FMI, under sommaren en så kallad tematisk tillsyn avseende en fastighetsmäklares…
/ Bransch 1 november 2023 Mäklarsamfundets bostadspolitiska expert André Nilsson går vidare till tjänsten som kommunikationschef för Liberalerna. Vi har intervjuat honom om vad han är…
/ Press/Opinion 1 november 2023 Tidigare i veckan höll Mäklarsamfundet ett webbinarium om seniorer på bostadsmarknaden med inbjudna talare från Lunds universitet och Juni Strategi & Analys.…
/ Press/Opinion 19 oktober 2023 Välkomna till Mäklarsamfundets webbinarium och rapportlansering där vi fördjupar oss i frågor om rörligheten bland seniorer på bostadsmarknaden, vilka faktorer…
/ Juridik 19 oktober 2023 Som fastighetsmäklare kan det hända att man kommer i kontakt med en säljare eller köpare som företräds av en förmyndare, god man eller förvaltare. I den här…
/ Juridik 5 oktober 2023 Oklara tomtgränser kan dels ge upphov till frågor om man i efterhand verkligen köpt det man trott sig köpt, dels om byggnader eventuellt står placerade utanför…
/ Press/Opinion 5 oktober 2023 Tidigare i veckan avslutades den allmänna motionstiden i riksdagen. Vi har sammanställt bostadsmotionerna från de två senaste åren och några frågor får särskilt…
/ Press/Opinion 5 oktober 2023 Mäklarsamfundets kvartalsvisa rapport Mäklarinsikt har nyligen släppts och uppmärksammats i Dagens Industri. “Mycket talar för fortsatt stabil prisutveckling på…
/ Bransch 21 september 2023 Den 20 september presenterades statsbudgeten för 2024. I stort sett allt som gällde bostadsmarknad och byggsektorn hade kommunicerats redan innan, men för…
/ Juridik 21 september 2023 De flesta fastighetsmäklare förmedlar förr eller senare ett objekt där tvist uppstår mellan säljare och köpare gällande fel i fastigheten eller bostadsrätten.…
/ Press/Opinion 21 september 2023 Fler ska kunna äga sin bostad, det har Regeringen uttalade ambitioner om. I floran av budgetnyheter har vi fått se några nya bostadspolitiska insatser blomma…
/ Press/Opinion 7 september 2023 Mäklarsamfundet har med stöd av analysföretaget Evidens undersökt trösklarna in till bostadsmarknaden. Som en del i vårt arbete för att fler ska kunna äga sin…
/ Press/Opinion 7 september 2023 Nu är det motionstider i riksdagen och Mäklarsamfundet har sammanställt bostadsmotionerna från de två senaste åren. Fyra av åtta riksdagspartier föreslår…
/ Juridik 7 september 2023 I början av sommaren initierade Fastighetsmäklarinspektionen, FMI, en så kallad tematisk tillsyn avseende en fastighetsmäklares skyldighet att vid förmedling av…
/ Juridik 24 augusti 2023 På Mäklarsamfundet mottar vi regelbundet frågor både från er fastighetsmäklare och från konsumenter rörande tvister som har uppstått i samband med köpet, där…
/ Press/Opinion 14 augusti 2023 Har prisfallen gjort det enklare för unga att ta sig in på bostadsmarknaden? Svaret är tyvärr nej.
/ Press/Opinion 28 juni 2023 Sverige har EU:s överlägset högsta flyttskatter. Mäklarsamfundet presenterar nu en rapport med tre policyförslag för en bostadsskattereform som gör det möjligt…
/ Press/Opinion 19 juni 2023 Den som köper en fastighet eller en tomträtt betalar så kallad stämpelskatt. 2021 betalade husköpare drygt 15 miljarder kronor i stämpelskatter. Samtidigt pekar…
/ Press/Opinion 19 juni 2023 De flesta EU-länder går mot lägre eller avskaffade flyttskatter. Sverige sticker däremot ut med hög reavinstskatt vid bostadsförsäljning. En ny rapport slår…
/ Press/Opinion 19 juni 2023 Tycker du att ett bostadsbyte svider lite väl mycket i plånboken? OECD har riktat kritik mot Sveriges höga flyttskatter – och en ny jämförelse mellan EU:s…
/ Juridik 15 juni 2023 Prisnedgången på bostadsmarknaden under 2022 har fått som följd att bostäder ibland överlåts med förlust. Det aktualiserar bland annat frågan vilka kontroller…
/ Press/Opinion 15 juni 2023 En majoritet av svenskarna är positiva till startlån för förstagångsköpare och få är emot förslaget, det visar en ny undersökning från statistikföretaget…
/ Juridik 1 juni 2023 Vi får i dagsläget fortsatt många frågor om försäljningsvillkor och på senare tid har den sista delen av vår standardskrivning, den som tar sikte på den s.k.…
/ Press/Opinion 17 maj 2023 Mäklarsamfundet välkomnar bostadsminister Andreas Carlssons förslag om fler vägar till ägt boende. Regeringen tillsätter nu en utredning som ska se över en…
/ Juridik 17 maj 2023 Högsta Förvaltningsdomstolen har i ett avgörande från den 11 maj 2023 kommit fram till att det inte strider mot god fastighetsmäklarsed att i marknadsföringen…
/ Juridik 4 maj 2023 Alltsedan den nya bestämmelsen om en fastighetsmäklares skyldighet att beräkna och redovisa en bostadsrätts indirekta nettoskuldsättning vid förmedling av en…
/ Juridik 20 april 2023 Under ett förmedlingsuppdrag uppstår ibland en situation där en säljare huserar en hyresgäst i sin bostad. Det kan i vissa fall innebära betydande svårigheter…
/ Press/Opinion 5 april 2023 Med formatet Tak över huvudet borrar Mäklarsamfundet djupare i frågor som rör fastighetsmäklarbranschen och bostadsmarknaden. Det andra avsnittet gästas av…
/ Juridik 5 april 2023 Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd har i två avgöranden ansett att fastighetsmäklaren inte har haft rätt till provision i de fall där köparen inte har…
/ Juridik 23 mars 2023 En vanlig orsak till att tvist uppstår mellan köpare och säljare är oklarheter kring överenskommelser som träffats mellan parterna. Av det skälet är det viktigt…
/ Press/Opinion 17 mars 2023 Industrisatsningarna i Skellefteå, Luleå och Boden kräver stor inflyttning av arbetskraft och pressar lokala bostadsmarknader, men den planerade nyproduktionen…
/ Press/Opinion 14 mars 2023 Mäklarsamfundet har undersökt i vilken utsträckning den planerade nyproduktionen i norra Norrland kan tillgodose industrietableringarnas behov samt om den…
/ Juridik 9 mars 2023 Det har sedan en tid florerat uppgifter om att Inskrivningsmyndigheten vid ett antal tillfällen har avslagit ansökningar om lagfart i fall då en gemensamt ägd…
/ Press/Opinion 9 mars 2023 ”Till och med den förra regeringskonstellationen var piggare på området med förslaget om fri hyressättning vid nyproduktion”, skriver Benjamin Dousa, vd på…
/ Press/Opinion 23 februari 2023 Har du slitit ditt hår över de långa handläggningstiderna för spridningstillstånd? Då är du inte ensam, varken i din bransch eller i andra branscher. Under…
/ Juridik 23 februari 2023 I samband med att en fastighet eller bostadsrätt överlåts kan ett samtycke krävas från säljarens make/-a eller sambo. Huruvida ett samtycke krävs beror till…
/ Bransch 22 februari 2023 Trygghet är avgörande för att säljare och köpare ska känna förtroende för bostadsmarknaden och vilja genomföra ett bostadsbyte. Eftersom en fungerande…
/ Press/Opinion 15 december 2022 Att pausa eller helt slopa det utökade amorteringskravet blev en het fråga i valrörelsens slutspurt. Men än så länge har inget hänt, och det mesta tyder nu på…
/ Press/Opinion 1 december 2022 Trä- och Möbelföretagen riktar i Dagens Industri kritik mot storbankerna och uppmanar dem att använda sin samhällsbärande roll på ett mer ansvarsfullt sätt.…
/ Juridik 1 december 2022 Regeringens flaggning för elprisstöd har väckt stor uppmärksamhet i media och fram till relativt nyligen var det oklart såväl i vilken omfattning stödet skulle…
/ Press/Opinion 3 november 2022 En ny regering har tillträtt, nya bostadspolitiska talespersoner har utsetts och vi har en ny bostadsminister. Hur ser det nya persongalleriet ut och vad vi kan…
/ Press/Opinion 20 oktober 2022 Nyligen presenterades Finansinspektionens snabbutredning av bolånetakets och amorteringskravets konsekvenser. Slutsatserna var väntade. Nu krävs en oberoende…
/ Press/Opinion 6 oktober 2022 Hur vi får in fler förstagångsköpare på bostadsmarknaden och vilken roll kan startlån spela? Anmäl dig till Svea Talks webbinarium den 13 oktober så får du höra…
/ Press/Opinion 6 oktober 2022 Nu har de nya ledamöterna och suppleanterna till riksdagens civilutskott, som bland annat arbetar med bostadsfrågor, valts. Utskottets arbete kommer att ledas…
/ Press/Opinion 6 oktober 2022 Det finns en stor enighet bland Sveriges riksdagspartier för att på olika sätt ta bort eller pausa nuvarande amorteringskrav, visar en genomgång som SVT har…
/ Juridik 22 september 2022 Vad gäller för reklamationer och vikten av att en köpare reklamerar så snart han eller hon upptäckt något som den anser utgör ett fel.
/ Juridik 8 september 2022 I nuläget får vi en del samtal som handlar om att köpare inte har möjlighet att tillträda. I rådande läge är det inte konstigt och dessvärre kommer det…
/ Press/Opinion 8 september 2022 I tisdagens partiledardebatt i TV4 stod det klart att samtliga riksdagspartier nu vill förändra amorteringskraven, tillfälligt eller permanent. Mäklarsamfundets…
/ Juridik 25 augusti 2022 Riksdagen har den 16 juni 2022 klubbat igenom en proposition med förslag på ändringar i bostadsrättslagen som får konsekvenser inte bara för er…
/ Press/Opinion 25 augusti 2022 För varje dag som går kommer vi närmare valdagen. I dessa dagar brukar generellt bostadspolitiken inte få plats när heta valfrågor som arbetslöshet, klimat och…
/ Juridik 16 juni 2022 I detta säsongens sista nyhetsbrev vill vi passa på att redogöra för innehållet i två domar från Kammarrätten i Göteborg, domar som kanske inte riktigt fått den…
/ Press/Opinion 1 juni 2022 I dagarna offentliggör Mäklarsamfundet ett nytt och omfattande bostadspolitiskt program med en mängd reformförslag för en mer hållbar bostadsmarknad –…
/ Juridik 1 juni 2022 I samband med att en fastighet överlåts kan vissa faktorer ännu vara osäkra varav det ena eller det andra utfallet kan påverka fastighetens värde. Mot bakgrund…
/ Press/Opinion 25 maj 2022 Så hindras jobb, flytt och familjebildande av problem på bostadsmarknaden
/ Press/Opinion 20 maj 2022 Efter två annorlunda år är det äntligen dags för en Almedalsvecka på plats igen. Mäklarsamfundet närvarar och har bjudit in alla ungdomsförbunden till en…
/ Juridik 20 maj 2022 På juristavdelningen tar vi emot åtskilliga tusentals telefonsamtal varje år från er medlemmar. Under 2021 besvarade vi över 13 000 frågor. En del av dessa är…
/ Press/Opinion 5 maj 2022 Drömmen om Svenssonlivet i radhus eller villa har blivit allt svårare att förverkliga för arbetarklassen. Levnadsstandarden och arbetsförhållandena har…
/ Juridik 21 april 2022 Med jämna mellanrum får vi frågor om hur gemensamhetsanläggningar ska kontrolleras och redovisas i objektsbeskrivningen. Då rättsläget till vissa delar är…
/ Press/Opinion 21 april 2022 Finansinspektionen har nu hemställt hos regeringen om att göra det billigare att förtidslösa lån, exempelvis när någon med bunden ränta flyttar innan…
/ Press/Opinion 7 april 2022 Mäklarsamfundet bredde ut sig rejält på DN:s debattsidor i slutet av mars – och väckte välförtjänt diskussion om den föråldrade stämpelskatten. Inlägget fick…
/ Press/Opinion 7 april 2022 I veckan tog bostadsminister Johan Danielsson emot förslag för att underlätta för förstagångsköpare på bostadsmarknaden. Mäklarsamfundet välkomnar förslaget om…
/ Juridik 24 mars 2022 Arkivering av akter är ett vanligt ämne i telefonrådgivningen. Inte minst blir ämnet aktuellt i samband med att en fastighetsmäklare ska avsluta sin anställning…
/ Press/Opinion 10 mars 2022 Ränteskillnadsersättningen gör det dyrt för många som har bunden ränta och vill flytta till en ny bostad. Nu föreslår Finansinspektionen att…
/ Juridik 10 mars 2022 I den hårt konkurrensutsatta marknad som ni fastighetsmäklare verkar i finner ni ofta kreativa vägar för att knyta an nya kunder. Detta genererar såklart ofta…
/ Press/Opinion 24 februari 2022 I år är det val till riksdag, region- och kommunfullmäktige. Antalet förstagångsväljare är cirka 430 0000. Det är 40 000 fler än i förra valet. En stor del av…
/ Bransch 24 februari 2022 Ludvig & Co presenterar årligen sin åkermarksprisrapport – uppdelad i fem bördighetsklasser. Årets rapport visar att den som äger några hektar åkermark i de mer…
/ Press/Opinion 10 februari 2022 Ska trångboddheten minska, hållbarheten säkras och ungas inträde på bostadsmarknaden förbättras så måste regeringen våga genomföra reformer som förbättrar…
/ Juridik 10 februari 2022 Fastighetsmäklarinspektionen har i flera ärenden varnat mäklare som vid förmedling av objekt i en bostadsrättsförening, inte har upplyst tilltänkta köpare om…
/ Press/Opinion 27 januari 2022 Att lösa en överreglerad bostadsmarknad med att överreglera kreditmarknaden är ingen bra idé, skriver Benjamin Dousa, VD Timbro, i en ledartext på Svenska…
/ Press/Opinion 27 januari 2022 Hyresgästföreningen släppte nyligen en rapport som handlar om rörligheten på bostadsmarknaden. Tyvärr har det spridits missuppfattningar om de faktiska…
/ Juridik 27 januari 2022 I ett mål gällande en på senare tid hett omdebatterad fråga, den om en fastighetsmäklares ansvar för uppgifter som härrör från en uppdragsgivare, har vi nu sett…
/ Juridik 16 december 2021 Vi befinner oss återigen vid den tid på året då många reflekterar över det år som har gått och funderar över vad som väntar runt hörnet. 2021 har varit minst…
/ Press/Opinion 16 december 2021 Efter en het debatt om tomträttssystemet öppnar nu politiker i Stockholm stad upp för att göra det möjligt för fler att friköpa sin tomt. Förändringen som…
/ Press/Opinion 2 december 2021 Statsminister Magdalena Andersson (S) har presenterat Sveriges nya regering. Johan Danielsson (S), Europaparlamentariker från Borlänge fick det tunga ansvaret…
/ Juridik 2 december 2021 Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd (FRN) prövar inte bara kundernas skadeståndsanspråk mot mäklare och begäran om nedsättning av provision, utan även…
/ Press/Opinion 18 november 2021 Strandskyddet har hängt som ett mörkt moln över den svaga riksdagsmajoritet som finns bakom regeringen. Nu har Centerpartiet och Miljöpartiet till slut hittat…
/ Press/Opinion 4 november 2021 Små förändringar i kreditrestriktionerna skulle, enligt en ny rapport från Mäklarsamfundet, drastiskt förbättra möjligheten att flytta till småhus i storstads-…
/ Press/Opinion 21 oktober 2021 Fritidshusmarknaden har varit het de senaste åren. Enligt data från Svensk Mäklarstatistik har priset på fritidshus ökat med 14,9 procent i riket bara under de…
/ Press/Opinion 21 oktober 2021 Nuvarande tomträttssystem utgör en allvarlig risk för den ekonomiska stabiliteten i våra bostadsrättsföreningar, och i förlängningen hela ekonomin. Det är dags…
/ Juridik 7 oktober 2021 Med anledning av den nya praxis som tillkommit om hur stämpelskatten ska beräknas på fastigheter som saknar taxeringsvärde och de uppdateringar som skett i era…
/ Juridik 23 september 2021 Att använda en så kallad provisionstrappa som ersättningsmodell är ett populärt alternativ till den traditionella raka provisionen. Om den används på rätt sätt…
/ Press/Opinion 23 september 2021 Två tunga bostadspolitiska utredningar senareläggs. Det handlar dels om utredningen för att underlätta för förstagångsköpare, dels om utredningen om en socialt…
/ Press/Opinion 9 september 2021 Möjligheten att undantas amortering har sedan några veckor avskaffats. Troligtvis kommer den här förändringen inte att ha några större effekter på…
/ Juridik 17 juni 2021 Dokumentation från badrumsrenoveringen är något som köpare ofta efterfrågar för att försäkra sig om att badrummet är i gott skick och att arbetena är utförda av…
/ Bransch 17 juni 2021 Det är lätt att filma för mycket, men om du följer några enkla tumregler så slipper du ansöka om spridningstillstånd.
/ Juridik 6 maj 2021 Som vi redan tidigare har informerat om kommer, om inget oförutsett händer, en ny fastighetsmäklarlag att träda ikraft den 1 juli 2021. Från Mäklarsamfundet…
/ Juridik 22 april 2021 En het fråga de senaste åren har varit tolkningen av förhandsavtal. Det har pågått flera tvister om bland annat hur begreppet ”beräknad tid för upplåtelse” ska…
/ Juridik 8 april 2021 Nu när vårsolen börjar titta fram så längtar många efter att få vara ute i den friska luften och tankar på att bygga en ny altan eller kanske bygga ut den gamla…
/ Juridik 25 mars 2021 Kommande förändringar, särskilt höjningar, av en bostadsrättsförenings årsavgift är en omständighet som kan ha stor betydelse för köpare – där råder nog inga…
/ Press/Opinion 25 mars 2021 På senaste har det hettat till om fastighetsskatten inom Socialdemokraterna. Stockholms- och Skånedistriktet har gått ut offentligt med förslag om en ny…
/ Juridik 11 mars 2021 Fullmakt i dödsbon, framtidsfullmakter, fullmakt vid flera säljare eller köpare – situationerna är minst sagt många när fullmakter kommer på tal inom ramen av…
/ Bransch 11 mars 2021 På Regeringskansliet arbetar tjänstemännen med att förbereda inför den sista statsbudgeten inom ramen för Januariavtalet (JA), mellan Socialdemokraterna,…
/ Press/Opinion 11 februari 2021 Med förra veckans regeringsombildning fick vi en ny bostadsminister i Märta Stenevi (MP). Reaktionerna från bostadsbranschen var blandade. Stenevi har en stor…
/ Juridik 11 februari 2021 Med anledning av att vi i vårt förra nyhetsbrev informerade om de branschgemensamma riktlinjerna för avslutade anställningar i fastighetsmäklarbranschen vill vi…
/ Bransch 11 februari 2021 Svenska Dagbladet presenterade i veckan en sammanställning som visar att hela fyra av åtta riksdagspartier är öppna för att skrota det skärpta…
/ Bransch 28 januari 2021 Alltför ofta uppstår tvister mellan en anställd fastighetsmäklare och dennes arbetsgivare i samband med att mäklarens anställning upphör. Till de många frågor…
/ Juridik 28 januari 2021 En vanlig fråga till juristerna på Mäklarsamfundet är hur antalet rum ska redovisas på ett korrekt sätt vid marknadsföringen av en bostad. Det har nyligen…
/ Juridik 14 januari 2021 Er verksamhet; möten, visningar, kontraktsskrivningar och tillträden, har på ett föredömligt sätt anpassats för en vardag när vi inte kan mötas som vanligt. Nu…
/ Bransch 9 december 2020 I snart två decennier har Mäklarsamfundet argumenterat för behovet av ett offentligt bostadsrättsregister i statlig regi. Vi har under en tid fått indikationer…
/ Bransch 9 december 2020 Nästan samtidigt som nyheten om utredningen om bostadsregister kom nästa nyhet. Regeringen tillsätter en utredning om statliga startlån för förstagångsköpare.…
/ Bransch 26 november 2020 Film och bilder tagna med hjälp av drönare är idag ett vanligt inslag vid förmedling av fastigheter. Från och med 1 januari 2021 börjar ett nytt EU-gemensamt…
/ Juridik 26 november 2020 Mäklarsamfundets jurister får ofta frågor från mäklare som avser hantering av budgivningen. Brister i hanteringen av budgivningen är också en vanligt…
/ Juridik 11 november 2020 Framtidsfullmakter ligger i tiden. Möjligheten att upprätta en framtidsfullmakt har funnits i drygt tre år och flera av er fastighetsmäklare har stött på denna…
/ Bransch 11 november 2020 Coronapandemin har ökat möjligheterna för distans- och hemarbete i landet, vilket kan innebära att det finns fastigheter för arbete och handel som istället kan…
/ Juridik 28 oktober 2020 Fastighetsmäklare omfattas av Lag (2017:630) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Som ett led i att motverka att den egna verksamheten…
/ Juridik 15 oktober 2020 Alldeles nyligen har § om bostadsrättens skick i våra branschgemensamma överlåtelseavtal uppdaterats och detta nyhetsbrev syftar framförallt till att…
/ Bransch 15 oktober 2020 På senare tid har svensk bostadsbeskattning diskuterats flitigt. Det har bland annat höjts röster om fastighetsskattens återinförande. Nu kommer…
/ Juridik 1 oktober 2020 Vi har på senare tid sett en ökad mängd frågor avseende problem kring hanteringen av utländska köpare och deras möjligheter att, genom erläggande av…
/ Juridik 17 september 2020 Det är inte ovanligt att en fastighet som ges i gåva eller testamenteras förenas med förbehåll. Ett sådant villkor kan till exempel vara att en fastighet ska…
/ Bransch 3 september 2020 I Januariavtalet utlovas en bred skattereform, som bland annat ska förbättra bostadsmarknadens funktionssätt. Bostadsbeskattningen ska alltså upp på bordet. Kan…
/ Juridik 3 september 2020 I plan- och bygglagen (PBL) regleras vilka åtgärder som kräver bygglov. De flesta känner till att det krävs för att bygga en ny byggnad eller göra en…
/ Juridik 20 augusti 2020 Inte sällan får vi frågor i samband med att säljare är oense om fördelningen av handpenning eller slutlikvid. Frågan om mäklarens roll har nyligen prövats i…
/ Bransch 20 augusti 2020 Mäklarsamfundet stödjer regeringens förslag att avskaffa schablonintäkten på uppskovsbelopp. Det kan leda till ett något mer effektivt utnyttjande av…
/ Juridik 4 juni 2020 Vi följer med spänning utvecklingen av praxis kring förhandsavtal för nyproducerade bostadsrätter och såsom tidigare har utlovats gör vi vårt bästa för att…
/ Bransch 1 juni 2020 Mäklarsamfundet ser positivt på beskedet att regeringen och samarbetspartierna vill slopa den uppskovsränta som idag betalas på uppskjuten reavinstbeskattning…
/ Bransch 20 maj 2020 Mäklarsamfundet ser positivt på att regeringen har tillsatt en utredning som bland annat ska kartlägga bankernas villkor för förstagångsköpare, enligt Björn…
/ Juridik 20 maj 2020 En ägare kan vilja genomföra en värdering inför en eventuell försäljning, men även inför en kommande separation eller t.ex. i syfte att förhandla om sina lån.…
/ Juridik 7 maj 2020 Med anledning av coronaviruset och den rådande situationen i världen har juristerna på Mäklarsamfundet märkt av en viss ökning av frågor avseende hur en…
/ Juridik 23 april 2020 Det blir allt mer vanligt att fastigheter är anslutna till fibernätet. Utbyggnaden av fibernätet pågår över hela landet i snabb takt. Kostnaderna för att…
/ Juridik 8 april 2020 Med några års mellanrum flyter frågan om köparmäklare upp till ytan och det är i princip samma frågeställningar som aktualiseras varje gång. Dels handlar det om…
/ Juridik 12 mars 2020 I januari i år beslutade riksdagen att bygglovsbefriade komplementbostadshus (sk. Attefallshus) får uppta en maximal byggnadsarea om 30 kvm istället för 25 kvm…
/ Juridik 27 februari 2020 En ständigt återkommande fråga till Mäklarsamfundets jurister är vem som har rätt till provisionen vid så kallade konkurrerande provisionsanspråk, dvs. när en…
/ Juridik 13 februari 2020 Då och då får vi på Mäklarsamfundets juristavdelning frågor om vilka skyldigheter en fastighetsmäklare har för att kontrollera pantsättningen av fastigheter och…
/ Juridik 30 januari 2020 Enligt en färsk dom från förvaltningsrätten i Karlstad kan en fastighetsmäklare tilldelas varning för felaktiga uppgifter i objektsbeskrivningen oavsett hur…
/ Bransch 30 januari 2020 På uppdrag av Stockholms handelskammare så har Novus ställt bostadspolitiska frågor till drygt 2000 hushåll och på frågan om förtroende för hur regeringen…
/ Juridik 16 januari 2020 När köparsidan i tiden mellan kontrakt och tillträde önskar ändra ägarandelar eller partsställning ger det upphov till ett antal eventuella problem, särskilt…
/ Juridik 12 december 2019 När en uppdragsgivare säger upp förmedlingsuppdraget finns, som så ofta annars, vissa saker som mäklaren alltid ska göra och förhålla sig till – men situationen…
/ Bransch 12 december 2019 Punkt 45 i januariavtalet lyder: Ta bort flyttskatten genom att räntebeläggningen på uppskovsbeloppet avskaffas. En till synes rak formulering som visade sig…
/ Bransch 28 november 2019 En punkt i Januariavtalet handlade om att öka rörligheten genom att ta bort räntan på uppskov. Men i förra veckan kom besked från regeringen att inget sådant…
/ Juridik 14 november 2019 Det är inte ovanligt med frågor i samband med att en mäklare byter jobb och övergår till en anställning hos en annan arbetsgivare eller startar eget. Ofta är…
/ Juridik 18 oktober 2019 Användning av branschgemensamma avtal och skrivelser har många fördelar; men det hindrar inte att en mäklare alltid är skyldig att se till att avtalet som…
/ Bransch 17 oktober 2019 Nyligen höll Mäklarsamfundet ett välbesökt branschråd på Nordic Light Hotel i Stockholm. På agendan stod bland annat en färsk undersökning om mäklares…
/ Juridik 3 oktober 2019 Enligt fastighetsmäklarlagen är det förbjudet för en mäklare att syssla med handel av fastigheter. Det är inte bara handel med fastigheter som omfattas av…
/ Bransch 3 oktober 2019 I ett anförande på Business Arena Stockholm i förra veckan utvecklade Riksbankens chef Stefan Ingves sin syn på bostadsmarknaden. Ingves försvarade som väntat…
/ Bransch 3 oktober 2019 I Expressen TV:s ekonomiska magasin ”Dina Pengar” öppnade bostadsminister Per Bolund nyligen för att bolånetaket kan ses över om ränteavdraget slopas eller…
/ Juridik 19 september 2019 I ett beslut från 2017 varnade Fastighetsmäklarinspektionen, FMI, en fastighetsmäklare för att denne i samband med en kontraktsskrivning inte upplyste köparen…
/ Bransch 19 september 2019 I nästa vecka presenteras regeringens höstbudget, men mycket av innehållet har redan portionerats ut i medierna. När Januariöverenskommelsen slöts gjordes en…
/ Press/Opinion 19 september 2019 Moderaterna föreslår att bolånetaket höjs från 85 till 90 procent. Syftet med förslaget är att sänka tröskeln för unga på bostadsmarknaden.
/ Juridik 6 september 2019 Du som ringt till Mäklarsamfundets juristavdelning med en arbetsrättslig fråga känner säkert till att vi har som policy att vi inte lämnar rådgivning i…
/ Bransch 22 augusti 2019 Sedan cirka fem år tillbaka krävs normalt inte bygglov för komplementbyggnader på högst 25 kvadratmeter i anslutning till en- eller tvåbostadshus. Nu vill…
/ Juridik 14 juni 2019 Under försommaren är det många fritidshus till salu runt om i landet, ett viktigt försäljningsargument brukar vara tillgången till brygga eller båtplats. Tyvärr…
/ Juridik 29 maj 2019 Alltsedan marknaden för nyproducerade bostadsrätter började stanna av för några år sedan har en av de mer centrala frågeställningarna varit under vilka…
/ Bransch 2 maj 2019 KD biffar upp sin budgetmotion med många efterlängtade förslag för en bättre bostadsmarknad för alla, med utgångspunkten att fler ska kunna äga sitt boende.…
/ Juridik 2 maj 2019 Ett par nyligen avgjorde ärenden hos Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd, FRN, ger oss anledning att belysa ett par saker rörande upplysningsskyldigheten.
/ Juridik 17 april 2019 Med anledning dels av tidigare information om kommande förändringar i fastighetsmäklarlagen, dels utskick gällande möjligheten till digitala underskrifter i…
/ Bransch 17 april 2019 Ett av förslagen i Mäklarsamfundets bostadspolitiska program är subventionerat bosparande för unga. Nu visar tyska banker intresse för att etablera…
/ Bransch 21 mars 2019 I veckan besökte Mäklarsamfundet Jönköping för att träffa medlemmar tillsammans med Mats Green, Moderaternas bostadspolitiska talesperson. Mellan möten passade…
/ Juridik 21 mars 2019 En fråga som dyker upp med jämna mellanrum är den om mäklarnas återanvändning av bilder som tagits i samband med en tidigare förmedling. Det finns ett antal…
/ Juridik 7 mars 2019 FMI har beslutat att ge en mäklare en varning på grund av att mäklaren har underlåtit att ange fastighetsavgiften som en driftskostnad i objektsbeskrivningen.…
/ Bransch 7 mars 2019 Linda Jonsson, moderat bostadspolitisk debattör och analytiker på Veidekke konstaterar i en ny rapport att det saknas en gemensam borgerlig vision inom…
/ Juridik 22 februari 2019 Inom ramen för god fastighetsmäklarsed ligger att mäklaren ska lämna en köpare de upplysningar som kan vara av betydelse för honom. Skyldigheten är inte menad…
/ Bransch 22 februari 2019 Januariöverenskommelsens bostadspolitiska innehåll till trots fortsätter den bostadspolitiska debatten. Det är inte bara Mäklarsamfundet som noterat att…
/ Press/Opinion 7 februari 2019 I den nya rapporten ”Arbetskraft utan bostäder” utvecklar Svenskt Näringsliv sin syn på bostadsmarknaden. De kommer också med konkreta reform- och policyförslag…
/ Bransch 7 februari 2019 Vi har en ny bostadsminister och en rad bostadspolitiska reformer som ska genomföras under mandatperioden. I Per Bolunds första intervjuer som bostads- och…
/ Juridik 24 januari 2019 Processen för budgivningen är inte i sig reglerad i lag. Istället är det upp till säljaren att bestämma hur budgivningen ska gå till. Säljarens fria…
/ Bransch 24 januari 2019 Så blev det äntligen klart. Efter 131 dagar fick vi en regering. Överenskommelsen mellan S,MP, C och L som gjorde det möjligt grundar sig i 73 punkter som Annie…
/ Press/Opinion 10 januari 2019 Regeringsförhandlingarna pågår för fullt och parallellt med detta pågår en debatt om hyressättningssystemet som är mer livlig än på länge. I dagarna…
/ Juridik 10 januari 2019 Det förekommer att köpare önskar en förlängning av den frist för begäran om återgång som parterna avtalat i ett köpekontrakt. I denna situation är det naturligt…
/ Juridik 13 december 2018 Huruvida samtycke från en make eller sambo krävs i samband med försäljning är viktigt att hålla koll på, för att undvika att problem uppstår i att fullfölja en…
/ Juridik 30 november 2018 På senare tid har en del frågor kring det sätt mäklaren i normalfallet får betalt för genomförd förmedling kommit att diskuteras i branschen. En av dessa frågor…
/ Juridik 9 november 2018 Av 20 § fastighetsmäklarlagen (FML) följer att du som mäklare är skyldig att upprätta en anbudsförteckning. En sådan ska lämnas ut till uppdragsgivaren när…
/ Juridik 2 november 2018 En del frågor som ställs till oss jurister på Mäklarsamfundet handlar om driftskostnader. Objektsbeskrivningen ska innehålla uppgift om fastighetens eller…
/ Juridik 25 oktober 2018 En mäklare har av FRN ansetts vara skadeståndsskyldig i förhållande till en fastighetsköpare på grund av att objektsbeskrivningen innehöll en felaktig uppgift…
/ Juridik 18 oktober 2018 Det förekommer att köpare av nyproducerade bostadsrätter vill sälja bostadsrätten innan köparen ens hunnit flytta in. Om du som fastighetsmäklare får ett sådant…
/ Juridik 11 oktober 2018 Att du som mäklare inte får förmedla objekt till eller från en närstående framgår klart och tydligt av fastighetsmäklarlagen. Men nu har Högsta…
/ Juridik 5 oktober 2018 I händelse av att en säljare avlider i tiden mellan kontrakt och tillträde ställs köparen och mäklaren inför situationen att förutsättningarna inför tillträde…
/ Press/Opinion 27 september 2018 Caroline Szyber, kristdemokraternas bostadspolitiska talesperson och ordförande i riksdagens civilutskott, lämnar riksdagen efter att Aftonbladet avslöjat att…
/ Press/Opinion 13 september 2018 Valet är avklarat, men vem som tar och behåller regeringsmakten är långt ifrån tydligt. Att det skulle bli ett ruggigt jämnt resultat var ju också väntat. Nu…
/ Juridik 13 september 2018 Eftersom det kan gå ganska lång tid mellan förhandsavtalet och upplåtelseavtalet vid köp av nyproducerad bostadsrätt händer det att förhandstecknare vill ”lägga…
/ Juridik 6 september 2018 Det förekommer att köpare och säljare diskuterar ändrad dag för tillträde efter kontraktsskrivningen. Normalt torde detta inte leda till några bekymmer.…
/ Juridik 30 augusti 2018 Det förekommer att ett och samma objekt läggs ut till försäljning fler gånger än en, innan detsamma slutligen säljs. Om samma mäklare behåller…
/ Press/Opinion 30 augusti 2018 Det har väl knappast undgått någon att vi snart går till val och att det ser ut att bli en riktig nagelbitare. Det parlamentariska läget har inte varit så här…
/ Juridik 23 augusti 2018 Många av samtalen till Mäklarsamfundets jurister rör situationen där mäklaren blivit kontaktad av en köpare eller säljare som förklarat att de inte längre kan…
/ Juridik 14 juni 2018 Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd (FRN) har nyligen rekommenderat en fastighetsmäklare att betala skadestånd till två konsumenter i anledning av att…
/ Press/Opinion 14 juni 2018 En expertgrupp inom Socialdemokraterna har lagt fram ett 15-punktsprogram för en ny bostadspolitik. Både det som finns och det som utelämnats i programmet…
/ Press/Opinion 1 juni 2018 Tidigare i veckan deltog Mäklarsamfundets VD Björn Wellhagen i ett panelsamtal arrangerat av bostadsutvecklaren Bonava. Temat för dagen var ”svenskarnas…
/ Juridik 25 maj 2018 Det närmar sig semestertider och frågan vem eller vilka som kan medverka i ett pågående förmedlingsuppdrag aktualiseras. Vad får en registrerad medhjälpare…
/ Juridik 17 maj 2018 Försenade nyproduktionsprojekt och avtalsförhållanden får nu stor uppmärksamhet i media. Ofta kretsar det kring vad den angivna beräknade tidpunkten för…
/ Juridik 3 maj 2018 Ett dödsbo är en egen juridisk person, de fysiska personer som ingår i dödsboet kallas för dödsbodelägare. Dödsboet företräds utåt av samtliga dödsbodelägare…
/ Juridik 19 april 2018 Du bör som fastighetsmäklare, oavsett om du ingår i ett försäkringskollektiv eller inte, ha som regel att se över ditt försäkringsskydd samt ditt behov att…
/ Press/Opinion 15 mars 2018 Ett system för statligt subventionerat bosparande, likt det norska Boligsparing för ungdom (BSU) är något som Mäklarsamfundet med många andra…
/ Juridik 8 mars 2018 Svea hovrätt har funnit att en bostadsrättsförening är skadeståndsskyldig gentemot köparen av en bostadsrätt när föreningen har lämnat felaktiga uppgifter om…
/ Juridik 1 mars 2018 Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) har vid sammanträdet den 17 januari 2018 meddelat beslut om varning i två olika ärenden som båda rör fråga om brister i…
/ Juridik 22 februari 2018 Kammarrätten i Stockholm har nyligen i en dom beslutat upphäva den varning som en fastighetsmäklare fått av Fastighetmäklarinspektionen för utförandet av ett…
/ Juridik 1 februari 2018 När en bostadsrätt överlåts kan fråga uppkomma med vilken rätt säljaren nyttjar en garage- eller parkeringsplats och om köparen kan ha rätt att överta platsen.
/ Juridik 25 januari 2018 Mäklarsamfundet har tidigare skrivit om beslut från Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) avseende mäklare som varnats för att inte ha upplyst kvarvarande…
/ Juridik 18 januari 2018 Vid Fastighetsmäklarinspektionens sammanträde den 22 november 2017 meddelades en fastighetsmäklare varning med anledning av brister i samband med marknadsföring…
/ Juridik 14 december 2017 Att förmedla en lokal som ska användas som bostad kan i vissa fall vara en utmaning. I denna artikel ger förbundsjurist Fredrik Aldmo några praktiska råd till…
/ Juridik 30 november 2017 Mäklarsamfundet får ofta frågor från fastighetsmäklare som rör önskemål att ”ändra ägarandelar” på köparsidan mellan kontraktsskrivningen och tillträdet. Det…
/ Juridik 16 november 2017 Ansvar för förmedlingsuppdraget ur ett tillsynsperspektiv.
/ Press/Opinion 9 november 2017 I början av veckan lanserade Ronny Norén, docent i nationalekonomi vid Umeå universitet, ett nytt förslag för att hantera ränteavdragen. Med larm om att…
/ Juridik 9 november 2017 Efter att säljare och köpare träffat avtal om överlåtelse – och köparen beviljats medlemskap – är det inte ovanligt att parterna kommer överens om att tidigare-…
/ Juridik 2 november 2017 Det branschgemensamma samarbetet avseende avtal för köp av fastighet och bostadsrätt påbörjades 2013 mellan Mäklarsamfundet, Svensk Fastighetsförmedling och…
/ Bransch 26 oktober 2017 Nu kan bostadsköpare se statistik över snittpriser och prisutveckling för de områden där de söker bostad. Med Hemnets nya funktion kan man jämföra den bostad…
/ Bransch 26 oktober 2017 Tar småhusentreprenören samma ansvar för det nyuppförda huset mot en andrahandsköpare som man skulle haft mot den ursprunglige beställaren?
/ Juridik 26 oktober 2017 Om köparen inte kan betala på tillträdesdagen brukar säljaren som regel vilja häva köpet och sälja om. Då uppkommer vanligtvis följande frågor: När får jag…
/ Juridik 19 oktober 2017 Vid Fastighetsmäklarinspektionens sammanträde den 30 augusti 2017 prövades 30 tillsynsärenden. Fyra mäklare meddelades en varning för brister i…
/ Juridik 12 oktober 2017 Fastighetsmäklarinspektionen har varnat en mäklare för att ha brustit i sin omsorgsplikt när mäklaren hjälpt säljarna att deklarera försäljningen av deras…
/ Bransch 12 oktober 2017 Det blir allt svårare för unga och kapitalsvaga grupper att ta sig in på bostadsmarknaden. Vanligt förekommande förslag för att hjälpa unga till ett ägt boende…
/ Juridik 5 oktober 2017 Sedan maj 2017 har Fastighetsmarknadens Reklamationsnämnd (FRN) ersatt Allmänna reklamationsnämnden, ARN, när det gäller prövning av tvister mellan konsumenter…
/ Bransch 5 oktober 2017 Skatterättsnämnden godkänner ”sammanläggning” av vindsförråd respektive garageplats med befintlig bostadsrätt utan kapitalvinstbeskattning för innehavaren.
/ Juridik 28 september 2017 FMI har tidigare varnat en fastighetsmäklare som i objektsbeskrivningen angett att ett fristående förråd ingick i biarean för bostaden. Kammarrätten i Stockholm…
/ Bransch 28 september 2017 För några dagar sedan kom Kristdemokraterna med ett utspel om ränteavdraget på DN Debatt. Partiet har svängt och ställer sig nu bakom en långsam nedtrappning.…
/ Juridik 21 september 2017 Avtal om köp av fastigheter och bostadsrätter måste vara skriftliga för att överhuvudtaget vara giltiga. Men hur är det med muntliga överenskommelser om…
/ Bransch 21 september 2017 Regeringen har fattat beslut om en proposition som innehåller förslag om vissa ändringar i fastighetsmäklarlagen. Ändringarna innebär att ett…
/ Juridik 14 september 2017
/ Juridik 6 september 2017 Fastighetsmäklarinspektionens beslut om varning för att en fastighetsmäklare inte upplyst om ett tillbakadraget bud har väckt många frågor. Enligt inspektionens…
/ Juridik 31 augusti 2017 Vad ska en mäklare tänka på när denne fått i uppdrag att förmedla en obebyggd fastighet? Mäklarsamfundets biträdande förbundsjurist Louise Lundqvist reder ut…
/ Juridik 17 augusti 2017 Mäklarsamfundets jurister får ofta frågan hur en mäklare ska hantera situationen då säljaren har demens eller lider av psykisk sjukdom. För att inte riskera att…
/ Juridik 17 augusti 2017 Vilket ansvar har fastighetsmäklaren? En fråga som tack och lov inte ställs alltför ofta är vem som är ansvarig då egendom försvinner vid visning av den…
/ Juridik 21 juni 2017 Om du är verksam på en mäklarfirma kommer du förr eller senare att stöta på problematiken med förbud mot förmedling till eller från närstående. I den här…
/ Juridik 24 maj 2017
/ Juridik 24 maj 2017 Under april månad 2017 har Hovrätten för Västra Sverige meddelat dom i ett mål som visar det önskvärda i att en fastighetsmäklare hela tiden agerar i syfte att…
/ Juridik 11 maj 2017 En av de mest frekventa frågorna som Mäklarsamfundets jurister får är vad som gäller om köparna av ett objekt önskar ändra ägarförhållandena mellan kontrakt och…
/ Juridik 11 maj 2017 Om en köpare berättar att han eller hon inte behöver låna till köpet bör du som fastighetsmäklare vara extra vaksam. I den här artikeln ger förbundsjurist…
/ Juridik 27 april 2017 Det har blivit allt vanligare att bostadsrättsföreningar upplåter t.ex. vindsutrymmen och f.d. hyreslokaler med bostadsrätt för att användas som bostäder. Det…
/ Juridik 27 april 2017 En framtidsfullmakt ger den enskilde en möjlighet att själv utse den som ska ta hand om personliga och ekonomiska angelägenheter när man själv förlorat den…
/ Juridik 12 april 2017
/ Juridik 12 april 2017 Mera renodlade fastighetsöverlåtelser avseende kommersiella fastigheter är att förvänta inom en snar framtid i det fall riksdagen antar ett förslag från…
/ Juridik 30 mars 2017 Mäklarsamfundets jurister har den senaste tiden fått många frågor om förmedling från dödsbo och vad som gäller vid mäklarens utbetalning av handpenningen (och…
/ Juridik 30 mars 2017 I den här artikeln får du några praktiska råd för att öka konsumenttryggheten och minska din egen affärsrisk i samband med hantering av handpenningen vid…
/ Juridik 16 mars 2017 Andelstal är ett begrepp som varken förekommer i bostadsrättslagen eller i lagen om ekonomiska föreningar. Vad som avses med andelstal är inte alltid självklart…
/ Juridik 2 mars 2017
/ Juridik 2 mars 2017
/ Juridik 16 februari 2017 Som mäklare ska man bistå köpare och säljare med råd och upplysningar i diverse olika situationer. Exempelvis får mäklaren ge säljaren råd vid valet av…
/ Juridik 2 februari 2017 Fördelen med den öppna besiktningsklausulen är att den normalt inte ger utrymme för tolkningstvister. Ändå förekommer det att oklarheter uppkommer mellan…
/ Juridik 2 februari 2017 I samband med att en bostadsrätt övergår till en ny innehavare förekommer det att bostadsrättsföreningens styrelse meddelar att styrelsen inte avser att pröva…
/ Juridik 19 januari 2017
/ Juridik 19 januari 2017 Ett inte helt ovanligt spörsmål i samband med överlåtelse av hus eller lägenhet är att det ”saknas” nycklar. Köparen tycker då att detta utgör ett köprättsligt…
/ Juridik 22 december 2016 Sälj på ”rätt” sida om årsskiftet, när det är skrivet är det skrivet, och när det inte är skrivet är det inte skrivet.
/ Juridik 22 december 2016 HSB lanserade HSB-portalen för ett antal år sedan och många ser fördelar med portalens olika funktioner, även de mäklare som valt att ansluta sig till portalen.…
/ Juridik 8 december 2016
/ Juridik 24 november 2016 Vid försäljning i samband med skilsmässa händer det att säljarna är oense om hur köpeskillingen ska fördelas. Säljarnas oenighet beror ofta på att säljarna äger…
/ Juridik 24 november 2016 Innovationslusten att nå ut till potentiella kunder är sedan en längre tid tillbaka stor bland Sveriges fastighetsmäklare. Många av de faktiska sätten att…
/ Bransch 11 november 2016 Fredagen den 11 november träffade Mäklarsamfundet bostadsministerns statssekreterare Alf Karlsson för att prata om bostadspolitik, bostadsbyggande och rörlighet…
/ Bransch 10 november 2016 För att lösa bostadsbristen på kort sikt föreslår nu Näringsdepartementet i en promemoria att det ska bli enklare och gå snabbare att få tidsbegränsade bygglov…
/ Juridik 10 november 2016 I samband med förmedlingar av fastigheter kan det ibland uppkomma situationer där frågan om transportköp aktualiseras. Poängen med transportköp är dels att man…
/ Juridik 10 november 2016 Frågan om det krävs tillstånd för fotografering och filmning från s.k. drönare, dvs. radiostyrda luftfarkoster, prövades i en nyligen meddelad dom i Högsta…
/ Juridik 13 oktober 2016 I ett färskt avgörande från Fastighetsmäklarinspektionen har en fastighetsmäklare meddelats en varning för att objektsbeskrivningen innehöll uppgifter om att…
/ Juridik 29 september 2016
/ Juridik 15 september 2016 Den senaste tiden har det förekommit frågeställningar rörande mäklarens upplysningsskyldighet avseende boenden för nyanlända.
/ Juridik 1 september 2016 En fastighet bildades vid avstyckning 1981. Ett köpekontrakt lades till grund för avstyckningen och i kontraktet skapades en servitutsrättighet för den äldre…
/ Bransch 1 september 2016 Är det lagligt att sätta upp skyltar hur som helst? Inför höstens stora visningshelger kan det vara bra att ha koll på vad som gäller - och vad som kan hända om…
/ Bransch 1 september 2016 För att öka rörligheten på bostadsmarknaden har regeringen föreslagit att det ska vara möjlighet till ett större uppskov. "Taket för uppskov på inbetalning av…
/ Juridik 18 augusti 2016 Högsta domstolen (HD): Vid motstridiga uppgifter i köpekontrakt och köpebrev för fast egendom bör köpekontraktet som regel läggas till grund för bedömningen av…
/ Juridik 30 juni 2016 I näst intill samtliga fastighetsaffärer förekommer det att köpekontraktet är förenat med en så kallad ”öppen besiktningsklausul”.
/ Juridik 30 juni 2016 En köpare förvärvade en bostadsrätt till en trerumslägenhet som var omgärdad av en takterrass om 90 kvm. I objektsbeskrivningen hade angivits ”Upplåten mark: 90…
/ Bransch 21 juni 2016 Detta meddelades sent igår kväll genom en debattartikel på DN Debatt. Mäklarsamfundet tycker att det är beklagligt att man inte lyckats komma överens när…
/ Juridik 16 juni 2016 En mäklare har meddelats en varning av Fastighetsmäklarinspektionen för att mäklaren inte anmält till inspektionen att en närstående köpt en fastighet som…
/ Juridik 16 juni 2016 I en anmälan till FMI har de tidigare säljarna av en fastighet riktat kritik mot fastighetsmäklaren i anledning av en senare förmedling av samma fastighet. Vid…
/ Juridik 2 juni 2016 Högsta Domstolen har i avgörande av den 25 maj 2016 bedömt vem av säljaren eller köparen av en lägenhet som ska stå kostnaden för obetalda månadsavgifter till…
/ Juridik 19 maj 2016 En man som marknadsförde visningsresor för nyproducerade bostäder i Thailand har av hovrätten dömts för s.k. svartmäkleri.
/ Juridik 19 maj 2016 Högsta Förvaltningsdomstolen har nyligen beviljat en mäklare prövningstillstånd i kammarrätten ang. ett mål där mäklaren fick en varning då hon åtagit sig ett…
/ Juridik 19 maj 2016 Högsta domstolen har nu prövat en tvist mellan köpare och säljare som rör ett kedjehus med enstegstätad fasad. Köparna ansågs inte ha rätt till något…
/ Juridik 4 maj 2016 Fastighetsmäklarinspektionen meddelade nyligen en mäklare en erinran då han lämnat över anbudsförteckningen för sent till parterna.
/ Juridik 4 maj 2016 I ett mål från mark- och miljööverdomstolen prövades om de så kallade attefallsreglerna kan tillämpas vid byggandet av en tillbyggnad på 15 kvm på en…
/ Juridik 21 april 2016 Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) har i nytt beslut varnat en mäklare för att inte ha uppnått kundkännedom avseende uppdragsgivare i form av ett dödsbo. Mot…
/ Juridik 21 april 2016 I en nyligen meddelad dom har tingsrätten prövat beviskraven för reklamation av mäklartjänsten och om reklamationen i det aktuella fallet framställts i rätt tid…
/ Juridik 7 april 2016 Om du läser den här texten är du troligen intresserad av bostadsrättsfrågor, förmodligen känner du också till att det nästan inte finns något skrivet om just…
/ Juridik 7 april 2016 Mäklarsamfundets jurister får ofta frågor som rör tolkningen av bestämmelsen om närståendeförmedling. Den vanligaste situationen är att en mäklare önskar anlita…
/ Juridik 23 mars 2016 Ett återkommande klagomål från köpare av nyare bostadsrätter är att golvvärmen som mäklaren marknadsfört i objektsbeskrivningen inte finns. Att få rätsida på…
/ Juridik 23 mars 2016 En man ärvde sitt föräldrahem men avsåg att sälja fastigheten direkt. Han kom i kontakt med två makar och skötte kontakter och förhandlingar på egen hand, bland…
/ Juridik 10 mars 2016 Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) har genom nytt avgörande återigen understrukit vikten av att mäklaren upprättar en fullständig anbudsförteckning. I beslutet…
/ Bransch 25 februari 2016 Sedan en tid tillbaka är Mäklarsamfundets chefsjurist Jonas Anderberg en av flera tillförordnade experter i regeringens utredning om stärkt konsumentskydd på…
/ Juridik 25 februari 2016 FMI har nyligen meddelat varning i ett tillsynsärende där en mäklare endast hade i uppdrag att förmedla en tomt, men där mäklaren i marknadsföringen…
/ Juridik 25 februari 2016 Högsta domstolen ändrar hovrättens friande dom och dömer den kvinna som lämnat falska bud i samband med försäljningen av hennes föräldrars bostadsrätt till…
/ Juridik 25 februari 2016 Vi får ofta frågor om i vilka fall samtycke krävs från makar eller sambos vid överlåtelse av fastighet eller bostadsrätt. Mäklarsamfundet Juridik har därför…
/ Juridik 11 februari 2016 Högsta förvaltningsdomstolen har nyligen fastslagit att mäklarens skyldighet att föra anbudsförteckning är av central betydelse för förmedlingsuppdraget och att…
/ Juridik 11 februari 2016 Köparna av ett arton år gammalt hus upptäckte efter tillträdet att yttertaket var behäftat med fel. Köparna ansåg inte att de behövt undersöka taket med hänsyn…
/ Juridik 28 januari 2016 Det finns idag oändliga möjligheter att på olika sätt redigera och försköna bilder och det kan därför vara lockande att göra det i samband med en förmedling för…
/ Juridik 28 januari 2016 Trivselhöjande eldstäder är oftast tacksamma säljargument men kan ge brännande eftersmak och en trasig värmepanna kan bli en kalldusch för köparen. Vi tittar…
/ Juridik 14 januari 2016 Den 1 januari 2016 trädde lagen (2015:671) om alternativ tvistlösning i konsumentförhållanden i kraft. Enligt lagen, som bygger på direktiv från EU, ska det…
/ Juridik 10 december 2015 Fastighetsmäklare har en skyldighet att kontrollera om det krävs samtycke till överlåtelse av förmedlingsobjektet. Men vad händer om samtycke saknas?
/ Juridik 10 december 2015 Svea hovrätt har dömt i en tvist mellan säljare och köpare angående värdeminskning av fastighet p.g.a. ombyggnation på grannfastighet. Köparen nekades…
/ Medlem 12 november 2015 Att ha en god relation till riksdagsledamöterna som är ansvariga för den lagstiftning som fastighetsmäklarnas dagliga verksamhet vilar på är en prioriterad…
/ Juridik 12 november 2015 En inte helt ovanlig fråga till oss jurister är hur man ska hantera situationen när en bostadsrättsförening (föreningen) nekar köparen medlemskap i föreningen.…
/ Juridik 12 november 2015 FMI har nyligen prövat två fall där mäklare haft så kallade skrivuppdrag avseende objekt som sålts till köpare som var närstående mäklarna. FMI har genom att…
/ Juridik 29 oktober 2015 Vilken tidpunkt gäller för mäklarens skyldighet att redovisa deponerad handpenning och för rätten till provision? Mäklarsamfundets biträdande förbundsjurist…
/ Juridik 29 oktober 2015 I ett tillsynsärende hos FMI har prövats huruvida en fastighetsmäklare har uppfyllt sin skyldighet att till säljaren snarast överlämna den handpenning som…
/ Juridik 15 oktober 2015 FMI har nyligen meddelat en mäklare en erinran pga ofullständig anbudsförteckning, samt att mäklaren inte redovisat ett återkallat bud på internet.
/ Juridik 15 oktober 2015 Dagligen får vi jurister på Mäklarsamfundet frågor kring hur mäklaren ska agera när en köpare återkommer och gör gällande att bostaden de köpt är behäftad med…
/ Juridik 1 oktober 2015 Vad har du som mäklare för skyldigheter när du utför ett s k skrivuppdrag? Mäklarsamfundets biträdande förbundsjurist Fridah Gomér reder ut frågan.
/ Juridik 1 oktober 2015 En mäklare som fått en erinran av Fastighetsmäklarinspektionen överklagade detta till kammarrätten, som nu går på mäklarens linje. Enligt kammarrätten har…
/ Juridik 17 september 2015 Om det finns en energideklaration när en byggnad säljs ska uppgift om byggnadens energiprestanda anges vid annonsering. Gäller det alla marknadsföringskanaler…
/ Juridik 17 september 2015 En mäklare har nyligen varnats pga att förmedlingsåtgärder vidtagits utan att ha ett skriftligt uppdragsavtal med en konsument.
/ Juridik 3 september 2015 Vad gör du som mäklare om uppdragsgivaren avlider mellan kontraktsskrivning och tillträde? Mäklarsamfundets biträdande förbundsjurist Fridah Gomér reder ut…
/ Juridik 2 september 2015 Stockholms hyresnämnd stoppar en bostadsrättshavare som hyrde ut sin bostadsrätt till en rad olika turister genom uthyrningssajten Airbnb.
/ Juridik 20 augusti 2015 Under sommaren får Mäklarsamfundets jurister fler frågor om överlåtelse av byggnad på ofri grund än annars. En av de vanligaste frågorna är vilka felregler som…
/ Juridik 20 augusti 2015 Högsta Domstolen, HD, har nyligen avgjort en tvist mellan en bostadsrättsförening och ett par bostadsrättshavare om huruvida bostadsrättshavarna hade rätt att…
/ Juridik 20 augusti 2015 Från den 1 augusti 2015 har den enskilde fastighetsmäklaren ett personligt ansvar för upprätthållande av rutiner och riskbedömningar avseende penningtvätt.
/ Juridik 25 juni 2015 En äldre herre ska sälja sin fastighet och när du som mäklare ska göra ID-kontroll säger han att han vare sig har ID-kort, körkort eller pass. Vad gör du?
/ Juridik 25 juni 2015 En mäklare har nyligen varnats pga brister i uppfyllandet av kundkännedom avseende en köpare när transaktionen utförts på distans och köparen betalat…
/ Press/Opinion 11 juni 2015 I går eftermiddag var Mäklarsamfundet, FMF och FMI inbjudna till Finansdepartementet för att träffa finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP) och…
/ Juridik 11 juni 2015 FMI har nyligen prövat en fastighetsmäklares förmedling av en tomt som förutsatte en lantmäteriförrättning.
/ Juridik 28 maj 2015 FMI har nyligen prövat en fastighetsmäklares medverkan till utformningen av ett tilläggsavtal avseende säljarnas åtagande att avhjälpa fel och brister efter…
/ Juridik 28 maj 2015 När en fastighetsmäklare förmedlar ett objekt där säljare eller köpare har skyddad identitet uppkommer ofta frågor om hur mäklaren bör hantera den skyddades…
/ Juridik 13 maj 2015 På senare tid har det blivit allt vanligare att bostadsrättshavare i flerfamiljshus svarar för olika kostnader utöver de som ingår i årsavgiften. Det finns…
/ Juridik 13 maj 2015 FMI har nyligen prövat en fastighetsmäklares förmedling avseende en bostadsrätt och uppgifter i objektsbeskrivningen om antalet rum.
/ Juridik 13 maj 2015 Ibland uppstår en situation där köpekontrakt ska skrivas trots att säljare och köpare inte befinner sig på samma plats. Fråga har uppkommit hur detta skall…
/ Juridik 29 april 2015 Prövningstillstånd i Högsta domstolen i fall där säljarnas dotter trissade upp priset på en bostadsrätt med falska bud.
/ Juridik 16 april 2015 En fråga har uppkommit om i vilken utsträckning en fastighetsmäklare bör verka för att besiktningsklausuler används vid förmedling av bostadsrätter.
/ Juridik 1 april 2015 En fråga som ofta ställs till juristerna på Mäklarsamfundet är hur man ska gå till väga om köpare efter ingånget kontrakt kommer på att de vill ändra…
/ Juridik 19 mars 2015 FMI tilldelade nyligen en mäklare varning pga. att den besiktningsklausul som fastighetsmäklaren medverkat till inte varit tillräckligt tydlig.
/ Bransch 19 mars 2015 Strandnära bostadsfastigheter är eftertraktade, men vad får och får man inte göra på fastigheter inom strandskyddat område? Strandskyddsdelegationen arbetar med…
/ Juridik 5 mars 2015 Vem har rätt till uppdragen när mäklaren byter arbetsgivare? Förbundsjurist Elina Schönnings svarar på frågan utifrån ett fastighetsmäklarrättsligt perspektiv.
/ Juridik 19 februari 2015 Hovrättsdom: Mäklare behöver inte betala skadestånd för saknat lånevillkor då detta inte ansågs ha orsakat skadorna.
/ Juridik 19 februari 2015 Allt oftare förekommer det att säljare, sedan de jämfört resultatet av sin försäljning med grannens, blir missnöjda med det pris de sålt för och vill därmed…
/ Juridik 5 februari 2015 Varje år vid den här tiden får Mäklarsamfundets jurister frågan om hur man ska hantera yttertak som inte är besiktningsbara på grund av snö. Mäklarsamfundets…
/ Juridik 5 februari 2015 FMI tilldelade nyligen en mäklare varning p.g.a. brister i hanteringen av objektsbeskrivningen avseende en bostadsrättslägenhet.
/ Juridik 22 januari 2015 FMI har nyligen tilldelat tre mäklare varning p.g.a. att det i objektsbeskrivningen avseende förmedling av bostadsrätt inte har angivits om upplåten mark ingick…
/ Juridik 3 juni 2014 Rätt dokument - Rätt information - i Rätt tid
/ Juridik 6 maj 2014 Bokföringsnämnden har nyligen beslutat att s.k. progressiv avskrivning i årsredovisningar inte längre ska godkännas i fortsättningen. Denna form av…
/ Juridik 9 april 2014 Träffar du uppdragsavtalet hemma hos kunden eller på annat sätt utanför kontoret – då kan kunden få 14 dagars ångerrätt enligt nya konsumentskyddsregler som…
/ Juridik 2 april 2014 Vid köp av en fastighet var köpare och säljare överens om att husets tak var dåligt och behövdes läggas om. När köparen efter tillträdet påbörjade arbetet med…
/ Juridik 2 april 2014 Det har sedan länge uppmanats till försiktighet i användandet av optionsavtal för bostadsrätter.
/ Juridik 22 januari 2014 Skyldigheten för fastighetsmäklaren att iaktta god fastighetsmäklarsed medför inte bara att mäklaren ska följa FML. Mäklaren ska även i sin yrkesutövning följa…
/ Juridik 14 oktober 2013 Anbudslista, budförteckning, budlista. Kärt barn har många namn. Oavsett vilket uttryck mäklaren använder så avses troligtvis den lista över inkomna bud som…
/ Juridik 14 oktober 2013 I ett beslut från FMI tilldelades mäklaren en varning för bristande hantering av budgivning.
/ Juridik 27 juni 2013 En inskrivning om nyttjanderätt, servitut eller avkomsträtt som beviljats före den 1 juli 1968 kommer att rensas ur fastighetsregistret om inte en anmälan om…
/ Juridik 16 maj 2013 För köp av fastighet och bostadsrätt uppställer lagen ett skriftlighetskrav. Skriftlighetskravet innebär undertecknande av samtliga parter i original, det vill…
/ Juridik 16 maj 2013 Samtycke från säljarens sambo krävs för att sälja bostad som utgör samboegendom (gemensam bostad förvärvad för gemensamt bruk) eller är sådan som den andra…
/ Juridik 16 maj 2013 Ofta uppkommer fråga om köpare som efter kontraktsskrivning framställer önskemål om att ändra ägarandelarna. En ändring av ägarandelarna på köparsidan är att se…
/ Juridik 16 maj 2013 Tillbyggt vindsutrymme var en våning – ansökan om bygglov avslås i Mark- och Miljööverdomstolen, Svea Hovrätt.
/ Juridik 3 december 2012 Sedan augusti 2012 gäller nya mätregler som ersätter SS 21053, utgåva 1.
/ Juridik 3 december 2012 Regeringen tillsatte i juni 2011 en utredning med uppdrag att utreda vissa tomträtts- och arrendefrågor. Utredningen har nu presenterat ett delbetänkande…
/ Juridik 3 december 2012 I ett beslut från Allmänna reklamationsnämnden (ARN) har en mäklare rekommenderats att betala 300 000 kr i skadestånd till köparen av ett bostadshus. Säljaren,…
/ Juridik 3 december 2012 Den 1 juli 2011 trädde den nya fastighetsmäklarlagen i kraft. Fastighetsmäklarinspektionen (tidigare Fastighetsmäklarnämnden) har nu fattat de första besluten…
/ Juridik 3 december 2012 Kammarrätten, mål nr 2523-11 (2011-12-19)
/ Juridik 3 december 2012 Allt talar för att riksdagen kommer att anta regeringens proposition gällande avskaffande av förköpslagen. Förköpslagen upphör därför med största sannolikhet…
/ Juridik 3 december 2012 Den 1 mars 2010, upphörde hyresförvärvslagen att gälla. Det innebär att från och med inskrivningsdagen 1 mars 2010 ska förvärv av hyresfastigheter som skett…
/ Juridik 3 december 2012 Kammarrätten, mål nr 1344-09 (2010-03-15)
/ Juridik 3 december 2012 En villasamfällighetsföreningen ansökte hos Kronofogdemyndigheten (KFM) om verkställighet av debiteringslängderna för tre fastigheter. Enligt…
/ Juridik 3 december 2012 Högsta domstolen har i ett avgjort ärende prövat frågan om jordägarens rätt att förfoga över arrendestället. I det aktuella fallet rörde det sig om ett…
/ Juridik 3 december 2012 Solna tingsrätt har utdömt ett skadestånd om 1,3 miljoner kr till en tidigare medlem i en bostadsrättsförening. Den före detta medlemmen drabbades av ekonomisk…
/ Juridik 3 december 2012 Två lägenheter som slagits samman till en men som är upplåtna med bostadsrätt enligt skilda avtal, kan inte utgöra en ursprungsbostad vid tillämpning av…
/ Juridik 25 november 2012 Två män som levde i en parrelation köpte en fastighet med avskilt läge. Enligt de båda männen hade de på grund av sin relation ett stort behov av avskildhet.…
/ Juridik 25 november 2012 Julen närmar sig och med den olika typer av julmarknader, julskyltning och andra säsongsevenemang. Från Mäklarsamfundets sida vill vi passa på att påminna om…
/ Juridik 30 oktober 2012 En fastighetsägare rådgjorde med kommunen angående om att bygga en friggebod i anslutning till sitt garage. Kommunen ålade senare mannen att riva friggeboden då…
/ Juridik 30 oktober 2012 En bostadsrättsinnehavare i centrala Stockholm väckte talan och begärde skadestånd från sin bostadsrättsförening. Den bakomliggande anledningen var att…
/ Juridik 16 maj 2012 men inte för felaktig konstruktion av grunden.
/ Juridik 15 mars 2012 Hovrätten tolkar kravet på skriftlig fullmakt vid överlåtelse av fast egendom på så sätt att det av fullmakten uttryckligen ska framgå att den ger fullmäktigen…
/ Juridik 15 mars 2012 Högsta domstolen har nu fastställt att en transportförsäkran allt jämt endast kan lämnas av köparen eller säljaren personligen.
/ Juridik 8 mars 2012 Av FMN utdelad varning för felaktiga uppgifter i likvidavräkning undanröjdes efter att Kammarrätten bedömt förseelsen som ringa. Även fråga om fördelning av…
/ Juridik 17 januari 2012 Fastighetsmäklare som regelmässigt underlåter att själv eller genom annan besöka förmedlingsobjekten, bryter mot god fastighetsmäklarsed.
/ Juridik 16 maj 2011 Den största nyheten i den nya plan- och bygglagen är att sökanden ska få besked inom 10 veckor, förutsatt att ansökan är komplett.
/ Juridik 15 mars 2011 I ett avgörande från Fastighetsmäklarnämnden har en fastighetsmäklare varnats för att budgivare var tvungna att höja sina bud med minst 25 000 kr åt gången.
/ Juridik 14 januari 2011 På förekommen anledning vill vi från Mäklarsamfundets sida påminna om vikten att vara tydlig i samband med att ansökan om lagfart skickas in till…
/ Juridik 14 januari 2011 I ett nyligen avgjort ärende från Hyresnämnden i Stockholm, ärende nr 5543-10, har hyresnämnden konstaterat att det är tillåtet med hyresvillkor som förbjuder…